Most olvasott cikk
Joaquin Phoenix vegán kalapot viselt a Napóleon forgatásán

Joaquin Phoenix vegán kalapot viselt a Napóleon forgatásán

Joaquin Phoenix vegán kalapot viselt a Napoleon film fogatásán

Az Oscar-díjas színész és közismert állatjogi aktivista feladta a leckét David Crossman jelmeztervezőnek a Napóleon című film forgatásán. Mivel a színész nem visel állatokból készült ruhadarabot, meg kellett találni a megfelelő növényi alapanyagot, amivel elérhető az autentikus megjelenés. A kalap végül ugandai fakéregből készült el. 

Komoly fejtörést okozott a Napóleon című film jelmeztervezőjének, David Crossmann-nak, hogy miből fogja elkészíteni Joaquin Phoenix számára a francia hadvezér ikonikus kalapját. A hároméves kora óta vegán Phoenix ugyanis semmilyen állati eredetű ruhadarabot nem visel – még a filmforgatások ideje alatt sem. Ezért mindenképpen kellett valamilyen áthidaló megoldást találni a problémára. David egy New York Times-interjúban emlékezett vissza a történtekre.

Fotó: sonypictures.com

A jelmeztervező elmondása szerint kisebb pánik lett rajta úrrá, amikor kiderült, hogy Ridley Scott nagyszabású történelmi filmjén fog dolgozni. Nem a francia uralkodó ruházatának és ikonikus bicorne kalapjának korhű elkészítésétől esett kétségbe, hanem attól, hogy a főszereplő színész vegán. Az eredeti bicorne kalapok pedig különböző szőrmékből és gyapjúból készültek, ami természetesen nem jöhetett szóba. David félt tőle, hogy csak valamilyen rossz minőségű szintetikus anyagot tud majd használni. A megoldást egy ugandai fafajta kérgéből készült anyag jelentette.

A vegán kalap sem volt elég a rajongóknak

A színész veganizmus iránti elköteleződését nem lehet megkérdőjelezni. A gyerekkora óta vegán Phoenix egyike azoknak, akik nemcsak hirdetik az elveiket, de tetteikkel bizonyságot is adnak róluk. Nem csak számos állatjogi dokumentumfilm narrátora (Earthlings, Dominion), de rendszeresen csatlakozik állatmentő akciókhoz is. Az Oscar-díj megnyerése után beszédében is a veganizmust népszerűsítette.

Éppen emiatt okozott csalódást sok rajongó és állatvédő számára, hogy a színész – ismét – lóra ült egy forgatás kedvéért. A lovaglás nem egészen összeegyeztethető a vegán elvekkel, mivel ez nem más, mint az akaratunk ráerőltetése egy intelligens élőlényre. Nem véletlen, hogy a lovakat be kell törni, mielőtt egyáltalán embert engednének a hátukra, ez ugyanis nem olyasmi, amit az állat ösztönösen élvez.

A mostani forgatás kapcsán nem ismerjük a színész véleményét, de egy 2018-as westernfilm kapcsán (The Sister Brothers) nyilatkozott az akkori érzéseiről. Akkor azt mondta, rosszul érezte magát lovaglás közben.

(Plant Based News)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.