Egy friss kutatás szerint a növényi alapú ultrafeldolgozott élelmiszerek nem köthetők a különböző rákos vagy szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának növekedéséhez. Az állati eredetű ultrafeldolgozott élelmiszerek kapcsán viszont találtak összefüggést a kutatók. Ez a kohorszvizsgálat az egyik első, amely a multimorbiditás és a feldolgozott élelmiszerek kapcsolatát vizsgálta.
A The Lancetben megjelent friss kutatás arra jutott, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek nagymértékű fogyasztása növeli a multimorbiditás kockázatát. Az élelmiszereket tovább osztályozva viszont kiderült, hogy az ultrafeldolgozott növényi alapú alternatívák nem növelték a kockázatot. A multimorbiditás olyan állapot, amikor valakinek kettő vagy több krónikus betegsége van. A tanulmány szempontjából valamilyen ráktípus, szív- és érrendszeri megbetegedés vagy a kettes típusú cukorbetegség számított. Ezek közül kettő megléte volt releváns a kutatásnál. Azért erre a három betegségre fókuszáltak, mert ezek mind a világ vezető halálokai között szerepelnek.
A kutatásban részt vevőket az European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) tanulmány alanyai közül válogatták. A vizsgálatban 266.666 alany vett részt, 60 százalékban nők. A résztvevők egyike sem rendelkezett előzetesen a három betegség egyikével sem. Az alanyokat átlagosan 11 éven keresztül követték. Ezalatt rendszeres időközönként kikérdezték őket a kialakult krónikus betegségekről.
Az ultrafeldolgozott édességek, rágcsálnivalók, növényi alapú alternatívák és készételek nem voltak összefüggésbe hozhatók a multimorbiditás megnövekedett kockázatával
– olvasható a tanulmány eredményeinek leírásában.
Az állati eredetű ultrafeldolgozott élelmiszerek (felvágott, virsli stb.) és a mesterséges édesítőszerekkel ellátott vagy cukros üdítők voltak a leginkább összefüggésbe hozhatók a többszörös krónikus megbetegedés kialakulásával.
Nincs szükség ultrafeldolgozott élelmiszerekre növényi étrenden
A tanulmány eredményei azért is fontosak, mert nem nagyon volt még olyan kohorszvizsgálat, ami ilyen szempontból vizsgálta volna a multimorbiditást; vagyis viszonylag hosszú távon, nemzetközi környezetben, illetve a feldolgozott élelmiszereket külön kategorizálva. Az eredményekből kiderül, hogy még a növényi étrend egészségtelennek mondott elemei sem hozhatók összefüggésbe a krónikus betegségek kialakulásával.
Ennek ellenére fontos megjegyezni, hogy továbbra is célszerű minél inkább teljes értékű növényi ételeket enni. Ez az étrend ugyanis bizonyítottan képes arra, hogy megőrizze vagy visszaállítsa a megfelelő egészségi állapotot. Mindamellett pedig nemcsak a fizikai jóllétünket garantálja, de a környezeti terhelése is jóval alacsonyabb, mint az állati összetevőket is tartalmazó étrendé.
Amatőr tájképfotós, öko-podcaster és állatjogi aktivista, aki lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. Több civil egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. Szabadidejét leginkább olvasásra, túrázásra, önképzésre és angol nyelvű vegán videók feliratozására fordítja.