Most olvasott cikk
Még mindig működnek a kegyetlen vérfarmok Dél-Amerikában

Még mindig működnek a kegyetlen vérfarmok Dél-Amerikában

vérfarm

A vemhes kancák vérében termelődő PMSG hormon a nagyipari állattartás egyik alapvető kelléke. A lovaktól ezért ilyenkor akár 10 liter vért is levesznek az erre szakosodott vérfarmok működtetői.

Az Animal Welfare Foundation (AWF) 2015 óta dokumentálja a Dél-Amerikában működő vérfarmok kegyetlenséggel és szenvedéssel teli világát. Az állatvédő szervezet eredetileg a lóhús behozatalával kapcsolatban vizsgálódott Uruguayban és Argentínában, amikor találkoztak az említett intézményekkel.

Mi az a vérfarm egyáltalán?

A vemhes kancák véréből nyert PMSG hormon különös jelentőséggel bír az indusztriális mértékben végzett állattenyésztésben. Használatával például könnyen szinkronizálható egy sertéstelep teljes állományának peteérése, növelhető a születendő alom létszáma és lerövidül az idő a termékeny időszakok között. A hormonnak köszönhetően előre lehet kalkulálni az ellés időpontjával, egyszerre lehet az újszülött malacokat felhizlalni, és számos munkafolyamat hatékonyságát növeli.

A hormon a lovakban a vemhesség első időszakában termelődik, ilyenkor heti 10 liter vért is levesznek a várandós állatoktól, mindezt 12 héten keresztül. Ez önmagában nagyon súlyos hiányállapotokat, vérszegénységet okoz a donorállatokban. Ezt követi a kései abortálás, így egy kancát két alkalommal is le lehet csapolni egy éven belül.

A születendő csikók nem kellenek senkinek, ezért megszakítják a lovak vemhességét. Sok kanca nem éli túl a kései abortuszt a vemhesség 110. napja környékén

– mondta Sabrina Gurtner, az AWF projekt menedzsere.

Az AWF állítása szerint a lovak körülbelül 30%-a esik ki minden évben a vérfarmok állományából. Ennyien pusztulnak el az előidézett hiányállapot, vagy a kései kényszerabortálás következtében.

A PMSG betiltását követelik

Az AWF és Tierschutzbund Zürich (TSB) hét éve tartó tényfeltáró munkájuknak köszönhetően számos gyógyszergyártó cég megszüntette a PMSG (Pregnant Mare Serum Gonadotropin) behozatalát a Dél-Amerikai országokból. 2021-ben az Európai Parlament szerette volna elérni az Európai Bizottságnál, hogy tiltsák be a PMSG behozatalát az EU tagországaiba, de ez az indítvány nem ment keresztül a bizottságon.

„Ahogy már oly sokszor, az Európai Parlament akarata ismét elbukott a Bizottság tétlenségének köszönhetően” – nyilatkozta Sabrina Gurtner a 2021-es bukásról.

A legutóbbi vizsgálódásokra többek között az adott okot, hogy egy argentin cég, a Syntex megpróbál újra visszatérni az európai piacra, miután a 2015-ben és 2018-ban feltárt súlyos állatkínzási fiaskók után az európai cégek megszüntették a velük való együttműködést. Azóta átnevezett termékkel (Fixplan), újonnan alapított vállalattal (Syn Vet-Pharma Ireland Limited) próbálnak visszatérni a kontinensre és számos EU-tagországban már zajlik a Fixplan engedélyeztetési eljárása.

Az Eurogoup for Animals állatvédő ernyőszervezet támogatásával most 14 állatvédő NGO próbálja újra elérni az Európai Bizottságnál, hogy tiltsák be a PMSG behozatalát az unió területére.

„Mai szemmel nézve a PMSG hormon a 80-as évek ideológiáját idézi. Abban az időben az volt az elképzelés, hogy az olcsó sertéshússal megteremthessük a lakosság számára az élelmezési biztonságot. Ma már ismerjük a nagyipari állattartás éghajlatra, emberi egészségre, állatjólétre és környezetre gyakorolt romboló hatásait. A PMSG egy elhibázott mezőgazdasági irányt támogat. A tiltása logikailag követi az Európai Zöld Egyezményt és a Farmról a villára stratégiát” – hangsúlyozták az állatvédő szervezetek és az Eurogroup for Animals.

(Eurogroup for Animals)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.