Most olvasott cikk
Új felmérés: Nyugat-Európában jelentősen visszaesett a húsfogyasztás

Új felmérés: Nyugat-Európában jelentősen visszaesett a húsfogyasztás

Nyugat-Európában visszaesett a húsgfogyasztás

Egy friss közvéleménykutatás szerint Nyugat-Európában egyre többen hagynak fel a húsfogyasztással és fordulnak inkább a növényi alternatívak felé.

Az OpinionWay francia cég által lefolytatott reprezentatív közvéleménykutatás négy nyugat-európai ország (Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Németország) összesen 4.096 felnőtt állampolgárát kérdezte meg a húsfogyasztási és vásárlási szokásaikról, valamint a növényi alapú húskészítményekről alkotott véleményükről a Good Food Institute megrendelésére.

Nyugat-Európában visszaesett a húsfogyasztás

A kérdésekre adott válaszokból az derült ki, hogy Nyugat-Európában, a vizsgált országokban a lakosok több mint fele (57%) csökkentette a húsfogyasztását. Átlagosan 23% pedig teljesen fel is hagyott az állatokból készült húskészítmények fogyasztásával az utóbbi 5 évben.

Az online kérdőívben arról is érdeklődtek, milyen okok miatt változott a válaszadók húshoz való viszonya. Franciaországban a legtöbben (39%) azért kezdtek el érdeklődni a növényi verziók iránt, mert túl drágának találják az állatokból készült termékeket. Németországban az állatjóléti érvek kerültek az első helyre (38%), Olaszországban és Spanyolországban pedig az egészségügyi szempontok szerepeltek a legmeghatározóbb indokként (35% és 29%).

A válaszadók átlagosan kétharmada véli úgy, hogy az állatokból készült termékek előállítását és fogyasztását is csökkenteni kell és hasonló mértékben gondolják azt, hogy szükséges alternatívákat találnunk a jelenlegi fogyasztási és termelési módszerekre.

A laborban készült húsokra mindenhol lenne piac. Franciaországban a válaszadók 33%-a nyilatkozott úgy, hogy kipróbálná ezeket a termékeket, míg Spanyolországban ez az érték 65%, de ha kizárólag a 18-24 év közötti válaszadókat vesszük figyelembe, a pozitív válaszok aránya eléri a 70%-ot. Németországban a fiatalok 82%-a nyilatkozott úgy, hogy kipróbálná a laborban előállított húsokat.

Bizakodásra ad okot az is, hogy még a franciáknál is, ahol a legalacsonyabb az érték, a megkérdezettek 27%-a nyilatkozott úgy, hogy havonta legalább egyszer fogyasztana növényi alapú húsokat is. Olaszországban volt a legmagasabb ez a szám, a válaszadók fele válaszolt ugyanígy.

A jövő konyhájában nincs helye a levágott állatoknak?

Nemcsak Nyugat-Európában, de a világ minden táján egyre többen látják be, hogy semmilyen szempontból nem fenntartható a jelenlegi nagyüzemi mezőgazdaságra alapuló életvitelünk, és ezt bizonyítják a kérdőívre adott válaszok is. Az egyik legjobb módja a klímaváltozás elleni harcnak a növényi étrendre való átállás, erre már az ENSZ is felhívta a figyelmet.

A jelenlegi gazdasági válságban pedig nem csak a földnek, az állatoknak és saját egészségünknek tehetünk jót azzal, ha elhagyjuk az állati eredetű terméket, de még anyagilag is jobban járhatunk vele hosszú távon, ahogyan például Hollandiában már olcsóbbak a növényi alapú fehérjeforrások, mint az állati verziók.

A tejipart sem kíméli a növényi termékek térhódítása, az amerikai fiatalok pedig még azt is elfogadhatónak tartanák, ha a számos negatív tulajdonsága miatt a húskészítményekre extra adót rónának ki.

(Plant Based News)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.