Most olvasott cikk
A kutyák bűnbánó tekintete a megbánás jele is lehet

A kutyák bűnbánó tekintete a megbánás jele is lehet

Kutya bűnbánó tekintettel néz gazdájára.

Az angolban csak „puppy eyes”-ként emlegetett bűnbánó tekintet a kutatók szerint a behódolás jele. Dr. Marc Bekoff viszont úgy véli, hiba lenne elvetni annak a lehetőségét, hogy kedvencünk tényleges érzelmi reakciót fejez ki a kutyagazdik által olyan jól ismert tekintettel.

Akiknek van kutyája, biztosan ismerős az a tekintet, amit kedvencük egy jól sikerült csínytevés után vág, és amivel rendszerint sikerül meglágyítani minden gazda szívét, legyen bármekkora is a felfordulás. A kanapé párnáinak kibelezése, a szemét feltúrása, vagy a legújabb sportcipő megcsócsálása tökéletes alkalmak arra, hogy kutyánk bevesse azt a lefegyverző tekintetet, amitől úgy érezzük, hogy társállatunk szánja-bánja a tettét.

A kutatók úgy gondolják, ez nem annyira a megbánás vagy a bűntudat, inkább a behódolás jele, de Dr. Marc Bekoff – a The Emotional Lives of Animals (Az állatok érzelmi élete) és a Dogs Demystified: An A to Z Guide to All Things Canine (Kutyák érthetően: A-tól Z-ig mindenről, ami kutya) című könyvek szerzője – úgy gondolja, ez nem feltétlenül van így.

Marc azzal érvel, hogy a kutyák társas állatok, ezért semmi okunk azt feltételezni, hogy nem éreznek bűntudatot vagy megbánást. Kitér arra is, hogy a kutyák bűntudatáról szóló korábbi tanulmányokat rendre félreértelmezték. A korábbi kutatások nem a kutyák érzelmeit vonták kétségbe, inkább arra utaltak, hogy mi, emberek vagyunk kevésbé jók a jelek felismerésében. Valamint kétségbe vonták a kutyák megszégyenítésén alapuló nevelési szokásokat.

Mit fejez ki a kutyák tekintete?

A University of Colorado ökológusa úgy véli, hiba lenne minden kétséget kizáróan elutasítani, hogy a kutyák képesek a bűntudat megélésére. Egy 2014-es tanulmány is bebizonyította, hogy a patkányok képesek a megbánás érzésének átélésére. Ez azon példák egyike, ami alapján bizonyítható, hogy érzelmi területen számos közös vonás van bennünk a többi emlőssel.

A kutyák megbánása kapcsán egész egyszerűen az a helyzet, hogy jelenleg nem vagyunk biztosak semmiben. Abban sem, hogy a megbánó tekintet nem tényleges megbánást jelent. Amit tudunk, hogy érző, intelligens, összetett érzelemvilággal rendelkező élőlények révén minden lehetőség megvan rá, hogy az örömön és félelmen kívül más emberi érzelmeket – szégyent és megbánást – is érezzenek.

Szóval, amikor kedvencünk egy újabb csínytevést követően azokkal a jól ismert szemekkel néz fel ránk, miközben az egész szobát beteríti a cserepekből kiszóródott virágföld, vagy a kedvenc pólónk szanaszét szaggatott darabjai, gondoljunk arra, hogy talán nemcsak úgy néz ki, mint aki megbánta tettét, hanem a reakciónkat látva ténylegesen bánja is, amit tett.

(One Green Planet)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.