Most olvasott cikk
Lezárult a 827 sonkaper – így döntött a bíróság a sonka szó használatáról

Lezárult a 827 sonkaper – így döntött a bíróság a sonka szó használatáról

827Kitchen vegán sonka az RTL Klub Cápák Között műsorában

Úgy tűnik, véget ért a precedensértékű vegán sonkaper, amelyet a Prove.hu a kezdetek óta, majd a tárgyalások során is követett. A Fővárosi Törvényszék a Pest Megyei Kormányhivatalnak adott igazat, s eszerint a sonka megjelölést, uniós és speciális magyarországi szabályozás hiányában, csak húskészítmény viselheti. A gyártó 827market.hu tulajdonosai úgy gondolták, nem folytatják a pereskedést, ezért az új csomagolásokon már vegán s*nka néven szerepel a termék.

A történet 2021. márciusában indult, egy névtelen közérdekű bejelentés nyomán, a Vas Megyei Kormányhivatal azonban ekkor még a vegán termékeket gyártó cég érvelésének adott igazat, amely arra hivatkozott, hogy az elnevezés alapján a vásárlók pontosan tudhatják, hogy nem húskészítményről van szó. Egy hónappal később a Pest Megyei Kormányhivatal azonban már határozottabban lépett fel ellenük, s ekkor a kért adatszolgáltatást követően már azt a választ kapták, hogy a magyar élelmiszerszabályok szerint a sonka csak húsból készülhet, s ezt az EU-s szabályok sem írják felül. A sonka mellett kezdetben a vegán pecsenye, a kókuszzsír és a szójapörc elnevezése is vita tárgyát képezte, ám ez a névvita végül egyezséggel zárult. Sikerült kompromisszumos megoldást találni a kormányhivatallal.

A vegán életmód iránt elkötelezett tulajdonosok, Révész Ildikó és férje, Pásku Ferenc akkor úgy döntöttek, hogy a végsőkig kitartanak. Abban bíztak, hogy a magyar bíróság meggyőzésével, s ezáltal egy kedvező ítélet születésével a növényi étrend terjedéséhez és népszerűsítéséhez járulhatnak hozzá Magyarországon. A céljuk tehát nem gazdasági előnyszerzés volt, hanem a hazai növényi paletta szélesítése, színesítése. A névhasználat terén pedig egyszer és mindenkorra szerették volna egyenrangúsítani a növényi alapú termékeket.

Dr. Dávid Zsófia ügyvéddel közösen határozottan vágtak bele a pereskedésbe, amelynek utolsó állomása a Fővárosi Törvényszék év végi tárgyalása volt. A per során kiderült, hogy a kormányhivatal rossz tájékoztatást adott a jogorvoslat körére nézve, ezért a Fővárosi Törvényszéknél folytatódott az ügy, a terméket gyártó társaság pedig ez idő alatt jogvédelmet élvezett. Utóbbi végül elutasította a sonka név vegán termékre való használatára vonatkozó keresetet, ezért a 827.market.hu tulajdonosai hosszas gondolkodás után a napokban úgy döntöttek, nem folytatják a harcot.

Mit mond a 827 termékek gyártója?

„Békés emberek vagyunk, ezért is lettünk vegánok” – kommentálta az ítéletet követő elhatározásukat Révész Ildikó a Prove.hu számára.

„Hiába érveltünk valamennyi fórumon – a szerintünk elkerülhetetlen változások fényében – érthetően és logikusan, minden alkalommal a Magyar Élelmiszerkönyvre hivatkoztak az elmarasztaló ítélet során. Ebben pedig a sonka esetében pontosan meg van határozva, hogy milyen húsból készülhet. S bár a mi termékünknek a nevében is világosan benne van, hogy vegán, tehát nem húsalapú, ez nem volt számukra megfelelő érv, mert a vegán termékekre vonatkozó kivétel vagy speciális szabályozás hiányában a bíróság szerint nem az alapanyag, hanem a használt név a fontos. Mindegy tehát, hogy miből készül a termék, sonkának csak akkor nevezhető, ha a Magyar Élelmiszerkönyvben meghatározott és előírt mennyiségű alapanyagokból áll.

Mostanra vált egyértelművé, hogy ameddig nem változtatnak ezen a leíráson, addig egyetlen fórumon sem tudunk nyerni. Teljesen értelmetlen harcba pedig még akkor sem szabad bocsátkozni, ha azt egy fontosabb cél, a hazai vegánok érdekében tesszük. Ahogy említettem, mi azért mondtunk le az állati termékek fogyasztásáról, mert az elfogadás, a szeretet és a megértés a vezérlő elvünk. Ehhez pedig a módszereinkkel is alkalmazkodnunk kell. Dolgozunk tovább, újabb és újabb termékekkel állunk majd elő, igyekszünk minél több kiskereskedelmi egységbe eljutni, a névhasználat terén pedig majd nagyon kreatívak leszünk. A legújabb csomagolásokon a sonka »o« betűjét már ki is cseréltük egy csillagra. Az íze nem változik, pontosan ugyanolyan finom, mint előtte volt. És továbbra is erőszakmentesen készült.”

Révész Ildikó szerint most már mindegy, hogyan hívják a terméküket, hiszen országszerte egyre ismertebb és kedveltebb. Neves rendezvényeken is állandó vendégek, s az általuk készített, kizárólag növényi alapú, vendégváró falatok nem csak a vegánok elismerését vívják ki. Ezeken a tálakon természetesen a szójából készült s*nkájuk az egyik főszereplő, s mindig osztatlan sikert arat.

A vegánság számunkra az élet szeretetét és tiszteletét jelenti. Hosszú távon szerintünk a szelídség a célravezetőbb. Ne csak beszéljünk a békéről, de a példánkkal és az életünkkel tegyünk is érte! S bár most mi is csalódottak vagyunk a rendszer hazai működése miatt, biztos vagyok benne, hogy az idő nekünk dolgozik

– jelentette ki Révész Ildikó, aki most már inkább annak örül, hogy a Penny polcaira is sikerült felkerülniük, ráadásul egy hústermék helyére.

A végső ítéletet úgyis a fogyasztók mondják majd ki a növényi alapú készítményekről.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.