Most olvasott cikk
Florida törvénybe foglalná a veszélyesnek minősített kutyák elaltatását

Florida törvénybe foglalná a veszélyesnek minősített kutyák elaltatását

Florida szigorúbb fellépést fontolgat a veszélyes kutyákkal és gazdáikkal szemben. A szabályokat megszegők bírságra számíthatnak, de legrosszabb esetben akár el is altathatják a hatóságok kedvencüket.

Pamela Rock postásként dolgozott a floridai Putnam megyében, két évvel ezelőtt azonban megtámadta őt egy csapat kutya munkavégzés közben. Az öt állat egy bekerített udvarról szökött ki, a 61 éves nő pedig belehalt sérüléseibe. A hatóságok úgy határoztak, a kutyákat el kell altatni, és az eset nyomán törvényjavaslat is született.

Az áldozat után Pam Rock törvényjavaslat (Pam Rock Act) névre keresztelték el a floridai kezdeményezést, amelynek egyértelmű célja a közbiztonság javítása – írta meg a One Green Planet. Helyi szinten már több szabály is létezik a veszélyesnek titulált kutyákra vonatkozóan. Most azonban állami szinten is szabályozni szeretnék ezt a kérdést.

A veszélyes kutyák egyre súlyosabb és szélesebb körben elterjedt fenyegetést jelentenek az állam lakosságának biztonságára és jólétére. Ezek miatt az indokolatlan támadások miatt emberek és háziállatok is megsérülnek

olvasható a törvényjavaslatban.

Az állami képviselőház egyik bizottsága már rábólintott az indítványra. Most az igazságügyi tanácskozáson kell még átmennie, mielőtt a képviselőházban is megrendeznék a végső szavazást ezzel kapcsolatban.

Mit tervez Florida a veszélyes kutyák megfékezésére?

A floridai javaslat veszélyesnek definiál minden olyan kutyát, amely köz- vagy magánterületen már agresszívan megharapott, megtámadott vagy súlyos sérülést okozott bárkinek. Akkor is veszélyesnek számít az eb, ha már több alkalommal is súlyosan megsebesített vagy megölt másik egy háziállatot, amikor a gazdája magánterületén kívül tartózkodott.

A kutyákkal kapcsolatos incidenseket a tervek szerint egy helyi bizottság vizsgálná ki. Amennyiben pedig a felsorolt pontok közül bármelyik lehet, akkor hivatalosan is veszélyesnek nyilváníthatják a kutyát.

A javaslat értelmében a kutyatulajdonosnak – ha tudomása van az állat „támadó hajlamáról” – kötelessége lesz biztosítani, hogy házi kedvence semmiképp nem szökhet el otthonról. Ha pedig sétálni viszi, ezt csak úgy teheti meg, hogy a kutya szájkosarat visel. Ha ezeknek nem tesz eleget, ezerdolláros bírsággal sújtható. Ugyanakkor ezen felül is extra kiadást jelenthet a gazdinak, ha a kutyája megkapja a bizottságtól a „veszélyes” címkét. Ebben az esetben kifejezetten kutyákra szabott felelősségbiztosítást kellene fizetniük.

Az állatfelügyeleti hatóságok a vizsgálatok keretében el is kobozhatják a kutyát, és dönthetnek úgy is, hogy nincs más megoldás, mint az eutanázia. A jogalkotók leszögezték, ebben az esetben gyors és kíméletes módszerrel hajtanák végre az ítéletet.

A Pam Rock törvényjavaslat ellenzői közben azt hangsúlyozzák, hogy az indítvány mindössze a büntetésre összpontosít. Ők holisztikusabb megközelítést tartanának hasznosabbnak, amelyben nagyobb szerep jutna a

  • megelőzésnek és
  • rehabilitációnak.

Az állatvédők szerint a kutyatámadások megelőzésére nélkülözhetetlen lenne a közösségi edukáció, valamint megfelelő tréningprogramok biztosítása.

A britek is szigorítottak a kutyatámadások hatására

Tavaly szeptemberben sétáltatás közben elszabadult egy amerikai bully XL Birminghamben. Először egy 11 éves kislányra támadt rá, majd két férfit is megsebesített – mindhárman kórházba kerültek. Az esetet követően a brit belügyminiszter válságtanácsot hívott össze. Nem sokkal később Rishi Sunak brit miniszterelnök bejelentette, hogy év végéig kitiltják az Egyesült Királyságból az amerikai bully XL kutyafajtát.

A döntés meglehetősen megosztónak bizonyult, a fajta rajongói még petíciót is indítottak, hogy eltántorítsák a kormányt. Nem jártak azonban sikerrel. Tavaly október végén hivatalossá vált, hogy december 31-től illegális az Egyesült Királyságban az amerikai bully XL tenyésztése, értékesítése, reklámozása és elhagyása.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.