Most olvasott cikk
Egyre több elefántot ölnek meg az avokadó termesztése miatt Kenyában

Egyre több elefántot ölnek meg az avokadó termesztése miatt Kenyában

Megugrott az avokádó termesztése Kenyában, a gazdák pedig akár az elefántok meggyilkolásával is védik az ültetvényeket. Az állatokat azonban ősi vándorlási útvonalaiktól vágták el az újonnan felhúzott kerítésekkel, és sokszor folyosókat sem hagynak nekik az áthaladásra.

A Tolsztoj névre keresztelt elefánt az elmúlt öt évtizedben a Kilimandzsáró környékén kószált zavartalanul, tavaly azonban felnyársalta őt egy gazda, aki az ültetvényét próbálta védeni a pusztítástól. „Ez pedig egyre gyakrabban fordul elő” – mondta Daudi Ninaai, a kenyai Amboseli Nemzeti Rezervátum vadőre.

Hozzátette, a veszteség annak fényében különösen fájó, hogy a rezervátum területén élő kétezer elefántból mindössze öt sorolható az óriásagyarúak közé, és Tolsztoj is ilyen ritka példány volt.

Magasba szökött az ilyen esetek száma, mivel szűkül a vadállatok rendelkezésére álló tér

– magyarázta Samuel Tokore, a Kenyai Vadvilági Szolgálat vezető hivatalnoka.

Az elmúlt években gombamód szaporodtak az ültetvények Kenyában. Különösen megugrott az avokádótermesztés, miután Peking augusztusban bejelentette, megnyitják a kapukat a kenyai avokádóexport előtt. Az ázsiai ország idén mintegy húszezer tonnányit tervez importálni ebből a gyümölcsből.

Ennek nyomán nem is csoda, hogy a Kenyai Avokádótársaság vezérigazgatója, Ernest Muthomi azzal kalkulál, hogy 2028-ra megduplázódhat az ország éves avokádóexportja. „Szeretnénk, ha az ország avokádókivitelből származó éves bevétele a következő öt évben 30 milliárd kenyai shillingre ugorhatna az aktuális 15 milliárdos értékről” – mondta.

Egyre több az összecsapás az avokádó miatt

A Big Life természetvédelmi csoport beszámolója szerint az elefántok által az ültetvényekben okozott károkozások száma nő: 2020-ban még 156 ilyen esetet regisztráltak, tavaly pedig már 363-at.
A kenyai elefántok eddig szabadon mászkálhattak a nemzeti parkokban élelem és víz után kutatva, még a szomszédos Tanzániába is átmehettek. Ettől a lehetőségtől azonban a kerítésekkel elkerített ültetvények drasztikusan elvágták őket.

Az ősi vándorlásaik útvonalához ragaszkodó állatok és a terményeiket védő gazdák között megszaporodtak az összecsapások. Az elmúlt évtizedben ezek több mint 50 elefánt halálát okozták az Amboseli rezervátumban.

A Big Life élén álló Benson Leyian hangsúlyozta, kritikus fontosságú lett volna folyosókat hagyni az ültetvények között, különösen az elefántok hagyományosan használt útvonalain.

Senki nem akar belegondolni abba, hogy elefántok pusztulásához járulnak hozzá minden alkalommal, amikor egy kenyai avokádóba harapnak

– fogalmazott a WildlifeDirect természetvédelmi csoport vezetője, Paula Kahumbu.

Egyelőre valóban nem túl gyakori képzettársítás az átlagemberben az avokádó és az elefánt. Sokkal többször fordul elő ellenben, hogy a pálmaolajról az élőhely nélkül maradt orangutánok jutnak az emberek eszébe.

Sok gazda tudatlanul tenyerelt rossz helyre

Michael Kairu öt éve kezdett növénytermesztésbe Amboseliben, és csak később tudta meg, hogy a földje a vadvilág szempontjából kulcsfontosságú hely volt. A helyiek tájékoztatták, hogy földje nem is olyan rég még elefántok tenyészőhelye volt.

„A kormányhivataloknak és a közösségeknek tisztázni kellene, hol lehet gazdálkodni. Meg kell védeni a vadon szokásait, de a mezőgazdaságra is szükségünk van” – mondta a gazda.

Hozzátette, hosszabb távon az a terve, hogy visszaszolgáltatja a földet a természetnek, hogy újra megjelenhessenek ott az állatok.

Nem akarok útban lenni, érdekel az elefántok sorsa

– hangsúlyozta.

Kérdés, hogy mire visszaengedi a földet az állatoknak, lesz-e még elefánt, aki birtokba veheti.

(Financial Times)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.