Most olvasott cikk
Új kutatás: nem minden ultrafeldolgozott élelmiszer ugyanolyan káros

Új kutatás: nem minden ultrafeldolgozott élelmiszer ugyanolyan káros

Egy friss kutatás szerint a növényi alapú ultrafeldolgozott élelmiszerek nem köthetők a különböző rákos vagy szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának növekedéséhez. Az állati eredetű ultrafeldolgozott élelmiszerek kapcsán viszont találtak összefüggést a kutatók. Ez a kohorszvizsgálat az egyik első, amely a multimorbiditás és a feldolgozott élelmiszerek kapcsolatát vizsgálta.

A The Lancetben megjelent friss kutatás arra jutott, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek nagymértékű fogyasztása növeli a multimorbiditás kockázatát. Az élelmiszereket tovább osztályozva viszont kiderült, hogy az ultrafeldolgozott növényi alapú alternatívák nem növelték a kockázatot. A multimorbiditás olyan állapot, amikor valakinek kettő vagy több krónikus betegsége van. A tanulmány szempontjából valamilyen ráktípus, szív- és érrendszeri megbetegedés vagy a kettes típusú cukorbetegség számított. Ezek közül kettő megléte volt releváns a kutatásnál. Azért erre a három betegségre fókuszáltak, mert ezek mind a világ vezető halálokai között szerepelnek.

A kutatásban részt vevőket az European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) tanulmány alanyai közül válogatták. A vizsgálatban 266.666 alany vett részt, 60 százalékban nők. A résztvevők egyike sem rendelkezett előzetesen a három betegség egyikével sem. Az alanyokat átlagosan 11 éven keresztül követték. Ezalatt rendszeres időközönként kikérdezték őket a kialakult krónikus betegségekről.

Az ultrafeldolgozott édességek, rágcsálnivalók, növényi alapú alternatívák és készételek nem voltak összefüggésbe hozhatók a multimorbiditás megnövekedett kockázatával

– olvasható a tanulmány eredményeinek leírásában.

Az állati eredetű ultrafeldolgozott élelmiszerek (felvágott, virsli stb.) és a mesterséges édesítőszerekkel ellátott vagy cukros üdítők voltak a leginkább összefüggésbe hozhatók a többszörös krónikus megbetegedés kialakulásával.

Nincs szükség ultrafeldolgozott élelmiszerekre növényi étrenden

A tanulmány eredményei azért is fontosak, mert nem nagyon volt még olyan kohorszvizsgálat, ami ilyen szempontból vizsgálta volna a multimorbiditást; vagyis viszonylag hosszú távon, nemzetközi környezetben, illetve a feldolgozott élelmiszereket külön kategorizálva. Az eredményekből kiderül, hogy még a növényi étrend egészségtelennek mondott elemei sem hozhatók összefüggésbe a krónikus betegségek kialakulásával.

Ennek ellenére fontos megjegyezni, hogy továbbra is célszerű minél inkább teljes értékű növényi ételeket enni. Ez az étrend ugyanis bizonyítottan képes arra, hogy megőrizze vagy visszaállítsa a megfelelő egészségi állapotot. Mindamellett pedig nemcsak a fizikai jóllétünket garantálja, de a környezeti terhelése is jóval alacsonyabb, mint az állati összetevőket is tartalmazó étrendé.

(Plant Based News)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.