Most olvasott cikk
Emberek és elefántok konfliktusába torkollott a vadvédelmi projekt

Emberek és elefántok konfliktusába torkollott a vadvédelmi projekt

Turisztikai és ökológiai szempontból kétségtelenül sikeres volt az a vadvédelmi projekt az afrikai Malawiban, amelynek keretében elefántokat költöztettek egyik nemzeti parkból a másikba. A helyi halálesetek azonban belerondítanak a képbe: az áttelepítésen dolgozó szervezetek egy ponton nagyot hibáztak.

„Egy évvel ezelőtt az IFAW befejezte többéves munkáját, hogy biztonságos otthont teremtsen az elefántok számára Malawi egyik legjelentősebb nemzeti parkjában. 263 elefántot szállítottak át Malawi egyik legkisebb parkjából az ország másik felére, a közel 500 kilométerre található Kasungu Nemzeti Parkba, hogy aztán itt engedjék szabadon őket. Egy évvel később a Kasungu elefántpopulációja egészségesebb, a park turizmusa pedig növekszik. A rekordszámú elefánt ambiciózus áttelepítése hozzájárult ahhoz, hogy Kasungu újra a dél-afrikai védett területek egyik sztárlokációja legyen” – idézte fel 2023 júliusában a Nemzetközi Állatjóléti Alap (IFAW) a 2022-ben véghez vitt vadvédelmi projektet.

A vadvédelmi projekt célja az volt, hogy ezeknek az elefántoknak nagyobb tér álljon rendelkezésükre a kóborlásra. Ez nemcsak az ő túlélésükhöz, hanem a régió ökológiai egyensúlyához is elengedhetetlen – mutat rá a One Green Planet. Ugyanakkor turisztikai előnyöket is előrevetítettek a biológiai, ökológiai haszon mellett. Ezek a várakozások pedig tulajdonképpen be is jöttek. Volt azonban olyan következmény is, amellyel nem számoltak.

Emberi áldozatokat követelt a vadvédelmi projekt

Már az áttelepítést követő napokban azonban két embert megöltek az elefántok új élőhelyükön, egy harmadikat pedig 2022 szeptemberében. A helyi közösségek arra panaszkodtak, hogy egyre többször kerülnek konfliktushelyzetbe ezekkel a hatalmas emlősökkel, leginkább azért, mert gyakran fosztogatják a termést.

Ez a probléma Kenyában is felmerült, ahol az elmúlt években megugrott az avokádó termesztése. A gazdák itt is mindenáron védeni szeretnék az ültetvényeiket, akár az elefántok meggyilkolásával is. Az állatokat azonban ősi vándorlási útvonalaiktól vágták el az újonnan felhúzott kerítésekkel, és sokszor folyosókat sem hagynak nekik az áthaladásra.

Malawiban a nagyszabású költöztetés után egy közösségi vezető azzal vádolta a vadvédelmi projektben szerepet vállaló civil szervezeteket, hogy jobban törődnek az állatokkal, mint az emberekkel. Rámutatott, hogy a parkot az eredeti tervekkel ellentétben végül nem vették körül elektromos kerítéssel, az nem készült el időre. Az elefántokat azonban olyan területről telepítették át, ahol volt kerítés.

A felek közötti ellentétek most pedig újabb halálesetek miatt lángoltak fel. Újabb négy embert öltek meg elefántok, a halálos áldozatok száma így hétre emelkedett. A civil szervezetek megítélését és helyzetét rontja, hogy az ígért kerítés egyes részei még mindig nem készültek el, a halálesetek miatt pedig több gyermek is árván maradt, néhány család a megélhetésért küzd.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.