Most olvasott cikk
Nem született érdemi döntés, tovább húzódik a vegán sonkaper

Nem született érdemi döntés, tovább húzódik a vegán sonkaper

2022 május 19 - vegán sonkaper tárgyalás

A Budapest Környéki Törvényszéken szokatlan érdeklődés, valamint a hivatal épülete elé meghirdetett állatjogi demonstráció ellenére sem történt érdembeli előlépés csütörtökön délelőtt a „vegán sonka perében”, amelyről a Prove.hu is többször beszámolt. A kijelölt tárgyalási napon a precedens értékűnek ígérkező jogvitát a Fővárosi Törvényszéknek adták át, a jogorvoslati tájékoztatás ugyanis tévesen szerepelt a legutóbbi határozatban.

A hivatal Hungária körúti épülete előtt az előzetes bejelentéshez hűen, a Vegánok közt elnevezésű állatvédelmi csoport aktivistái frappáns transzparensekkel a kezükben gyülekeztek. Mondandójuknak pedig a vágóhidakon feláldozásra kerülő jószágok vérét szimbolizáló piros festékkel átitatott pólóval, valamint az egyik főszervező, Pusztai Enikő malacmaszkjával és a testére több helyen is felfestett sérülésekkel adtak nyomatékot.

S bár ők is kíváncsiak voltak a növényi alapú termék elnevezése körüli vita végeredményére, inkább a tárgyalás során is az utcán maradtak, hiszen céljuk egyértelműen a figyelemkeltés volt.

„Szerintünk teljesen normális és szabályos, ha egy vegán terméket sonkának hívnak. Ennél már csak az lenne jobb, ha a jövőben nem is lehetne másfajta sonkát készíteni, vagyis nem kellene több állatot feláldozni az emberek elavult étkezési szokásainak oltárán – osztotta meg velünk a tiltakozó csoport véleményét a másik főszervező, Szalai Sándor. – Ezért is fontos a mai demonstráció, s nagyon örülünk, hogy ilyen sok aktivista eljött a hívásunkra. Pedig nagyon rövid időnk volt a szervezésre, szerencsére összetartó és egyre erősebb közösség a miénk.”

S hogy milyen gyors ütemben növekszik az állatok jogaiért bátran kiálló vegánok hazai köre, arra az volt az egyik legjobb bizonyíték, hogy a hivatalban ne is készültek érdeklődők fogadására. A nyílt tárgyalást egy igen kicsi teremben kezdte meg a kirendelt bíró, amelyben el sem fértek volna a szimpatizánsok.

Aktivisták a sonkaperen
Fotó: Gy. Szabó Csilla

Tovább húzódik az ügy

A helyzetet az oldotta meg, hogy már a tárgyalás megnyitásának pillanatában egyértelmű volt, csupán eljárási kérdések tisztázására lesz lehetőség a Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Állategészségügyi, Növény- és Talajvédelmi Főosztályának ügyvédje, valamint a vegán sonkát készítő 827Market képviselői között. Utóbbiak egy rossz tájékoztatási gyakorlat áldozatai lettek, amikor a Pest Megyei Kormányhivatal határozatában megjelölt közigazgatási szervhez, a Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Állategészségügyi, Növény- és Talajvédelmi Főosztályához nyújtották be a keresetlevelüket.

„A határozatban megjelölt utat követtük, így teljesen jogszerűen jártunk el – tájékoztatta a Prove.hu-t az érdemi döntés nélkül záródó tárgyalást követően dr. Dávid Zsófia, a 827 Market jogi képviselője. – A tizenöt napos fellebbezési határidő lejártát követően az akták átkerülnek a Fővárosi Törvényszékhez, ahol reméljük, minél előbb sor kerül a valódi tárgyalásra, amelyen felsorakoztathatjuk érveinket a vegán sonka elnevezés jogossága mellett. Úgy gondolom, az idő egyértelműen nekünk dolgozik, hiszen egyre többen leszünk, akik megértjük az új idők szavát és kiállunk amellett, hogy a modern vegán termékeknek is kijár a megfelelő és korrekt elnevezés. Ráadásul a közvélemény is egyre jobban megismeri az ügyünket, amire a mostani érdeklődés is remek példa.”

A tárgyalást követően, amelyre végül az érintett feleken kívül senkit sem engedtek be a helyszűke, valamint az érdemi döntés hiánya miatt, Révész Ildikó és Pásku Ferenc, a 827Market tulajdonosai is optimistán nyilatkoztak:

„Annak persze nem örülünk, hogy az ügy tovább húzódik, ám az mindenképpen bizakodásra ad okot, hogy a bíróság érdeklődését felkeltette az ügyünk, kifejezetten nyitottak voltak a kérdésre. Az pedig külön öröm, hogy ilyen sokan személyesen is támogatni kívántak bennünket. Számunkra most is nagyon fontos kimondani azt a tényt: létezik békés, erőszakmentes út, nem kell állatokat ölnünk azért, hogy egy szelet finom sonkát együnk. Reméljük, a következő tárgyaláson már érdemi döntés születhet a javunkra, s bízunk benne, hogy még többen állnak az ügyünk mellé.”

A csütörtöki történésekből tanulva dr. Dávid Krisztina a következő tárgyalás előtt írásban fogja jelezni a hatóságoknak a per iránti nagy érdeklődést, bízva abban, hogy nagyobb tárgyalótermet jelölnek majd ki az ügy számára. Az érdemi döntés megszületésére ugyanis egyre többen és joggal kíváncsiak.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.