A megkérdezettek több mint fele nyilatkozott úgy, hogy aktívan csökkenti a húsfogyasztását. A ProVeg szervezet és két egyetem által elvégzett kutatásban tíz európai ország 7.500 lakosát kérdezték a fogyasztási szokásaikról. A legtöbb mutató a növényi alapú ételek egyre növekvő népszerűségére utal. Nőtt a termékekbe vetett hit és a heti átlagban fogyasztott növényi alapú alternatív készítmények száma is. A hüvelyesek az európai fogyasztók kedvencei.
Az európaiak 51 százaléka tudatosan törekszik húsfogyasztásának csökkentésére egy friss felmérés szerint. A 7.500 európai lakos részvételével készült felmérést a ProVeg szervezet végezte a Ghent University és a University of Copenhagen segítségével. Az alanyok osztrák, dán, francia, német, olasz, holland, lengyel, román, spanyol és brit állampolgárok voltak. A felmérés a 2021-es What Consumer Want (Mit akarnak a fogyasztók) folytatása, melyet szintén a Smart Protein nevű projekt finanszírozott. A kérdőív a fogyasztási szokásaikról, a döntéseiket befolyásoló tényezőkről és a növényi ételekhez való viszonyukról kérdezte az alanyokat.
Az új jelentés segítségével mélyebbre áshatunk a növényi alapú szektor hosszú távú lehetőségeit illetően. A kapott adatok egyben gyakorlati tanácsokat kínálnak a további növekedés fenntartásához. Egyre több ember dönt úgy, hogy csökkenti a húsfogyasztását, és az ipar és a szabályozó szervek felhasználhatják ezt a tudást arra, hogy megfelelő döntéseket hozzanak a növényi alapú élelmiszerek népszerűsítésére.
– mondta Jasmijn de Boo, a ProVeg International ügyvezetője.
A válaszok alapján elmondható, hogy a 2021-es értékhez képest (46 százalék) tovább növekedett a húsfogyasztásukat csökkenteni kívánók száma. Az elhatározással kapcsolatban három alapvető motivációt lehet megkülönböztetni. A legnépesebb tábort (47 százalék) azok képezik, akik egészségügyi okok miatt csökkentik a húsfogyasztást. Őket követik azok, akik a környezetért aggódnak (29 százalék). Ez leginkább a hollandokra és a dánokra jellemző. Végül (26 százalék) az állatjóléti indokok emelhetőek ki. Ez a motiváció különösen a németek és a hollandok számára fontos.
A húsfogyasztás csökken, a bizalom növekszik
A felmérésből kiderült továbbá, hogy:
- A legnépszerűbb növényi élelmiszerek a hüvelyesek. Az európaiak 66 százaléka csak alkalmanként fogyasztja őket, de 53 százalékuk szándékozik rendszeresebbé tenni ezt.
- A 2021-es 21 százalékhoz képest már az európaiak 28 százaléka fogyaszt legalább heti egy alkalommal valamilyen növényi alapú alternatív élelmiszert.
- A megkérdezettek 46 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nőtt a bizalma a növényi alapú termékek irányába.
- A válaszadók 62 százaléka támogatja az adómentes élelmiszereket, amelyek környezetvédelmi és egészségügyi értékeket képviselnek.
- Az európaiak 46 százaléka folytat valamilyen húsmentes étkezési formát – a kutatás egyébként idesorolja a peszkateriánus étkezést is, amelyben a halfogyasztás engedélyezett.
A megkérdezettek 27 százaléka nyilatkozott úgy, hogy flexitáriánus étkezést folytat, ami a 2021-es 30 százalékhoz képest 10 százalékos csökkenést jelent.
(ProVeg)
Amatőr tájképfotós, öko-podcaster és állatjogi aktivista, aki lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. Több civil egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. Szabadidejét leginkább olvasásra, túrázásra, önképzésre és angol nyelvű vegán videók feliratozására fordítja.