Most olvasott cikk
Rozmaringos, sült céklás vegán rizottó

Rozmaringos, sült céklás vegán rizottó

sült céklás vegán rizottó recept

Vegán rizottó különleges ízesítéssel, ami ráadásul rendkívül gyorsan elkészíthető? Ha ilyen receptet keresel, jó helyen jársz.

A rizottó azért különleges, mert a rizs köretből főétellé avanzsál benne. Ha jól van elkészítve, egyszerűsége ellenére kirobbanóan ízletes fogás, amit maximum egy pohár fehérborral kell kiegészíteni. Ennek a receptnek az összetevőit direkt az őszi szezonnak megfelelően válogattuk össze, ahogyan ennél a sütőtökös-spenótos rizottó receptnél is.

Van néhány kritikus pont, ahol a mezei zöldséges rizs és az igazi olasz rizottó elválik egymástól – de mik ezek, és mire érdemes figyelni, ha igazi, fejedelmi rizottót szeretnél készíteni?

Mitől lesz autentikus egy rizottó?

Biztosak vagyunk benne, hogy sokan kifogásolnák ezt a vegán rizottó receptet, és azt mondanák, nem autentikus, hiszen se „igazi” vaj, se „igazi” parmezán nincs benne – mi azonban vitatkoznánk azzal az állítással, hogy a vaj és a sajt teszi ezt az ételt.

Szerintünk az igazi rizottónak az állagában és karakteres umami-ízében rejlik a lelke, ezt pedig elérhetjük növényi alapú összetevőkkel is. A jó minőségű vegán vaj ugyanis tökéletesen helyettesíti az állati eredetű változatot, a parmezán karakteres ízét pedig nagyon jól pótolja a sörélesztőpehely.

Az igazi rizottó:

  • nem száraz, hanem szószos, mivel rövid szemű, magas keményítőtartalmú rizsből készül, például arborióból vagy carnaroliból,
  • nem kásásan szétfőtt, hanem al dente, azaz a rizsszemeknek van „tartása”,
  • nem tartalmaz tejszínt vagy tejfölt: a krémes állagért kizárólag a magas keményítőtartalmú rizs, a vaj és a parmezán felel, ez utóbbiakat pedig egyszerűen tudjuk növényi alapú alternatívákkal helyettesíteni.

Ha nincs ez és ez a hozzávalóm, mivel helyettesíthetem?

Rizottórizs: bármilyen rövid szemű rizzsel helyettesítheted. A hosszú szemű rizs nem jó hozzá. Ha főzés közben úgy látod, nem elég szószos, inkább száraz a rizs, akkor tegyél egy evőkanál étkezési keményítőt egy csészébe, önts rá egy kevés alaplevet, villával keverd csomómentesre, majd add hozzá ezt a keveréket a rizshez.

Vegán vaj: a jó minőségű vegán vaj fontos az igazán ízletes és krémes rizottóhoz – ez minimum 80%-os zsírtartalmat jelent. Ne helyettesítsd 40-60%-os margarinnal. Ha nem férsz hozzá, inkább használj olívaolajat helyette.

Vegán parmezán: a hozzávalók között linkelt vegán parmezánrecept sörélesztőpehelyből, napraforgómagból vagy egyéb magból és fokhagymaporból készül. Helyettesítheted egyszerűen csak sörélesztőpehellyel is, vagy ha van olyan készen kapható vegán parmezán sajt, amit kedvelsz, akkor természetesen azt is használhatod.

Fehérbor: ha nem szeretnél alkoholt használni, akkor tehetsz bele helyette citromlevet is. Ehhez három evőkanál citromlevet keverj el 50 ml vízben, és használd fel úgy, ahogyan a receptben a bor szerepel.

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 1 és ½ bögre/300 gramm rizottórizs
  • 300 gramm (kb. 3 db közepes) nyers cékla
  • 1 nagy fej apróra vágott vöröshagyma
  • 4 közepes gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál jó minőségű vegán vaj
  • 4 evőkanál vegán parmezán vagy sörélesztőpehely + a tálaláshoz
  • 2 gombaalaplé-kocka vagy zöldségleveskocka
  • 120 ml száraz fehérbor
  • friss vagy szárított rozmaring

Elkészítés

  1. A céklával kezdjük. Az egyik felét belefőzzük a rizottóba, a másik felét pedig megsütjük, ennek megfelelően a sütőt melegítsd elő 200 fokra.
  2. A céklát pucold meg, a felét reszeld le és tedd félre, a másik felét pedig vágd kisebb kockákra. A kockákat forgasd meg egy evőkanál olívaolajban, tedd sütőpapírral bélelt tepsire, oszlasd el úgy, hogy ne érjenek egymáshoz, és tedd előmelegített sütőbe 35 percre. Tízpercenként alaposan keverd át. Az utolsó 10 percben forgass hozzá két nagy csipet sót és ¼ teáskanál szárított vagy ¾ teáskanál friss rozmaringot.
  3. Közben készítsd el az alaplevet. Ehhez forralj fel 1,2 liter vizet, majd oldj fel benne két gombaalaplé-kockát vagy zöldségleveskockát. Ha feloldódott, zárd is el a lángot, de hagyd lefedve (felhasználás közben végig).
  4. Egy nagyobb lábasban melegíts fel egy evőkanál olívaolajat, tedd rá a hagymát, adj hozzá egy nagy csipet sót, és alacsony lángon pirítsd 6-7 percig.
  5. Adj a hagymához egy evőkanál vegán vajat, ¾ teáskanál szárított vagy 2 teáskanál friss rozmaringot (ha frisset használsz, először kicsit morzsold össze) és 4 gerezd zúzott fokhagymát. Folyamatosan kevergetve pirítsd két percig, add hozzá a rizst és a reszelt céklát, pirítsd további két percig, majd vedd a lángot közepesen magasra, és önts rá 120 ml száraz fehérbort.
  6. Ha a bor elpárolgott, adj a rizshez két merőkanálnyi gomba- vagy zöldségalaplevet. Közepes lángon, folyamatosan kevergetve főzd, majd ha a rizs nagyjából beszívta az alaplevet, adj hozzá még egy kanállal és így tovább. Ezt addig ismételd, amíg az összes alaplé el nem fogy – ez kb. 15-20 percet fog igénybe venni.
  7. Ha már csak néhány merőkanál alapleved maradt, adj a rizottóhoz négy evőkanál vegán parmezánt (recept a „Hozzávalók” bekezdés alatt) vagy sörélesztőpelyhet.
  8. Az utolsó kanál alaplevet akkor add hozzá, ha már elzártad a lángot, majd keverj hozzá egy evőkanál vegán vajat is. A sült céklakockákat belekeverheted most is, vagy tálalhatod külön, a rizottó tetejére halmozható feltétként is. Kínálj mellé extra vegán parmezánt vagy sörélesztőpelyhet.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.