Ez a répatorta recept igazi kincs: az alapreceptet egy ausztriai vegán állatmenhely étterméből csentük el, amit maga a rendkívül kreatív tulaj kísérletezett ki.
Az eredmény egy nem túlságosan, hanem pont kellemesen édes, tökéletes állagú répatorta. Ráadásul semmilyen különleges összetevő nem kell hozzá, mindössze néhány alapvető sütemény-hozzávaló.
Hozzávalók
Kb. 20 cm átmérőjű tortaformához, kuglófsütőhöz, vagy kb. 25×20-as tepsihez
A tésztához:
- 30 dkg hámozott répa
- 22 dkg búzaliszt
- 8 gramm sütőpor
- 120 ml semleges ízű olaj
- 1 tasak vaníliás cukor
- 12 dkg barnacukor
- 1 és ½ teáskanál őrölt fahéj, ⅓-⅓ teáskanál őrölt szerecsendió és szegfűszeg
- 1 citrom leve (tegyél félre belőle 2 evőkanállal)
A citrommázhoz:
- ⅔ bögre (65 gramm) porcukor
- 1 és ½-2 evőkanál citromlé (23-30 ml)
![Citrommázas répatorta recept (vegán)](https://prove.hu/wp-content/uploads/2020/12/Citrommazas-repatorta-recept-vegan-min-564x700.jpg)
Elkészítés
- Választott formádat béleld ki sütőpapírral vagy olajozd ki, a sütőt pedig melegítsd elő 180 fokra.
- A meghámozott répákat reszeld le és keverd össze a citromlével (két evőkanállal tegyél félre a mázhoz).
- Egy másik tálban a lisztbe forgasd bele a sütőport és a fűszereket, majd a cukrot, a vaníliás cukrot és a répát is. Ha minden jól összekeveredett, lassan adagold hozzá az olajat is, folyamatosan, de óvatosan kevergetve, nem szabad túlkeverni.
- Kanalazd a masszát a sütőedényedbe, majd süsd 30-35 percig. Ha beleszúrsz egy villát, ellenőrizheted, hogy megsült-e: ha a villa ágai tisztán jönnek ki, a répatorta készen van. Arra is vigyázz, hogy ne süsd túl; a répatorta szaftosan jó, ha túl száraz, az elvesz az élvezeti értékéből.
- A mázhoz a porcukrot keverd ki először másfél evőkanál citromlével, és ha túl sűrűnek érzed, adj hozzá még annyit, hogy megfelelő állagú legyen. Öntsd rá a még meleg, de már nem forró sütemény tetejére.
Variációk: tehetsz a tésztába egy marék durvára vágott diót és mazsolát is; a citromos mázat kb. 3 dkg margarinnal felhabosítva, a süteményt keresztben kettévágva töltelékként is használhatod; a finomlisztnek pedig egy részét helyettesítheted teljes kiőrlésűvel.
![](https://prove.hu/wp-content/uploads/2018/12/domjan-flora-vegan-kornyezetgazdasz-receptiro-provehu-180x180.png)
Domján Flóra környezetgazdálkodás szakon szerzett diplomát 2021 januárjában. A legfontosabb értéknek az empátiát tartja, éppúgy az állatok és az élővilág iránt, mint az emberek felé. Hisz benne, hogy egyre többen rájövünk: a hús ára egy élet elvétele, és az élet szeretetének, az együttérzésnek, a közös társadalmi értékeinknek minden élőre ki kell terjednie. Ezt az üzenetet minél hitelesebben igyekszik képviselni az írásaiban, az aktivizmusban és a mindennapokban is.