„Zöld istennő” saláta tökmagos-bazsalikomos öntettel

zöld istennő saláta

Kicsit megkésve ugyan, de felszállunk a trendvonatra: íme, az Instagram és a TikTok elmúlt évének kedvenc, green goddess, azaz zöld istennő fantázianévre hallgató salátája.

Mielőtt bármibe belekezdenénk, fontos, hogy verjük ki a fejünkből a jól ismert, jobb napokat látott jégsalátából és pár szelet uborkából álló, unalmas salátákat. Nem véletlenül hívják zöld istennőnek ezt a salátát: a harsogó, napsütötte zöldségeket a legfinomabb öntettel koronázzuk meg, ami tökéletes ebéd lehet önmagában is azokon a napokon, amikor túl nagy a hőség a konyhában a tűzhely begyújtásához.

Az interneten fellelhető, több ezer zöld istennő salátareceptben tulajdonképpen egy a közös: a zöld színű zöldségek dominálnak benne, és általában friss zöldfűszerek és olajos magvak szolgálnak az öntet alapjául. Tehát ebben a salátában valójában az a legjobb, hogy mindig lehet variálni aszerint, mi az, ami helyben megterem, és persze évszak szerint is; télen például készítheted káposztából és fodros kelből. Most a nyári változatot mutatjuk, mégpedig kizárólag olyan zöldségekkel, amikből biztosan találsz a boltban vagy a piacon hazait.

Hozzávalók:

2-4 adaghoz

A salátához:

  • 1 közepes kígyóuborka
  • 2 közepes zöld alma
  • 2 szál szárzeller
  • 2 kisebb szál újhagyma
  • ⅓ csésze friss petrezselyemzöld vagy ¼ csésze friss menta
  • 1 fej római saláta vagy 1 kisebb fej káposzta fele
  • 2 evőkanál citromlé

Az öntethez:

  • 1 csésze friss bazsalikom (lenyomkodva, nem szellősen)
  • ⅓ csésze tökmag
  • 2 evőkanál sörélesztőpehely
  • 1 közepes gerezd fokhagyma
  • ½ citrom leve
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál rizsszirup vagy agávészirup
  • ½ teáskanál só
  • 3-4 evőkanál víz

Ha TÉNÉ öntetet szeretnél készíteni, használd ezt a receptet.

Elkészítés:

  1. 1. Kezdd az öntettel: ehhez az olívaolajon kívül turmixolj össze mindent addig, amíg szinte teljesen homogén nem lesz (ha szeretnél, hagyhatsz egy kisebb marék tökmagot egészben, amivel a végén megszórhatod a salátát). A vizet evőkanalanként adagold hozzá, amíg számodra megfelelő salátaöntet-állagot nem kapsz. Ha már teljesen krémes, turmixolás közben csorgass hozzá egy evőkanál olívaolajat. Kóstold, és ha nem enyhén túl sós (a salátához keverve veszíteni fog az intenzitásából), akkor tegyél még hozzá. Ha kész, fedd le, és felhasználásig tedd a hűtőbe.
  2. 2. Az újhagymát vágd vékony negyedekre, a petrezselyemzöldet/mentát aprítsd fel, a többi zöldséget és az almát pedig darabold egészen pici, kb. fél cm-es kockákra (még ne keverd össze). Az almát hagyd utoljára.
  3. 3. Az almát, a szárzellert, a petrezselyemzöldet/mentát és a római salátát/káposztát keverd össze egy nagy tálban két evőkanál citromlével. Az uborkát és az újhagymát sózd le két külön tálban és tedd félre.
  4. 4. Kb. tizenöt perc elteltével az uborkát tedd szűrőbe, és amennyire tudod, nyomkodd ki belőle a nedvességet, az újhagymát pedig öblítsd át és alaposan csepegtesd le (a sózás utáni átöblítéssel elkerüljük, hogy a salátában túldomináljon a hagymaíz).
  5. 5. Keverd össze a saláta összetevőit, majd közvetlenül tálalás előtt az öntetet is add hozzá. Ízlés szerint szórd meg egész tökmaggal.

Tipp: ha laktatóbb salátát szeretnél készíteni, tehetsz bele egy csésze zöldborsót vagy csicseriborsót, vagy pirított kenyérkockákat is.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.