A spanakopita azon görög péksütemények egyike, amibe azonnal bele lehet szeretni különlegessége miatt. Mindemellett rendkívül egyszerű az elkészítése. Íme a vegán változat.
A spanakopita tökéletes fogás lehet egy hétvégi reggeli alkalmával vagy bármikor, amikor megéhezünk. Bár az eredeti recept nem leveles tésztával készül, itthon ez a legelérhetőbb a boltokban.
Hozzávalók:
- 270 g (egy csomag) vegán leveles tészta
- 450 g fagyasztott paraj vagy friss spenót
- 2 gerezd fokhagyma
- 150 g növényi tejszín vagy tejföl
- 3 db koktélparadicsom
- 2 evőkanál olívaolaj
- egy csokor friss kapor
- só, bors
- 1 evőkanál citromlé
- 1 evőkanál növényi tej a tészta lekenéshez (opcionális)
- 100 g vegán feta sajt (opcionális)
Elkészítés:
- Első lépésként melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra.
- Ha mirelit spenótot használsz, olvaszd ki.
- Egy nagyobb serpenyőben alacsony lángon pirítsd le az összezúzott fokhagymát (kb. egy
percig) az olívaolajon, majd dobd rá a spenótot és sózd, borsozd. Vedd fel a lángot közepesre és kevergesd addig, amíg a spenót össze nem esik. - Mindeközben vágd félbe a koktélparadicsomokat, és hogy ne áztassa el a tésztát, egy kanállal vedd ki a paradicsombelsőt. Tedd be őket vágott felükkel felfelé a sütőbe 8 percre.
- Vágd fel a feta sajtot kis (kb. 1 x 1 cm-es) kockákra.
- Ha a spenót kellően összeesett, add hozzá a tejszínt vagy tejfölt, a citromlevet és az összevágott kaprot, majd forrald fel. Ezután zárd el és keverd bele a felkockázott feta sajtot.
- Halmozd a tölteléket a tésztalap egyik felére úgy, hogy a szélein hagyj 1-2 cm helyet és hajtsd rá a másik felét. A széleit villával jól zárd le.
- Kend le növényi tejjel a tészta tetejét és oldalát.
- A megsült paradicsomokat helyezd a tészta tetejére tetszőleges alakzatban.
- Tedd be a sütőbe 20 percre, amíg a tészta aranybarnára nem sül.

Domján Csenge
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.