Most olvasott cikk
Moby már 35 éve vegán

Moby már 35 éve vegán

Moby

Moby nemcsak zenészként, de vegán aktivistaként is világhírnévre tett szert. Az állatvédelem és a növényi étkezés pedig már 35 éve az élete részét képezi. Erről ő maga emlékezett meg saját socialmedia-felületein.

Moby ősszel töltötte be 57. életévét és 1987 óta vegán. A vegánságot mindig is élete egyik legjobb döntésének tartotta. Saját bevallása szerint nemcsak egészségügyi szempontból érzi magát jobban, de nagyon megnyugtató számára, hogy úgy tud élni, hogy egyetlen érző lénynek sem árt, csak azért, hogy az éhségét csillapítsa. Moby egyébként aktívan terjeszti is nézeteit, és igyekszik minél több embert rávenni arra, hogy váltson életmódot az állatok és a bolygó védelmének érdekében.

Hogyan is lett vegán Moby?

A tehetséges zenész, aki éppen tegnap ünnepelte vegánságának 35. évfordulóját, elmondása szerint éppen a macskájával játszott, amikor elgondolkodott azon, hogy miért is tesz különbséget az általa kedvelt néhány állatfaj és a haszonállatok között?
De persze nem állt meg ennél a gondolatnál, elolvasott minden akkoriban elérhető irodalmat, amely a növényi alapú étkezésről szólt, majd úgy döntött, belevág. A váltás egyáltalán nem ment neki nehezen, sőt az idő előrehaladtával egyre jobban érezte magát. Majd egyre inkább megértette az állathasználat etikai és ökológiai aggályait is, ezért az életét szentelte ennek a fontos ügynek. Úgy nyilatkozott korábban, hogy az állatokért tett törekvései „fontosabbak számára, mint a randik, a karrier vagy a népszerűség”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by moby xⓋx (@moby)

Persze sokan támadják nézetei miatt. A Covid19-világjárvány ideje alatt például kifejtette véleményét arról, hogy az ilyen jellegű vírusok nem jönnének létre, ha nem létezne a zoonózis jelensége. Akkor persze sok támadás érte ezért, de később elmagyarázta, hogy ő tágabb értelemben vizsgálja a vegánság témáját: nem csupán növényi alapú étkezést folytat, de nem járul hozzá a vadon élő állatok élőhelyeinek pusztításához, az élőállat-piacok működéséhez vagy az antibiotikumok túlzott használathoz a húsiparban. Azóta persze beigazolódott, hogy van igazság a Moby által is felvetett teóriában.

A zenész egyébként saját vegán szakácskönyvet is kiadott nemrég, melynek összes bevételét a mentett haszonállatok megsegítésre ajánlotta fel. De folyamatosan támogat több állatvédő szervezetet és alapítványt is.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.