Most olvasott cikk
Tavaszi spárgás rizottó friss citrommal és mentával

Tavaszi spárgás rizottó friss citrommal és mentával

Tavaszi spárgás rizottó friss citrommal és mentával

Az egyik legegyszerűbb és egyben legcsodásabb fogás, amit a tavasz sztárzöldségéből készíthetsz, az nem más, mint a spárgás rizottó. Félreértés ne essék: nem száraz zöldséges rizsről beszélünk. Hanem arról az alaplével ízesített, szószos, rendkívül ízletes fogásról, aminek az olasz konyha egyéb remekeihez hasonlóan a kevés, ámde minőségi összetevőiben rejlik a titka.

Ahogyan kora tavasszal ébredezik a természet, egyre inkább beszivárognak a konyhánkba az évszak ízei is: a forró leveseket és ragukat felváltják a könnyed fogások, a meleg fűszereket a frissítő, savanykás ízek, a tél gumós zöldségeit a harsogó zöldek.

Ehhez a könnyed rizsételhez friss zöld spárgát használunk, az alaplé ízletességét pedig citromhéjjal és mentával fokozzuk és tesszük még frissebbé: ettől lesz ez a spárgás rizottó igazi tavaszkeltő fogás.

Ezzel a recepttel már szinte az összes évszakra van szezonális rizottóreceptünk, amit elkészíthetsz. Ősszel kipróbálhatod ezt a sütőtökös-spenótos, a tél beköszöntével pedig ezt a céklás-rozmaringos változatot.

Mivel a rizottó kevés hozzávalóból készül, fontos, hogy azokat jól válasszuk meg. Ezért, ha valamit helyettesítenél, a következő útmutató segítségedre lehet.

A spárgás rizottó titka: megfelelő összetevők

Rizottórizs: a spárgás rizottó bármilyen rövid szemű rizsből készülhet; a hosszú szemű rizsnek nem elég magas a keményítőtartalma. Ha főzés közben nem tűnik elég szószosnak a rizottó, adj hozzá plusz keményítőt. Ehhez először tegyél fél evőkanál étkezési keményítőt egy csészébe, önts rá egy kevés alaplevet, villával keverd csomómentesre, majd add hozzá ezt a keveréket a rizottóhoz. Ha szükséges, ismételd meg még fél evőkanál keményítővel.

Vegán vaj: az ízletes, krémes rizottóhoz fontos, hogy jó minőségű, legalább 70-80%-os zsírtartalmú vegán vajat válassz, ne 40-60%-os margarint. Ha nem férsz hozzá, inkább helyettesítsd olívaolajjal.

Fehérbor: ha nem szeretnél alkoholt használni, akkor plusz citromlével helyettesítsd. A citrom másik felének levét keverd el 50 ml vízben, és használd fel úgy, ahogyan a receptben a bor szerepel.

Biocitrom: a nem biotermesztésű citrom héját olyan szerekkel kezelik, amik emberi fogyasztásra nem alkalmasak. Ha nem férsz hozzá biocitromhoz, akkor csak a levét használd fel.

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 1 és 1/2 bögre (300 gramm) rizottórizs
  • 250 gramm friss zöld spárga (több is lehet, ha igazán „zöld” rizottót szeretnél)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 kövér gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál jó minőségű vegán vaj + opcionálisan a tálaláshoz
  • 4 evőkanál sörélesztőpehely + opcionálisan a tálaláshoz
  • 1200 ml zöldségalaplé*
  • 120 ml száraz fehérbor
  • nagy marék friss menta
  • 1 biocitrom

*Két darab (összesen 1000 ml alapléhez való) zöldségleveskockát használj, de elkészítheted az alaplevet házilag is. Ebben az esetben főzés közben kóstolgasd, és szükség szerint sózd a rizottót.

A spárgás rizottó elkészítése

  1. A spárgát mosd meg, majd a kemény, fás végeket eltávolítva vágd kb. 1 cm vastag karikákra. Egy serpenyőben egy evőkanál olívaolajon, alacsony lángon pirítsd 5-6 percig egy nagy csipet só hozzáadásával. Tedd félre.
  2. Készítsd el az alaplevet. Hagyd a tűzhelyen, és vagy végig fedd le, miközben főzöd a rizottót, vagy hagyj alatta égve nagyon alacsony lángot, hogy forró maradjon.
  3. A hagymát vágd apró kockákra, a fokhagymát pedig zúzd össze.
  4. Egy nagy lábasban melegíts fel egy evőkanál olívaolajat, és pirítsd a hagymát alacsony lángon 6-7 percig, majd add hozzá a fokhagymát, reszeld rá az alaposan megmosott biocitrom héját, és tegyél rá egy nagy csipet sót. Pirítsd alacsony lángon 3-4 percig.
  5. Adj hozzá egy evőkanál vegán vajat és a rizst, és folyamatosan kevergetve pirítsd két percig, majd vedd a lángot közepesen magasra, és önts a rizsre 120 ml száraz fehérbort.
  6. Ha a bor elpárolgott, adj hozzá két merőkanálnyi forró zöldségalaplevet. Közepes lángon, folyamatosan kevergetve főzd addig, amíg a rizs nagyjából magába szívja az alaplevet. Ekkor adj hozzá még egy kanállal, és folytasd merőkanalanként ismételve, amíg az alaplé majdnem teljesen el nem fogyott (kb. 15-20 perc). Két merőkanállal tegyél belőle félre.
  7. A vége felé, amikor már csak kevés alaplé maradt, adj a rizottóhoz négy evőkanál sörélesztőpelyhet, majd keverd hozzá a spárgát.
  8. Ha a félretett alapleven kívül a többi elfogyott, zárd el a rizottót és húzd le a tűzhelyről. Add hozzá a megmaradt alaplevet, egy evőkanál vegán vajat, fél citrom levét és egy nagy marék apróra vágott mentát. Tálalás előtt néhányszor keverd át.
  9. A spárgás rizottót tálalhatod extra sörélesztőpehellyel megszórva, kevés olívaolajjal vagy extra vegán vajjal a tetején.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.