Állatbarát családi programok állatkert és állatos cirkusz helyett

Allatmentes családi programok vegánoknak

„Tudom, hogy nem túl jó hely az állatkert, de a gyerekem városban nő fel, és szeretném, ha találkozna állatokkal.” 

Nagyon sokszor hangzanak el a fentihez hasonló mondatok, amikor valaki azt szeretné megmagyarázni, miért támogatja a pénzével és idejével az állatkerteket, cirkuszokat és egyéb helyeket, ahol a fő attrakciók közé tartoznak a fogva tartott állatok.

Részletesen írunk arról ebben a cikkben, mi a baj az állatkertekkel, itt pedig arról, mi a probléma a cirkuszokkal. Ebben a cikkben pedig alternatívákat szeretnénk felkínálni: ha szeretnél közelebbről megismerkedni az állatvilággal, akár a gyerekekkel együtt, de mégsem szeretnéd a fent említett helyeket támogatni, olvass tovább!

Vegán menhely
We Animals Media

Önkénteskedj állatmenhelyen!

Ha valódi állatokkal szeretnél találkozni, nem az állatkert az egyetlen opció, sőt, mélyebb kapcsolatot alakíthatsz ki velük, ha önkéntesnek jelentkezel egy állatmenhelyre, ahol mindig elkél a segítség.

Ezt megteheted rendszeres alapon is, akár úgy, hogy besegítesz pl. a ketrecek takarításába, vagy ideiglenes befogadóként otthontalan állatok számára nyújtasz menedéket. Sok olyan menhely is van, ahol a kisebb elköteleződéssel járó kutyasétáltatással is sokat segíthetsz.

A Noé Állatotthon Alapítvány, a Rex Kutyaotthon Alapítvány, a Tappancs Tanya, a Budaörsi Állatmenhely, a Győri Állatmenhely, a Vigyél Haza Alapítvány, a Herosz, a Szentendrei Árvácska Alapítvány és az Etyeki Állatvédő Egyesület is fogad önkénteseket, de majdnem biztos, hogy ha felhívod a hozzád legközelebbi vagy neked legjobban tetsző menhelyet, örömmel fogadnak majd.

Menj állatmentes cirkuszba!

Egyre több országban tiltják be az állatok cirkuszban való szerepeltetését, és egyszerre egyre több olyan társulat bukkan fel, ahol csak artisták, táncosok, bűvészek szerepelnek.

Ilyen például a magyar Recirquel Társulat is, akik a cirkuszművészeti elemek és artistaprodukciók mellett új színt hoznak a cirkuszok világába: ilyen a zene, a színművészet és a tánc. Magyarországon a MÜPA-ban láthatod őket, de külföldön is több helyen fellépnek.

A Mr. Gerald Cirkusz szintén a kevés magyar állatmentes cirkusz közé tartozik: a hangsúly náluk is az akrobatikai számokon van. Még izgalmasabbá teszi a cirkuszt, hogy a show-k interaktívak: a műsorvezető Mr. Gerald, a bohóc, aki a közönséget is bevonja a produkciókba.

Menj el állatokról szóló kiállításokra!

Országszerte vannak állandó állatos kiállítások, és mindig akad egy-két időszakos kiállítás is, amiket kifejezetten egyes korcsoportba tartozó gyerekeknek ajánlanak.

A Magyar Természettudományi Múzeumban rengeteg interaktív, egyben szórakoztató és edukációs célú kiállítással találkozhatsz, amelyek garantáltan lekötik a gyerekek figyelmét is. Ezen kívül sok múzeum szervez időszakos kiállításokat és vándorkiállításokat, például az állatok világnapja alkalmából, minden év októberében.

Szuper program egy ilyenre elmenni egyedül és családostól is, és sokkal többet lehet belőle tanulni, mint egy cirkuszi vagy állatkerti látogatásból.

Vadvédelmi park
We Animals Media

Keress fel valóban etikus vadvédelmi parkokat!

A „vadaspark” és az „állatotthon” szavak jól hangzanak, de egyáltalán nem biztos, hogy ezek a helyek mindig etikusak, és nem egyszerű marketingfogásról van szó, amivel az „állatkert” kifejezésétől idegenkedő látogatókat szeretnék bevonzani. Ezeken a helyeken ugyanúgy nem a vadvédelem, fajmegőrzés és a sérült egyedek rehabilitálása a fő cél, hanem a nyereségszerzés, még akkor is, ha nagyon igyekeznek nem ezt a látszatot kelteni.

Mielőtt ellátogatsz egy ilyen helyre, bizonyosodj meg róla, hogy nem bújtatott állatkertről, hanem természetvédelmi parkról van szó, ahol a fajmegőrzés és a sérült állatok rehabilitációja a fő cél, és a látogatók fogadásának edukációs, esetleg a park anyagi fenntartása a célja.

Fontos különbség a természetvédelmi parkok és a profitorientált szórakoztató parkok között, hogy előbbiek mindig non-profit alapon működnek, utóbbiak pedig nem. Ha utánajársz, milyen cég áll a kiszemelt hely mögött, abból sokat megtudhatsz. Ne az alapján ítélkezz, kérnek-e a látogatásért pénzt, ugyanis a legtöbb non-profit szervezet belépőkből, túravezetésből és adományokból tartja fenn magát.

Ha olyan helyen szeretnél testközelből állatokat látni, ahol az állatok érdekeit sosem írja felül a látogatók szórakoztatása, arra jó hely a Petesmalmi Vidrapark.

Tarts természetfilmnézős estét!

Ha valóban az állatok szokásait, élőhelyeit, viselkedését, természetét szeretnéd megismerni, arra nincs jobb módszer, mint természetfilmeket nézni. Az állatkertekben látványosságként, profitért fogva tartott, sovány, fel-alá járkáló vagy egy helyben toporgó állatok viselkedése és környezete mindenféle edukációs, valódi tartalmat nélkülöz, mert semmi köze nincs ahhoz, ahogyan a szabadban élnek.

A természetvédelmi filmek ráadásul olyan, minőségbeli kvantumugráson mentek keresztül az elmúlt tizenöt-húsz évben, ami korábban elképzelhetetlen lett volna. Olyan korban élünk, ahol a legapróbb részletekig tökéletes képminőségben készített felvételekről, elképesztően izgalmas, közérthető narrációval kísérve tudhatod meg, hogyan tölti a napjait bármelyik állat az esőerdő mélyén vagy Afrika szavannáin. Ez olyan modern természetfilmes technikáknak köszönhető, mint például a különböző állatfajoknak álcázott kamera.

Egy állatkertben soha nem fogsz több mint száz kilométer per órával futó gepárdot látni, ahogyan a kicsinyeket védelmező elefántcsordát sem. A legtöbb streaming platformon természetfilmek és természetfilm-sorozatok százait találod meg, amiknek a világa a nappali kanapéjáról is lenyűgöző módon magával tud ragadni úgy, mintha te magad is ott lennél.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.