Most olvasott cikk
Brutális kegyetlenség egy szabadtartású baromfitelepen

Brutális kegyetlenség egy szabadtartású baromfitelepen

Tojótyúkok szabadtartású telepen

Az Animal Justice Project állatvédő szervezet utánajárt, hogy milyen körülmények érvényesülnek a ketrecmentes baromfifarmokon. Az aktivisták által vizsgált telepek mind a Brit Szabadtartású Tojástermelők Szövetség vezetőihez köthetők. Az állatvédők által talált állapotok szinte semmiben nem tértek el a ketreces tartásban tapasztalhatóktól. Figyelem: a cikk felkavaró képeket tartalmaz.

A tojásipar a nagyüzemi állattartás egyik legborzalmasabb ágazata, a baromfikra ugyanis a legtöbb helyen nem vonatkoznak a szigorú állatjóléti előírások. A szárnyasok kiszolgáltatott helyzetének egyre szélesebb körű ismerete sok vásárlót ösztönöz arra, hogy etikusabbnak vélt forrásból származó tojást vásároljon.

A „szabadtartású” vagy „ketrecmentes” mind olyan jelzők, amelyek alkalmasak lehetnek a vásárlók lelkiismeretének megnyugtatására. Ám az állatvédők nyomozása alapján a ketrecmentes tartás körülményei gyakorlatilag semmilyen biztosítékot nem jelentenek az állatok jólétére vonatkozóan. Még akkor sem, ha a baromfitelepet az RSPCA (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals) ellenőrizte – számolt be legújabb leleplezéséről az Animal Justice Project.

Rengeteg halott tyúk a szabadtartású farmon
Fotó: Animal Justice Project

Az állatvédő szervezet célja, hogy lerántsa a leplet a brit tojásiparról, és minél több ember számára nyilvánvalóvá tegye azt a rémálmot, amit a rendszer keretei közt élő szárnyasok naponta átélnek. Kampányuk harmadik felvonásaként a szabadtartású tojástermelés kulisszái mögé lestek be, hogy mindenki számára megmutassák, ez leginkább csak egy marketingfogás, állatjóléti hozománya lényegében nincs a jelzőnek.

A csilli-villi reklámkampány ellenére, ami a ketrecmentes tojásokat hirdeti, a valóság cseppet sem humánus. A nyomozásunk rávilágít, hogy a jelzők megtévesztők lehetnek, és a ketrecmentesség álcája mögött baromfik milliói szenvednek. Itt az ideje, hogy a fogyasztók átláthatóságot és felelősségre vonhatóságot követeljenek

nyilatkozta Tayana Simons az állatvédő szervezettől.

Az aktivisták a Brit Szabadtartású Tojástermelők Szövetségének vezetőihez köthető farmokat vették górcső alá (szám szerint hármat), ám az általuk tapasztalt körülmények igen lesújtóak voltak. A baromfitelepek ráadásul az RSPCA által is jóváhagyott módon üzemeltek, ami kérdéseket vet fel az állatjóléti körülményeket hitelesítő szervezet alkalmasságát illetően.

Szabadtartású tojástelep tyúkokkal
Fotó: Animal Justice Project

A szabadtartású farmokon tapasztalt horror

Aki találkozott már baromfitelepeket leleplező videós vagy képi anyaggal, azt nem fogják meglepetésként érni az aktivisták által tapasztalt körülmények. A sötét, zsúfolásig tömött hangárakban tollatlan, betegeskedő, sőt, bomlásnak indult madarakkal is találkoztak. Az állatvédők megfigyelték, hogy a tyúkok egymást sem kímélik, volt olyan állat, amelyiket a többiek csipkedték halálra – a kannibalizmus nem ritka az ilyen telepeken, ahol az állatok mentálisan is belebetegednek a bezártságba és a rossz körülményekbe.

Habár a szabadtartású állatoknak biztosítani kell a hozzáférést a külvilághoz, sok madártól egyszerűen megvonták ezt a lehetőséget. Többen közülük egyébként sem tudtak eljutni a kijáratig fizikai korlátaik vagy a zsúfoltság miatt. A szervezet drónfelvételei alapján a baromfik számára biztosított külterek egyszerűen le voltak zárva, pedig a felvételek készítésének idején nem voltak madárinfluenzával kapcsolatos korlátozások.

Szabadtartású farm drónfelvétel
Fotó: Animal Justice Project

A leleplezett telepek mind nagy élelmiszerboltokat látnak el tojással. A nyomozásnak az ad apropót, hogy a legnagyobb brit szupermarketek vállalták, hogy 2025-től kezdődően kizárólag ketrecmentes tartásból származó tojásokat árusítanak. Az Animal Justice Project által feltárt állapotok viszont egyértelműen rámutatnak, hogy a jól csengő marketingüzenet mögött nem sok valódi állatjóléti intézkedés található.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.