Most olvasott cikk
Mangóból készítenek vegán bőrt Indiában

Mangóból készítenek vegán bőrt Indiában

Az 50 százalékban mangóból készült anyag sokkal környezetkímélőbb, ráadásul a hulladékmenedzsmentben is nagy szerepet játszik, hiszen a felhasznált mangók jó eséllyel a szemétben végeznék, ha nem lehetne őket ilyen módon feldolgozni.

A múlt hónapban számoltunk be arról, hogy a vegánbőr-ipar nagyon szépen fejlődik, 2028-ra akár a 74,5 milliárd dolláros globális piaci összértéket is átlépheti az ágazat a Vantage piackutató jelentése szerint.

A különböző alapanyagból előállított nem állati eredetű bőröket még mindig leginkább cipők elkészítéséhez használják, de autókárpit, vagy akár táska is készülhet belőlük. Lényegében minden olyan termékhez felhasználhatók a vegán bőrök, amihez ma még jellemzően marhabőrt használunk.

És most itt a mangópép. Ez az új alapanyag a kutatások szerint alkalmas lehet a számtalan kemikáliával kezelt marhabőrnél lényegesen gyorsabban lebomló vegán bőr előállítására.

A Council of Scientific and Industrial Research – Central Leather Research Institute (CSIR-CLRI – Tudományos és Ipari Fejlesztési Tanács – Központi Bőrkutató Intézet) – a tudományos munkák és publikációk tekintetében a legnagyobb ilyen jellegű kutatóközpont a világon – kifejlesztett egy olyan eljárást, ami fele arányban pépesített mangót, valamint porított és folyékony bioműanyagot használ a megfelelő, bőrjellegű textúra előállításához.

A kutatók számos mezőgazdasági mellékterméket (rizs- és búzaszárat, narancs- és banánhéjat stb.) kipróbáltak az eljárás kifejlesztése során, ezt követően tették le voksukat a mangónál. A kidolgozott technológia az Indiában termesztett összes mangófajtával működik.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Totally Vegan Buzz (@totallyveganbuzz) által megosztott bejegyzés

Az eljárást az Aamati Green nevű indiai startupra ruházták át, akik már fel is építettek egy 30.000 négyzetméteres gyártelepet a mangóbőr gyártására, és anyagilag támogatták a technológia kifejlesztését is.

A mangóból készült bőr előállítása olcsóbb

A gyártás során a pépet biopolimerekkel keverik össze, amelyből ezután lepedőszerű anyagot kapnak. Felületkezeléssel és a különböző textúrák felvitelével készül el a vegán bőr, amit laptop- és kézitáskák esetében már sikerrel teszteltek. Jelenleg éppen azon dolgoznak, hogy cipőkhöz is felhasználható legyen a mangóbőr.

A műanyagból készült szintetikus bőrök, amelyek már fél évszázada forgalomban vannak, nagyon sok idő alatt bomlanak le, ha szemétté válnak. Amit mi alkottunk, az egy természetes alapanyagot (mangópép) vegyít egy ökobarát műanyaggal, hogy egy lebomló, bőrhatású végeredményt kapjunk

mondta a CLRI vezető tudósa, P. Thanikaivelan.

Emellett kiemelte, hogy a megfelelő gépesítéssel annyi alapanyagot tudnak előállítani három nap alatt, amennyi marhabőrből két hét alatt készülne csupán el. Ráadásul a folyamat sokkal kevesebb vizet és vegyszert használ, mint a hagyományos bőröknél.

India a világ legnagyobb mangótermelője (évi 20 millió tonna), de sok gazda a termés 40 százalékát is a földeken hagyhatja akár, mert nem felelnek meg a minőség-ellenőrzésnek. Ezeket használják fel a vegán mangóbőr előállításánál, amely eljárásról Pratik Dadhania, az Aamati Green alapítója azt állítja, hogy 60 százalékkal olcsóbb a hagyományos bőr előállításánál.

Nem az Indiai startup az első, ahol mangóból állítanak elő bőrt. Egy holland cég, a Fruitleather is a mangót találta a legideálisabb gyümölcsalapanyagnak a vegán bőr előállításához. A Business Insider videót is készített a holland bőrgyárosokkal.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.