Indul a sütőtökszezon, készítsünk sütőtökös-spenótos rizottót

Sütőtökös-spenótos rizottó

Hazánkban a rizottót sokszor összekeverik a zöldséges rizzsel. Az igazi rizottó azonban ennél sokkal izgalmasabb: rövid szemű, magas keményítőtartalmú rizsből készül, ezért az állaga elkészítés után sokkal szószosabb, mint a nálunk népszerűbb hosszúszemű rizsé. A rizottót egyébként Olaszországban önálló ételként, és nem köretként fogyasztják.

Néhány egyszerű olasz főzési trükknek köszönhetően az íze pedig sokkal finomabb, mint egy mezei zöldséges rizsnek, hogy szinte bűn legalább egyszer nem kipróbálni.

Hozzávalók:

3 adaghoz

  • 1 bögre/20 dkg rizottó rizs*
  • 15 dkg sütőtök felkockázva
  • 20 dkg friss spenót
  • 1 apróra vágott vöröshagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál jó minőségű margarin**
  • 3 evőkanál sörélesztőpehely
  • 1 zöldségleveskocka (ízfokozómentes)
  • 1 dl fehérbor***
  • 1 teáskanál citromlé
  • opcionális: egy kis darab vegán sajt

Elkészítés:

  1. Egy kisebb lábasban forralj fel egy liter vizet egy zöldségleveskockával. Ha felforrt, zárd el a lángot, de a lábast hagyd a tűzhelyen.
  2. Melegíts fel egy evőkanál olívaolajat, és alacsony lángon pirítsd rajta a hagymát 4-5 percig. Adj hozzá egy csipet sót, dobd rá a felkockázott sütőtököt és egy evőkanál margarint. Közepes lángon pirítsd további 3-4 percig, majd add hozzá a rizst. Pirítsd 2-3 percig, majd öntsd rá a fehérbort.
  3. Ha a bor elpárolgott, tegyél a rizsre két merőkanálnyi zöldségalaplevet. Folyamatosan kevergesd, és ha a rizs nagyjából felszívta a folyadékot, merj rá még egy kanállal. Ezt egészen végig kevergetve ismételgesd, amíg az összes alaplé el nem fogyott: ez körülbelül 20 percet fog igénybe venni.
  4. Ha kb. az alaplé ¾ része elfogyott, maroknyi adagonként keverd bele a spenótot. Az utolsó merőkanálnyi alaplével együtt adj hozzá egy evőkanál margarint, három evőkanál sörélesztőpelyhet, és ha használsz, akkor egy kis darab vegán sajtot.
  5. Ha még ekkor is úgy érzed, hogy a rizs nem főtt meg eléggé, tehetsz hozzá egy kis vizet is. Érdemes azonban észben tartani, hogy az igazi rizottót al dente módon készítik, azaz nem olyan puha, ahogyan azt mi, magyarok megszoktuk.
  6. Figyelj arra, hogy a végeredmény egy igen szószos, szinte leveses rizs legyen, a száraz rizottó nem rizottó. Az utolsó adag alaplé/víz hozzáadásakor szinte azonnal el is zárhatod, hogy ne szívja teljesen magába a rizs a folyadékot. Végül keverj hozzá egy teáskanál citromlevet.

* Ha nem kapsz a boltban rizottó rizst, bármilyen rövidszemű rizs megteszi: ebben az esetben az alaplé elkészülte után fél merőkanálnyit szedj ki belőle egy bögrébe, villával keverj benne csomómentesre két evőkanál étkezési keményítőt, majd öntsd vissza a keményítős alaplevet a többihez. Ezzel segítesz a rizsnek úgy viselkedni, mintha rizottó rizs lenne.

** Fenntarthatóbb, finomabb és egészségesebb is, ha szupermarketes margarin helyett a bioboltokban kapható, pálmaolajmentes, állagában és ízében a vajhoz sokkal jobban hasonlító vegán margarint veszel. Főleg sós ételeknél sokkal ízletesebb eredményt érhetsz el ezekkel a termékekkel.

*** Ha nem szeretnél alkoholt használni, egy fél citrom kicsavart leve is megteszi, ugyanígy a száraz rizsre ráöntve.

Variációk: próbáld ki sütőtök és spenót helyett gombával vagy zöldbabbal.

Hozzászólások (0)

Mi a véleményed?

Az e-mail címed természetesen nem kerül ki a nyilvánosság elé.

© 2018-2022 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.