Most olvasott cikk
Ukrajna folyamatosan jegyzi a háború okozta környezeti károkat

Ukrajna folyamatosan jegyzi a háború okozta környezeti károkat

Az ukrajnai háború okozta környezeti károk, bár súlyosak, nem kapnak akkora publicitást, mint az infrastrukturálisak. Márpedig előbbiek helyrehozása sokszor nehezebb, nem is beszélve azokról a károkról, amelyek visszafordíthatatlanok.

Az Ukrajnában zajló háború pusztítása kapcsán az emberéletek után leggyakrabban az infrastrukturális károkról esik szó. Az Európai Bizottság, a Világbank és az ukrán kormány 2022 szeptemberében hozott nyilvánosságra egy közös jelentést, amelyben az ország újjáépítéséhez szükséges összeget 349 milliárd dollárra, azaz több mint 128 ezermilliárd forintra becsülték. Ezt az értéket a Világbank márciusban már 411 milliárd dollárra módosította.

Az azonban kevésbé kerül rivaldafénybe, milyen környezeti károkat okoz az ukrajnai háború. Pedig ezek a veszteségek sem elhanyagolhatók, ráadásul sok esetben kevésbé könnyen hozhatók helyre, mint az infrastrukturális károk.

A környezeti károk monitorozása szüntelen

Minden egyes légi csapás után ukrán környezetvédelmi ellenőrök járják be az érintett helyszíneket, és aprólékosan rögzítik, mivel szembesültek. Ezt tették egy olajraktár felrobbantása után is, és elszomorító körülmények közé csöppentek: a betonpadló teljesen megsemmisült, mindenütt rakétakráterek voltak, a toxinszint pedig riasztó mértékben megnövekedett – az átlag 16-szorosára. Ráadásul a raktár közelében található, egykor érintetlen, tízhektáros tó felét olajfolt borította be.

Az első becslések szerint ebben a bizonyos esetben a kár közel 14 milliárd dollárra tehető. Az ukrán környezetvédelmi minisztérium év eleji számításai szerint pedig a környezeti károk összértéke mintegy 51,45 milliárd dollár lehet.

A háború következtében mezőgazdasági területek váltak használhatatlanná, erdők égtek le. Kár keletkezett a nemzeti parkokban és ipari létesítményekben is. Utóbbi esetekben ráadásul levegő-, víz- és talajszennyezéssel is kell számolni.

A környezeti károk leltárát természetesen nem pusztán azért jegyzik fel a hatóságok, hogy tisztában legyenek azzal, a jövőben mit kell helyreállítani, mennyi pénzre lesz mindehhez szükség. A cél ugyanis az, hogy a háború lezárulta után ezeket a költségeket jelentős részben Oroszországgal fizettessék meg.

Kijev igénybe venne a fennmaradó rész finanszírozásához uniós forrásokat is. Ennek érdekében 2022 júniusában Ukrajna – első Európai Unión kívüli államként – csatlakozott az EU „Life” (Élet) nevű környezetvédelmi programjához.

(One Green Planet)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.