Most olvasott cikk
Új front nyílt a növényi húsok címkeháborújában, ezúttal Olaszországban

Új front nyílt a növényi húsok címkeháborújában, ezúttal Olaszországban

A húsipar fegyverarzenálja elég szegényes. Habár a csatatér új, a növényi termékek elnevezéseit ugyanazok mentén a tudományosan már megcáfolt, hamis állítások mentén akarják ellehetetleníteni, mint az összes többi országban.

Olaszország is csatlakozott azoknak az országoknak a névsorához, ahol a tej- és húsipar a növényi termékek elnevezésének jogi úton történő megtámadásában látja a leghatékonyabb lépést. Ez nem meglepő, máshol is előszeretettel veszik célpontba a termékek elnevezését.

Egy új törvényjavaslat értelmében Olaszországban sem lehetne többé húsos terminológiával illetni a húsokat imitáló, de növényi alapú, alternatív fehérjeforrásokat.

A ProVeg International, egy nemzetközi szervezet, amely a globális élelmiszer-ellátás megreformálását tűzte ki célul, nagyon komolyan bírálta a szándékot.

A növényi alapú ételek a húsosokhoz képest feleannyi üvegházhatású gázt bocsátanak ki, szóval olyan törvénymódosításokra van szükség, amelyek aktívan ösztönzik az embereket a flexitáriánus étkezésre. Ez a törvény, amely a használatban lévő elnevezéseket szeretné betiltani, egy hátrafelé tett lépés a klímaváltozás ellen vívott harcban. Arra biztatjuk az olasz parlamentet, hogy sürgősen vonja vissza

nyilatkozta Jasmine de Boo, a ProVeg International alelnöke.

Nem a fogyasztókat, hanem az állatipart védik

Az olasz törvényjavaslat szövegezése alapján a módosítás nem titkolt célja, hogy megvédje az olaszországi állatipar érdekeit, mindannak ellenére, hogy köztudottan ez az iparág járul hozzá legnagyobb mértékben a klímaváltozáshoz.

Ezen felül a döntéshozók aggodalmukat fejezik ki, hogy a húsos terminológia következtében a vásárlók a termék tápanyagtartalmával kapcsolatban téves következtetéseket vonhatnak le. Vagyis úgy vélik, hogy a szerintük kevésbé tápláló növényi alternatívákat az állati eredetű készítményekkel azonos tápanyagtartalmúnak vélik majd a vevők.

Ez viszont azt a hamis képest festi, mintha a húsos verziók jobb tápanyagprofillal rendelkeznének a növényi társaiknál, pedig ennek éppen az ellenkezője igaz, ahogy azt a ProVeg nyilatkozatában is olvashatjuk.

„Ez az érv teljesen félrevezető, részben azért, mert a növényi alapú ételek tápanyagdúsak, és kevesebb bennük a koleszterin, mint a húsos termékekben, részben pedig azért, mert számos előnnyel rendelkeznek az állati eredetű ételekhez képest” – folytatja de Boo.

Ilyen előny például a magas rosttartalom, ami a húsokban nem található meg, a zéró koleszterin, az összetett szénhidrátok, valamint nincsenek bennük felhalmozódott antibiotikum-maradványok, hormonok, nehézfémek, patogének, baktériumok, vírusok.

Természetesen az a hibás állítás is feltűnik a módosítást alátámasztó érvek között, hogy a vásárlókat félrevezethetik a növényi termékek húsos elnevezései, emiatt pedig véletlenségből rossz terméket vásárolhatnak.

Már régóta tudjuk, hogy ez pont fordítva van, a vásárlók akkor zavarodnak össze, ha eltüntetik a jól ismert elnevezéseket – mint például virsli, darálthús, hamburgerpogácsa – a plant-based termékekről. Ennek az oka, hogy az ismert elnevezések segítenek a felhasználási mód, valamint a várható textúra és élmény elképzelésében.

„Az olaszok egyre több növényi alapú ételt fogyasztanak, legtöbben környezetvédelmi okokból. A javaslat célja, hogy lassítsa ennek a szegmensnek a fejlődését és kisiklassa az EU fenntartható élelmezésre vonatkozó terveit. Megkeressük és mozgósítjuk a fogyasztókat és a közvéleményt, hogy ez ne valósulhasson meg” – mondta Claudio Pomo az Essere Animali olasz szervezettől.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.