Most olvasott cikk
Ukrajnában egy átszakadt gát miatt több száz állat fulladt meg az állatkertben

Ukrajnában egy átszakadt gát miatt több száz állat fulladt meg az állatkertben

A közösségi médiát bejárta egy videó, amin az elárasztott állatkertről láthatók felvételek, miközben a háttérben a videót készítő nő zokogása hallható. Az oroszok tagadják a hír hitelességét, állításuk szerint az állatokat már tavaly evakuálták, mások pedig azt mondják, ez az állatkert nem is létezett.

Az orosz-ukrán háború egyik legfrissebb és a konfliktus kitörése óta talán az egyik legdrasztikusabb fordulata a Nova Kahovkánál lévő hatalmas víztározó gátjának átszakadása.

A 30 méteres gát mögött tíz balatonnyi vízmennyiség található, amely a Krím félsziget vízellátását, valamint Európa legnagyobb atomerőművének hűtését is biztosítja. A víztározó emellett vízerőműként is üzemel.

Mind az ukránokat, mind az oroszokat vádolták a merénylet elkövetésével, és bár biztosat talán soha nem fogunk tudni, feltételezhető, hogy a támadást az orosz fél követte el. A gát átszakadása miatt emberek ezreit kellett nagy hirtelenséggel kitelepíteni lakóhelyükről. Az áradás viszont nemcsak a folyó mentén élő embereket, de sok állatot is érintett.

A napokban számos közösségi felületen megosztottak egy videót, ami elvileg a teljesen elárasztott Kazkova Dibrova állatkert látható, miközben a felvételt készítő hölgy sírását lehet hallani.

Egymásnak ellentmondó állítások

Míg ukrán oldalról több száz állat haláláról számolnak be a források, az oroszok tagadják, hogy egy állat is meghalt volna, vagy hogy akár létezne az állatkert.

„Az emberek hónapokon keresztül próbálták megmenteni ezeket az állatokat, most pedig az oroszok miatt egyszerre odaveszett mind a 260” – mondja Olga Chevganiuk, a UAnimals állatvédő szervezet vezérigazgatója a Politicónak. Más források 300 elpusztult állatról írnak.

A terület orosz megszállás alatt van, az ukránok állítása szerint a bejárathoz ellenőrzőpontot állítottak, a környéket aláaknázták, így esély sem volt rá, hogy az állatokat kivigyék az állatkertből a háború kitörése óta. A területen aktívan folynak a harcok, így az állatokat etető önkéntesek minden egyes nap az életüket kockáztatták, csak hogy elláthassák az intézmény bentlakóit.

A jelentések szerint néhány hattyú és kacsa élte csak túl az áradást, az összes többi állat életét vesztette.

„Korábban az ukrán média arról írt, hogy hódok, hattyúk és kutyák pusztultak el Nova Kahovkában. Néhány hírportál azt írta, hogy egy állatkertet 300 állattal elárasztott a víz. Egyetlen állat sem pusztult el, mert a városunkban nincsen állatkert” – mondta a megszállt terület katasztrófavédelmének szóvivője a TASS orosz állami hírügynökségnek.

A Reuters szerint a város Oroszország által pozícióba helyezett polgármestere, Valdimir Leontyev úgy nyilatkozott, hogy már 2022-ben evakuálták az állatokat az állatkertből, tehát nem történhetett haláleset.

A keddi nyilatkozattétel óta az állatkert is módosította a jelentéseket, egy szóvivő szerint nem csak kacsák és hattyúk élték túl az áradást, mert néhány állat az intézmény igazgatójának lakásán volt.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.