Ez a könnyen elkészíthető, szív alakú Valentin-napi pizza tökéletes választás, ha étterem helyett idén otthon töltenéd ezt az alkalmat.
A házilag készített pizza úgy kelt lenyűgöző hatást, hogy közben egyáltalán nem olyan bonyolult elkészíteni, mint az elsőre gondolnád. De természetesen előrecsomagolt, kész pizzatésztából is készítheted – ehhez a kör alakúra nyújtott változatot ajánljuk, ezt ugyanis könnyebb szív alakúra formázni.
Akár laza filmnézős bekuckózást, akár gyertyafényes ünneplést tervezel, ezzel a Valentin-napi pizzával különlegesebbé teheted az estét.
Hozzávalók
2 közepes pizzához
A tésztához:
- 400-450 gramm finomliszt
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 csomag (7 gramm) porélesztő
- 260 ml langyos víz
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
A pizzaszószhoz:
- 100 gramm sűrített paradicsom
- 200 ml passzírozott paradicsom
- 1 evőkanál szárított zöldfűszer*
- 1 közepes gerezd fokhagyma összezúzva
- 1/2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál só
A feltéthez:
- ízlés szerint olvadós növényi sajt
- ízlés szerint zöldségek**
* Lehet pl. provence-i fűszerkeverék vagy fél-fél evőkanál bazsalikom és oregánó.
** Bármit tehetsz rá, amit kedvelsz pizzafeltétként. Íme néhány párosítás, ami jól illik egymáshoz: olíva- és kapribogyó; spenót és pirított gomba; paradicsom és friss bazsalikom; karamellizált hagyma és csípős paprika.
Valentin-napi pizza elkészítése
1. Egy nagy kelesztőtálban keverj össze 400 gramm lisztet egy csomag porélesztővel és egy-egy teáskanál sóval és cukorral. Formázz mélyedést a liszt közepébe, locsolj rá egy evőkanál olívaolajat, majd adj hozzá 270 ml langyos (nem túl meleg!) vizet, és alaposan keverd össze. Ha már homogén a tészta, fedd le vizes konyharuhával, és tedd félre fél órára.
2. Fél óra elteltével tedd a tésztát enyhén lisztezett felületre, és gyúrd 5-6 percig, vagy amíg el nem válik a kezedtől. Ha nagyon ragad, szórhatsz hozzá még egy kevés lisztet, de ne túl sokat, különben száraz lesz a tészta. Ha még nem gyúrtál tésztát: a tenyered élével nyomd le, forgass rajta 90 fokot, majd ismételd meg és így tovább.
3. Tedd vissza a tésztát a tálba, fedd le vizes konyharuhával, majd tedd meleg helyre, pl. a radiátor mellé, vagy langyos (120 fokra felmelegített, majd kikapcsolt) sütőbe úgy, hogy a sütőajtót résnyire nyitva hagyod. Tedd félre egy órára, majd ellenőrizd: ha kb. duplájára kelt, akkor kész. Ha nem, akkor adj még neki 20-30 percet.
4. Amíg a pizza kel, készítsd elő a feltéteket. A pizzaszósz összetevőit egyszerűen keverd össze egy tálban. A zöldségeket vágd fel, és ha igazán finom pizzát szeretnél készíteni, pirítsd őket elő serpenyőben (természetesen vannak kivételek, például a paradicsomot és az olívabogyót frissen tedd rá).
5. A sütőt melegítsd elő 250 fokra, vagy amilyen melegre csak lehet, de lehetőleg legalább 230 fokra.
6. Ha a tészta megkelt, oszd két egyenlő részre, és enyhén lisztezett nyújtófával nyújtsd őket kb. egy cm vastag, enyhén oválisan kör alakúra, majd formázd szív alakúra. A szív legyen enyhén „eltúlzott” formájú, kelés közben ugyanis veszíteni fog az alakjából.
7. A kinyújtott tésztákat helyezd enyhén lisztezett tepsire, és pihentesd öt percig, mielőtt ráteszed a feltéteket: kezdd a paradicsomszósszal, reszelj rá vegán sajtot, majd jöhetnek a zöldségek.
8. A pizzákat csak akkor tedd be sülni, ha a sütő már teljesen felmelegedett. Süsd 12-15 percig, vagy amíg a széle szép aranybarna nem lesz.
Sütés után meglocsolhatod chilis vagy fokhagymás olívaolajjal és kínálhatsz mellé könnyed, friss salátát.
A Prove.hu vegán szemmel mutatja be a világot - növényi alapú receptek, riportok itthonról és a nagyvilágból, elemzések, véleménycikkek és még sok más.