A morzsasüti varázsa a sokszínűségében rejlik: mennyei desszert lehet egy adag vaníliafagylalttal a tetején, de a hideg, esős napokon egy bögre forró tea mellé is tökéletes.
A ropogós morzsa – becsületes nevén streusel – az egyik legkönnyebb módja, hogy egy egyszerű sütemény különleges desszertté avanzsáljon: ez az omlós feltét kerülhet muffinok, piték és torták tetejére is.
A morzsasütik legnépszerűbb fajtája kétségtelenül a gyümölcsös változat, amihez általában párolt almát, barackot vagy bogyós gyümölcsöket borítanak be ropogós morzsával.
Kevésbé ismert, ámde legalább ekkora figyelmet érdemel a streusel cake: ezt a süteményt általában kávés töltelékkel és enyhén fahéjas, magvakkal gazdagított morzsával készítik.
A mi változatunkban a csavar a kávés rész: annak érdekében ugyanis, hogy elkerüljük a száraz, fojtós sütemények sötét vermét, az általában cukorból, kávéból és kevés vajból készült tölteléket enyhén vaníliás, növényi tejjel főzött kávékrémre cseréljük.
Megjegyzések a hozzávalókhoz
Dió: dió helyett jól passzol a kávés ízvilághoz a pekándió és a mandula is.
Kávé: mivel a kávé a sütemény legdominánsabb íze, erősen ajánljuk, hogy főzött kávéból készítsd, ne instantból. Ha nincs kávéfőződ, török kávét is készíthetsz (ehhez csak öntsd a forró, de nem forrásban lévő vizet az őrölt kávéra, és várd meg, amíg leülepszik az aljára a kávé).
Szójatej: a süteménytészta lazításához írót készítünk, amihez fontos a magas fehérjetartalmú növényi tej. Ha nem szeretnél szóját használni, helyettesítheted borsótejjel is. A legtöbb zab-, mandula-, rizs- és kókusztej nem jó hozzá, kivéve, ha találsz olyat, amiben legalább 3 g/100 ml fehérje van.
Hozzávalók
A kávékrémhez:
- 300 ml növényi tej
- 20 gramm étkezési keményítő
- 50 gramm barna cukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 40 ml erős, főzött presszókávé
- 15 gramm vegán vaj
- ⅛ teáskanál só
A morzsához:
- 60 gramm finomliszt
- 40 gramm olvasztott vegán vaj
- 60 gramm durvára vágott dió
- 50 gramm barna cukor
- ⅔ teáskanál fahéj
A süteménytésztához:
- 150 gramm finomliszt
- 10 gramm étkezési keményítő
- ¼ teáskanál szódabikarbóna
- ¼ teáskanál só
- 250 ml szójatej
- 15 ml almaecet vagy frissen facsart citromlé
- 50 gramm barna cukor
- 50 ml olívaolaj
- 1 teáskanál vaníliakivonat
Elkészítés
- Elsőként készítsd el a kávékrémet: ehhez először főzz 40 ml erős presszókávét és tedd félre. Ezután tedd egy lábasba az étkezési keményítőt, adj hozzá kb. két evőkanál növényi tejet, habverővel keverd csomómentesre, majd add hozzá a többi tejet is. Forrald fel, majd vedd a lángot alacsonyra, és habverővel folyamatosan kevergetve főzd egy-két percig.
- Add hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a vaníliakivonatot, a kávét, pici sót, és ha újra forr, zárd is el, majd keverd hozzá a vegán vajat. Miközben hűl, időnként keverd meg, hogy ne csomósodjon össze.
- Most készítsd el a morzsát: egy tálban keverd össze a lisztet, a sót, a fahéjat és a barna cukrot, majd add hozzá az olvasztott vegán vajat, és alaposan keverd össze. Kissé morzsás végeredményt kell kapnod.
- Most következik a süteménytészta: ehhez először egy pohárban keverd össze a szójatejet és az almaecetet/citromlevet, és tedd félre öt percre. Látni fogod, hogy pár perc elteltével besűrűsödik és kissé kicsapódik – így készül az író.
- Egy tálban keverd össze a lisztet, a keményítőt, a szódabikarbónát és a sót, a sütőt pedig melegítsd elő 190 fokra, alsó-felső sütésen.
- Egy másik tálban keverd össze az olívaolajat, a barna cukrot, a vaníliakivonatot és az öt percre félretett szójatejet. Három adagban szitáld a nedves hozzávalókhoz a lisztes keveréket, és óvatosan, nem túlkeverve forgasd össze.
- Egy kb. 22-25 cm-es tortaformát vagy egy kb. 28×18 cm-es tepsit bélelj ki sütőpapírral, majd oszlasd el benne egyenletesen a süteménytésztát, a tészta tetején a kávékrémet, a krémre pedig szórd rá a morzsás keveréket.
- Ha teljesen előmelegedett a sütő, tedd a süteményt arra a rácsra, ami eggyel a középső felett van, majd vedd vissza a sütőt 180 fokra. Süsd kb. 35 percig, vagy addig, amíg szép aranybarna nem lesz a teteje. Kb. 20 perc elteltével ellenőrizd, és ha úgy látod, túl gyorsan pirul a teteje, tedd át a tepsit a középső rácsra.
- Hagyd kb. 20 percet hűlni, mielőtt felvágod. Tálalhatod önmagában vagy vaníliafagyival a tetején is.
Domján Flóra környezetgazdálkodás szakon szerzett diplomát 2021 januárjában. A legfontosabb értéknek az empátiát tartja, éppúgy az állatok és az élővilág iránt, mint az emberek felé. Hisz benne, hogy egyre többen rájövünk: a hús ára egy élet elvétele, és az élet szeretetének, az együttérzésnek, a közös társadalmi értékeinknek minden élőre ki kell terjednie. Ezt az üzenetet minél hitelesebben igyekszik képviselni az írásaiban, az aktivizmusban és a mindennapokban is.