Ez a répatorta recept igazi kincs: az alapreceptet egy ausztriai vegán állatmenhely étterméből csentük el, amit maga a rendkívül kreatív tulaj kísérletezett ki.

Az eredmény egy nem túlságosan, hanem pont kellemesen édes, tökéletes állagú répatorta. Ráadásul semmilyen különleges összetevő nem kell hozzá, mindössze néhány alapvető sütemény-hozzávaló.

Hozzávalók

Kb. 20 cm átmérőjű tortaformához, kuglófsütőhöz, vagy kb. 25×20-as tepsihez

A tésztához:

  • 30 dkg hámozott répa
  • 22 dkg búzaliszt
  • 8 gramm sütőpor
  • 120 ml semleges ízű olaj
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 12 dkg barnacukor
  • 1 és ½ teáskanál őrölt fahéj, ⅓-⅓ teáskanál őrölt szerecsendió és szegfűszeg
  • 1 citrom leve (tegyél félre belőle 2 evőkanállal)

A citrommázhoz:

  • ½ bögre porcukor
  • 1-2 evőkanál citromlé (15-30 ml)
Citrommázas répatorta recept (vegán)
© Prove.hu

Elkészítés

  1. Választott formádat béleld ki sütőpapírral vagy olajozd ki, a sütőt pedig melegítsd elő 180 fokra.
  2. A meghámozott répákat reszeld le és keverd össze a citromlével.
  3. Egy másik tálban a lisztbe forgasd bele a sütőport és a fűszereket, majd a cukrot, a vaníliás cukrot és a répát is. Ha minden jól összekeveredett, lassan adagold hozzá az olajat is, folyamatosan, de óvatosan kevergetve, nem szabad túlkeverni.
  4. Kanalazd a masszát a sütőedényedbe, majd süsd 30-35 percig. Ha beleszúrsz egy villát, ellenőrizheted, hogy megsült-e: ha a villa ágai tisztán jönnek ki, a répatorta készen van. Arra is vigyázz, hogy ne süsd túl; a répatorta szaftosan jó, ha túl száraz, az elvesz az élvezeti értékéből.
  5. A mázhoz a porcukrot keverd ki először egy evőkanál citrommal, és ha túl sűrűnek érzed, adj hozzá még annyit, hogy megfelelő állagú legyen. Öntsd rá a még meleg, de már nem forró sütemény tetejére.

Variációk: tehetsz a tésztába egy marék durvára vágott diót és mazsolát is; a citromos mázat kb. 3 dkg margarinnal felhabosítva, a süteményt keresztben kettévágva töltelékként is használhatod; a finomlisztnek pedig egy részét helyettesítheted teljes kiőrlésűvel.