Most olvasott cikk
Vegán spanakopita, a mennyei görög spenótos pite

Vegán spanakopita, a mennyei görög spenótos pite

Spanakopita - görög lepény - Prove.hu

A spanakopita azon görög péksütemények egyike, amibe azonnal bele lehet szeretni különlegessége miatt. Mindemellett rendkívül egyszerű az elkészítése. Íme a vegán változat.

A spanakopita tökéletes fogás lehet egy hétvégi reggeli alkalmával vagy bármikor, amikor megéhezünk. Bár az eredeti recept nem leveles tésztával készül, itthon ez a legelérhetőbb a boltokban.

Hozzávalók:

  • 270 g (egy csomag) vegán leveles tészta
  • 450 g fagyasztott paraj vagy friss spenót
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 150 g növényi tejszín vagy tejföl
  • 3 db koktélparadicsom
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • egy csokor friss kapor
  • só, bors
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál növényi tej a tészta lekenéshez (opcionális)
  • 100 g vegán feta sajt (opcionális)

Elkészítés:

  1. Első lépésként melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra.
  2. Ha mirelit spenótot használsz, olvaszd ki.
  3. Egy nagyobb serpenyőben alacsony lángon pirítsd le az összezúzott fokhagymát (kb. egy
    percig) az olívaolajon, majd dobd rá a spenótot és sózd, borsozd. Vedd fel a lángot közepesre és kevergesd addig, amíg a spenót össze nem esik.
  4. Mindeközben vágd félbe a koktélparadicsomokat, és hogy ne áztassa el a tésztát, egy kanállal vedd ki a paradicsombelsőt. Tedd be őket vágott felükkel felfelé a sütőbe 8 percre.
  5. Vágd fel a feta sajtot kis (kb. 1 x 1 cm-es) kockákra.
  6. Ha a spenót kellően összeesett, add hozzá a tejszínt vagy tejfölt, a citromlevet és az összevágott kaprot, majd forrald fel. Ezután zárd el és keverd bele a felkockázott feta sajtot.
  7. Halmozd a tölteléket a tésztalap egyik felére úgy, hogy a szélein hagyj 1-2 cm helyet és hajtsd rá a másik felét. A széleit villával jól zárd le.
  8. Kend le növényi tejjel a tészta tetejét és oldalát.
  9. A megsült paradicsomokat helyezd a tészta tetejére tetszőleges alakzatban.
  10. Tedd be a sütőbe 20 percre, amíg a tészta aranybarnára nem sül.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.