Most olvasott cikk
Meggyes morzsasüti (vegán)

Meggyes morzsasüti (vegán)

Meggyes morzsasüti (vegán) recept

A morzsasüti az egyik legkönnyebben és leggyorsabban elkészíthető desszert, ráadásul csak olyan hozzávalók kellenek hozzá, amik szinte biztosan mindig akadnak otthon.

Így ha az édesszájú éned hirtelen tör elő, vagy az utolsó pillanatra hagytad a vendégváró elkészítését, ezt a gyümölcsös édességet tíz perc alatt összedobhatod.

Hozzávalók

24 centis kerek formához

  • 60 dkg meggy
  • 12 dkg búzaliszt
  • 8 dkg + egy evőkanál margarin
  • 13 dkg barna cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 2-3 evőkanál zsemlemorzsa
Meggyes morzsasüti recept - vegán
© Prove.hu

Elkészítés

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
  2. Ha fagyasztott meggyet használsz, először egy kis edényben egy-két evőkanál vízzel lassan forrald fel, pár percig rotyogtasd, majd szűrd le és kicsit nyomkodd ki őket. Ha friss vagy befőtt meggyet használsz, ezt a lépést kihagyhatod.
  3. Keverj a meggyhez 5 dkg cukrot és egy evőkanál olvasztott margarint.
  4. Egy széles tálban keverd össze a lisztet a fahéjjal, 8 dkg hideg margarint vágj kis kockákra, keverd a lisztbe, majd az ujjvégeiddel alaposan morzsold bele, végül pedig keverj a tésztába 8 dkg barna cukrot.
  5. Margarinnal vagy olajjal kend ki a sütőformád, majd az alját szórd le vékony rétegben zsemlemorzsával.
  6. Oszlasd el a forma alján a meggyet, majd szórd rá a lisztes-margarinos keveréket. Hagyhatsz rajta pici fedetlen foltocskákat, ahol a cukros meggy sütés közben átbugyog és karamellizálódik majd.
  7. Süsd 25-30 percig 180 fokon.

Tipp: Ha nem morzsoltál még soha, ne aggódj, nagyon egyszerű folyamatról van szó. Úgy a legkönnyebb, ha a margarint hűtve használod, és morzsolás előtt a lisztbe belekevered, hogy közvetlenül ne érjen a kezedhez, mert testhőre kicsit elolvad. A tenyered élével vagy az ujjbegyeiddel is dolgozhatsz, ahogy neked könnyebb.

Variációk: Szinte bármilyen gyümölccsel kipróbálhatod: tökéletes morzsasüti-töltelék lehet a fagyasztóban lapuló bármilyen bogyós gyümölcs, vagy a fiókban feledett, fonnyadófélben lévő alma, szilva vagy barack is.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.