Most olvasott cikk
Közel másfél milliárd csirkeszárnyat faltak fel a Super Bowl alatt

Közel másfél milliárd csirkeszárnyat faltak fel a Super Bowl alatt

A világ egyik legnézettebb sporteseménye alatt közel másfél milliárd csirkeszárnyat fogyasztottak a rajongók a National Chicken Council becslése szerint. Ez a mennyiség elég lenne ahhoz, hogy az Egyesült Államok összes állampolgára négy szárnyat ehessen belőle. Az USA egész éves csirkeszárnyfogyasztásának ez közel a tíz százaléka.

A National Chicken Council (NCC) 2024-es becslése szerint az amerikaiak 1,45 milliárd csirkeszárnyat fogyasztottak az LVIII. Super Bowl ideje alatt – írta meg a World Animal Protection. A csirkeszárny legalább annyira összenőtt a Super Bowl sporteseménnyel, mint a hálaadás a pulykával, vagy idehaza a sonka a húsvéttal. A döntő alkalmával fogyasztott csirkeszárnyhoz nagyjából hétszázhuszonöt millió csirkét kellett leölni. Ez az évente levágott 9 milliárd csirkének majdnem a tíz százaléka.

Az amerikai foci nagyszerű. A csirkeszárny is nagyszerű. De együtt még jobbak. Persze bonthatsz chipset, ehetsz guacamolét és pizzát is. De ha a Super Bowl-menü a téma, a csirkeszárnyak uralják a terepet. Szóval fogj egy szalvétát, és ropogtasd Amerika kedvenc partikajáját a nagy játék alatt

nyilatkozta Tom Super, az NCC szóvivője.

Aki nehezen birkózik meg ennek a bődületes mennyiségnek az elképzelésével, annak itt van néhány viszonyítási pont:

  • Az 1,45 milliárd csirkeszárnyból minden amerikai férfinek, nőnek és gyereknek jutna négy darab.
  • Ha Andy Reic (a Kansas City Chiefs vezetőedzője) mindennap 50 csirkeszárnyat enne, akkor 79.452 évbe telne, amíg az összes elfogyna.
  • Mind a 30 NFL-stadion összes székére 693 csirkeszárnyat lehetne felpakolni ebből a mennyiségből.
  • Ennyi csirkeszárnyat egymás után téve a Föld-Hold távolság egyharmadáig el lehetne jutni.
  • Ha a csirkeszárnyak másodpercek lennének, akkor 46 évnek felelnének meg.

A csirkeszárnyaknak a csirkéken a helye

Az év egyik legjobban várt sporteseménye és a fergeteges hangulat közben könnyű elfeledkezni róla, hogy ezek a csirkeszárnyak érző, intelligens állatokhoz tartoznak. Méghozzá a Föld legmegkínzottabb, leghányatottabb sorsú állataihoz. A csirkéket ugyanis még a Humane Methods of Slaughter Act sem védi, vagyis a humánus vágásra vonatkozó törvények nem vonatkoznak rájuk. Öt évvel ezelőtti cikkünkben a számadat 1,39 milliárd volt, vagyis átlagosan évente 10 millió csirkeszárnnyal (5 millió csirkével) növekedett a fogyasztás.

A Super Bowl-ra időzítette a PETA a legújabb reklámkampányát, amelyben az állatvédő szervezet tiszteletbeli igazgatója, a The Sopranos (Maffiózók) című sorozat sztárja, Edie Falco szerepel. Habár nem csirkékről, hanem tehenekről van szó, az üzenet remélhetőleg eljut mindazokhoz, akik továbbra is csak ínycsiklandó falatokat, nem pedig az áldozatot látják a tányérjukon.

A meccset egyébként a tavalyi bajnok, a Kansas City Chiefs nyerte hosszabbításban 25 – 22 arányban.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.