Most olvasott cikk
Vegán sütőtökös gnocchi citromos-zsályás vajban

Vegán sütőtökös gnocchi citromos-zsályás vajban

vegán sütőtökös gnocchi

Ez a vegán sütőtökös gnocchi zsályás-citromos vajban megforgatva egy felső kategóriás éttermi fogás látszatát kelti, mégis az egyszerűen és olcsón elkészíthető ételek egyik legjobb példája.

Ha szeretnéd lenyűgözni a vacsoravendégeidet, akár kezdő konyhatündérként is, ebbe a receptbe akkor is bátran belefoghatsz.

Nem véletlen, hogy annyi olaszos stílusú receptben – például rizottóban – bukkan fel az őszi hónapokban a sütőtök. Remekül illenek ugyanis ehhez az édeskés tökféléhez az itáliai konyhában előszeretettel használt aromás zöldfűszerek, a vajban párolt friss zsálya pedig tökéletes példája az olasz konyha szépségének, ahol az egyszerű, de minőségi összetevők adják az étel lelkét.

Ha szeretnél néhány egyszerű hozzávalóból fejedelmi őszesti vacsorát készíteni, akkor a vegán sütőtökös gnocchi receptje neked való.

Hozzávalók

4 adaghoz

A gnocchihoz:

  • 200 g finomliszt
  • 600 g sütőtök
  • 100 g főzni való krumpli
  • 1 gerezd fokhagyma zúzva
  • ⅛ teáskanál szerecsendió
  • 1 teáskanál só

A szószhoz:

  • 1 biocitrom reszelt héja és leve
  • 3-4 gerezd fokhagyma zúzva
  • 4 evőkanál vegán vaj (legalább 70%-os zsírtartalmú) vagy olívaolaj
  • ½ teáskanál frissen őrölt bors
  • ½ teáskanál só
  • 5-6 friss zsályalevél apróra vágva (helyettesíthető friss rozmaringgal)

A vegán parmezánhoz (opcionális):

  • ¼ bögre sörélesztőpehely
  • ¼ bögre dió vagy napraforgómag
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • ¼ teáskanál só

Elkészítés

  1. A sütőtököt vágd hat-nyolc egyenlő részre, tedd egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és süsd 190 fokon kb. 50 percig, vagy amíg teljesen puha, szinte krémes nem lesz. A krumplit hámozd meg, kockázd fel és sós vízben főzd puhára.
  2. Ha a sütőtök és a krumpli is kész, várd meg, amíg langyosra hűlnek, a sütőtököt botmixerrel vagy turmixgépben pürésítsd, a krumplit villával vagy krumplinyomóval törd össze (nagyobb darabok ne maradjanak benne, de csiriz se legyen), majd keverd össze őket a zúzott fokhagymával együtt.
  3. A lisztben alaposan keverd el a sót és a szerecsendiót, majd szitáld hozzá több részletben a pürésített zöldségekhez. Dolgozd össze a kezeddel, amíg homogén masszát nem kapsz (nem kell túlgyúrni). A tésztát tedd a hűtőbe fél órára.
  4. Amíg a tészta pihen, készítsd el a zsályás-citromos vajat: ehhez egy nagy, mély serpenyőben (amibe a gnocchi is belefér majd) melegíts fel négy evőkanál jó minőségű vegán vajat, majd add hozzá az apróra vágott zsályát, és alacsony lángon, sűrűn kevergetve főzd három percig.
  5. Add hozzá egy biocitrom reszelt héját, a felének a levét, három-négy gerezd zúzott fokhagymát, fél teáskanál sót és fél teáskanál frissen őrölt borsot. Továbbra is alacsony lángon kevergesd még egy percig, majd zárd el és tedd félre.
  6. A vegán parmezánhoz turmixold össze a sörélesztőpelyhet, a diót vagy napraforgómagot, a fokhagymaport és a sót.
  7. Ha a gnocchi már fél órája pihen, egy nagy lábasban forralj fel kb. három liter vizet, majd adj hozzá egy teáskanál sót. A tésztából helyezz egy darabot egy alaposan kilisztezett vágódeszkára, majd sodorj belőle kb. másfél centiméter vastag hengert. (Ha nagyon lágy és nehezen nyújtható a tészta, szitálhatsz hozzá még egy kis lisztet.)
  8. Vágj kb. három centiméter hosszú darabokat, majd dobd őket a forrásban lévő vízbe. Ha feljöttek a víz tetejére, emeld ki őket egy szűrőkanál segítségével, majd szűrőben alaposan mosd át és csepegtesd le. (Ha nem rögtön használod fel az elkészült gnocchit, keverj hozzá kevés olívaolajat, hogy ne ragadjon össze.) A gnocchi főzővizéből tegyél félre 100 ml-t.
  9. Melegítsd fel alacsony lángon a zsályás-citromos vajat és add hozzá a gnocchit. Forgasd össze, hogy a gnocchikat mindenhol befedje a vaj, és időnként megkevergetve hagyd, hogy kicsit lepiruljon – ehhez kb. öt-hat percre lesz szükséged. Ezután add hozzá a félretett főzővizet, és ha nagyjából elforrt, el is zárhatod.
  10. Tálald vegán parmezánnal megszórva, és kínálj hozzá friss, balzsamecettel és olívaolajjal meglocsolt zöldsalátát.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.