Most olvasott cikk
Egy állatjogi szervezet elképzelte a teljesen vegán Svájcot

Egy állatjogi szervezet elképzelte a teljesen vegán Svájcot

Az utópisztikus gondolat minden bizonnyal nem a következő években fog valósággá válni, mindenesetre a trendek jó irányba mutatnak Svájcban.

A címben leírt elképzelés még biztosan évekig, pontosabban inkább évtizedekig nem lesz valóság, hiszen egyik ország sem lesz egyik napról a másikra vegán, még ha sokszor fel is teszik a vegánoknak azt a hipotetikus kérdést, hogy mi történne a haszonállatokkal, ha ez így lenne. Ám egy svájci állatjogi szervezet, az Animal Rights Switzerland elképzelte, hogyan nézne ki egy teljesen vegán Svájc.

Prezentációjukban az egyes szektorok átalakításáról osztják meg elképzeléseiket, mint például a halászat, a vágóhidak vagy a divat.

Mivel a hús és tejtermékek a precíziós fermentáció és sejtalapú eljárások útján előállíthatók haszonállatok nélkül is, nincs szükség arra, hogy állatokat tartsunk és mészároljunk le. A vágóhidak például üzemelhetnének múzeumként.

A halászattal foglalkozó szakemberek foglalkozhatnának a vízben lévő hulladék eltávolításával, vagy felügyelhetnék és dokumentálhatnák a vízi élővilágot. Az egyes vadak túlszaporodását pedig vadászat helyett fogamzásgátlással lehetne megoldani a vadpopuláció esetében.

A petróleum vagy állati bőr eredetű ruházati cikkeket növényi alapú gyapjúval vagy növényi eredetű bőrrel lehetne kiváltani, amelyek sokkal kevésbé károsak a környezetre, ráadásul nem kell az előállításukhoz állatokat ölni.

Mindehhez persze kellően szigorú és átdolgozott állatvédelmi törvények társulnának, amik egyértelműen megtiltanák az állatok leölését és mindennemű bántalmazását.

A szervezet az elkészült terveket szeretné politikusoknak és kutatóknak is megmutatni.

Svájc jó úton jár

Az országban 2022-ben a hamburgerek eladásából származó minden ötödik frankból egy frank növényi hamburger értékesítéséből származott. Az 1980-as húsfogyasztási értékekhez (64,4 kg) képest pedig 2020-ban már lényegesen kevesebbet (47,3 kg) fogyasztottak fejenként a svájciak.

A megszokott hústermékek egy napon olyanok lesznek majd az unokáinknak, mint nekünk a magnókazetta: egy régi ereklye, ami felett eljárt az idő

– mondták tavaly a Gottlieb Duttweiler Institute (az ország legrégebbi kutatóintézete) jövőkutatói, akik szerint 2050-re húsmentessé kéne válnia az országnak.

Az év elején a Coop Switzerland arról számolt be, hogy a három évvel ezelőttihez képest a növényi húskészítmények eladásai 350 százalékkal nőttek. A növényi tejek piaca is folyamatosan erősödik, és még a címkékkel is jobb helyzetben állnak a növényi alternatívák, mint sok más országban, ahol az elnevezésekbe belekötve próbálja az állatipar lassítani a változást. A folyamat viszont nem mentes a bökkenőktől. Tavaly a lakosság például úgy döntött, nem szigorítanak az állattartási szabályokon.

„A projektünkkel szeretnénk párbeszédet ösztönözni arról, hogyan nézhetne ki egy állatbarát, lényegében vegán jövő. Az elképzelések megvalósítása nem egyik napról a másikra fog történni. Már azzal nagy lépést teszünk előre, ha elismerjük, mennyire távol vagyunk még attól, hogy erőszakmentes módon éljünk együtt az állatokkal” – mondta Céline Schlegel, az Animal Rights Switzerland igazgatóhelyettese.

(Vegconomist)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.