Most olvasott cikk
New Yorkban már applikációval kell keresni a tiszta levegőt

New Yorkban már applikációval kell keresni a tiszta levegőt

Egy új app segít megtalálni a tiszta levegőt New Yorkban

A mobiltelefonos alkalmazás segítségével a város lakói megtalálhatják azokat az útvonalakat New Yorkban, ahol kevésbe szennyezett a levegő. Ezzel pedig komoly szolgálatot tehetnek az egészségüknek, hiszen a légszennyezés éves szinten több millió ember haláláért felel.

Vajon hányan lennének hajlandóak 5-10 perccel megnövelni a munkába gyaloglást vagy biciklizést, ha tudnák, hogy a hosszabb útvonalon jelentősen jobb a levegő minősége, mint az általuk rendszeresen használt szakaszon? A hosszabb séta több testmozgást jelent, ami már önmagában is előnyös egészségügyi szempontból, különösen, ha eközben kevésbé szennyezett levegőt lélegezhetünk. Ez a lényege az Airways nevű új mobilos applikációnak, ami New York polgárainak segít abban, hogy megtalálják azokat az útvonalakat, ahol jobb a levegő minősége.

A légszennyezés éves szinten több millió halálesetért tehető felelőssé – 2019-ben 7 millióan vesztették életüket a szennyezett levegő miatt. Világviszonylatban a légszennyezés a negyedik leggyakoribb halálozási ok, ez pedig jól mutatja, mennyire fontos a tiszta levegő.

Az applikáció az Air Quality Index (AQI – Légszennyezettségi mutató) valós idejű adatait vegyíti a pollenkoncentrációval, hogy ezáltal nyújtson képet a legtisztább levegőjű útvonalakról. Az alkalmazás a népszerű térképes applikációkkal – mint pl. a Google Maps vagy az Apple Maps – is jól integrálható. Egyelőre csak New York város lakosai számára hasznos, de a fejlesztők szeretnék a későbbiekben az USA más országaiban is bevetni az Airwayst.

Az állatipar az egyik legnagyobb légszennyező

Egy idei kutatás arra az eredményre jutott, hogy az Egyesült Királyságban a 2,5 mikronnál kisebb szálló por mennyiségének negyedéért – egyes helyeken közel a feléért – az állatipar tehető felelőssé. Ezek az apró méretű szilárd vagy folyékony anyagok már olyan kis méretűek, hogy nagyon nehezen ürülnek ki a tüdőből, ha ez egyáltalán megtörténik.

Emellett az állatipar az éghajlatváltozás egyik legaktívabb előidézője is egyben, a klímaváltozás pedig olyan körülményeket teremt, amelyben sokkal gyakoribbak lesznek a nagy kiterjedésű erdőtüzek. Ezek szintén hozzájárulnak a levegő minőségének romlásához. Talán mindenki emlékszik azokra a képekre néhány hónappal korábbról, amiken Manhattan posztapokaliptikus filmeket idéző, sűrű narancssárga szmogban úszott napokig.

(One Green Planet)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.