Most olvasott cikk
Új felmérés: 2032-ben már a növényi alapú étkezés lesz a legnépszerűbb

Új felmérés: 2032-ben már a növényi alapú étkezés lesz a legnépszerűbb

növényi alapú

Egy frissen megjelent felmérés eredménye alapján az emberek nagy része úgy gondolja, hogy tíz éven belül szinte csak növényi alapú ételeket fogunk fogyasztani.

A jelentés – amely az EAT és a GlobeScan együttműködésében látott napvilágot – 31 nemzetközi piacon vizsgálta közel 30.000 résztvevővel a globális élelmezési rendszerrel, valamint a fenntartható élelmezéssel kapcsolatos meglátásokat és aggályokat.

A GlobeScan egy független tanácsadó cég, akik a fenntarthatósági és stratégiai kérdésekben nyújtanak információt partnereiknek, míg az EAT egy svéd nonprofit szervezet, amely küldetésként a globális élelmiszerhálózat átalakítását tűzte ki célul, hogy megvalósíthassák elképzeléseiket egy igazságos és fenntartható élelmezési rendszerről. A közreműködők remélik, hogy a kutatásból nyert ismeretek hozzájárulhatnak a világot behálózó élelmezési lánc átalakításához és megújításához.

Az összesített adatokból kiderül, hogy az emberek világszinten egyre inkább érintettnek érzik magukat a klímaváltozás által. Az élelemhiányt számos régióban – leginkább Afrikában és Dél-Amerikába – nagyon komoly problémaként jelölték meg a résztvevők. Az ázsiai országok lakosai aggódtak a legkevésbé ugyanezen gond miatt.

A megkérdezettek többsége azt nyilatkozta, hogy érezhető módon megnövekedtek az élelmiszerrel kapcsolatos kiadásaik, ami egy újabb példája annak, milyen módon kerülnek kapcsolatba sokan a klímaváltozás negatív hatásaival.

Egyre többen kezdik felismerni az éghajlatváltozás, a növekvő élelmiszerárak és az élelmiszerhiány rémisztő lehetősége közötti összefüggéseket, amelyek sokakat a fenntarthatóbb megoldások keresésére sarkallnak.

Növekvő számok a növényi alapú étkezés terén

A vegetáriánus vagy kizárólag növényi étrenden élők száma továbbra is alacsony a teljes adatmennyiséget figyelembe véve, de az értékek folyamatosan növekednek. Jellemzően a fiatalabb korosztály mutat hajlandóságot a növényi fehérjeforrások befogadására, de a számok minden életkori kategóriában emelkedtek a 2019-es értékekhez képest. A megkérdezettek 42%-a nyilatkozott úgy, hogy nagyon valószínűnek tartja, hogy 10 éven belül mindenki áttér a jellemzően növényi étrendre.

„A tény, hogy ilyen sok ember érdeklődik egyre jobban a fenntartható és egészséges táplálkozás iránt, egy nagyon biztató jel, néhány éve még elképzelhetetlen lett volna, hogy az emberek 42%-a gondolná azt, hogy a húst egy évtizeden belül leváltják a növényi termékek. De a lakosság kezdi megérteni az egyre növekvő veszélyt, amit a klímaváltozás jelent a mindennapi életükre, kiváltképp a világjárvány, a jelenleg zajló háború és az életviteli költségek megnövekedésének tükrében” – nyilatkozta Dr. Gunhild Stordalen, az EAT alapítója és vezetője a jelentésről.

A válaszadók egyetértenek abban, hogy fontos a fenntartható, klímatudatos termékek vásárlása, és állításuk szerint sokan hajlandóak lennének prémium árat fizetni az ilyen termékekért, akár a jelenlegi gazdasági helyzetben is.

Ez jól mutatja, hogy a fogyasztók fontosnak tartják egy termék környezeti terhelési mutatóit, de a lenyilatkozott vásárlói hajlandóság és a tényleges vásárlási kedv között általában szakadék tapasztalható. A növényi alternatívák ára továbbra is kritikus területe az élelmiszerpiac átalakításának.

(VegNews)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.