Az utópisztikus gondolat minden bizonnyal nem a következő években fog valósággá válni, mindenesetre a trendek jó irányba mutatnak Svájcban.
A címben leírt elképzelés még biztosan évekig, pontosabban inkább évtizedekig nem lesz valóság, hiszen egyik ország sem lesz egyik napról a másikra vegán, még ha sokszor fel is teszik a vegánoknak azt a hipotetikus kérdést, hogy mi történne a haszonállatokkal, ha ez így lenne. Ám egy svájci állatjogi szervezet, az Animal Rights Switzerland elképzelte, hogyan nézne ki egy teljesen vegán Svájc.
Prezentációjukban az egyes szektorok átalakításáról osztják meg elképzeléseiket, mint például a halászat, a vágóhidak vagy a divat.
Mivel a hús és tejtermékek a precíziós fermentáció és sejtalapú eljárások útján előállíthatók haszonállatok nélkül is, nincs szükség arra, hogy állatokat tartsunk és mészároljunk le. A vágóhidak például üzemelhetnének múzeumként.
A halászattal foglalkozó szakemberek foglalkozhatnának a vízben lévő hulladék eltávolításával, vagy felügyelhetnék és dokumentálhatnák a vízi élővilágot. Az egyes vadak túlszaporodását pedig vadászat helyett fogamzásgátlással lehetne megoldani a vadpopuláció esetében.
A petróleum vagy állati bőr eredetű ruházati cikkeket növényi alapú gyapjúval vagy növényi eredetű bőrrel lehetne kiváltani, amelyek sokkal kevésbé károsak a környezetre, ráadásul nem kell az előállításukhoz állatokat ölni.
Mindehhez persze kellően szigorú és átdolgozott állatvédelmi törvények társulnának, amik egyértelműen megtiltanák az állatok leölését és mindennemű bántalmazását.
A szervezet az elkészült terveket szeretné politikusoknak és kutatóknak is megmutatni.
Svájc jó úton jár
Az országban 2022-ben a hamburgerek eladásából származó minden ötödik frankból egy frank növényi hamburger értékesítéséből származott. Az 1980-as húsfogyasztási értékekhez (64,4 kg) képest pedig 2020-ban már lényegesen kevesebbet (47,3 kg) fogyasztottak fejenként a svájciak.
A megszokott hústermékek egy napon olyanok lesznek majd az unokáinknak, mint nekünk a magnókazetta: egy régi ereklye, ami felett eljárt az idő
– mondták tavaly a Gottlieb Duttweiler Institute (az ország legrégebbi kutatóintézete) jövőkutatói, akik szerint 2050-re húsmentessé kéne válnia az országnak.
Az év elején a Coop Switzerland arról számolt be, hogy a három évvel ezelőttihez képest a növényi húskészítmények eladásai 350 százalékkal nőttek. A növényi tejek piaca is folyamatosan erősödik, és még a címkékkel is jobb helyzetben állnak a növényi alternatívák, mint sok más országban, ahol az elnevezésekbe belekötve próbálja az állatipar lassítani a változást. A folyamat viszont nem mentes a bökkenőktől. Tavaly a lakosság például úgy döntött, nem szigorítanak az állattartási szabályokon.
„A projektünkkel szeretnénk párbeszédet ösztönözni arról, hogyan nézhetne ki egy állatbarát, lényegében vegán jövő. Az elképzelések megvalósítása nem egyik napról a másikra fog történni. Már azzal nagy lépést teszünk előre, ha elismerjük, mennyire távol vagyunk még attól, hogy erőszakmentes módon éljünk együtt az állatokkal” – mondta Céline Schlegel, az Animal Rights Switzerland igazgatóhelyettese.

Amatőr tájképfotós, öko-podcaster és állatjogi aktivista, aki lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. Több civil egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. Szabadidejét leginkább olvasásra, túrázásra, önképzésre és angol nyelvű vegán videók feliratozására fordítja.