Most olvasott cikk
Az európaiak 51 százaléka tudatosan csökkenti a saját húsfogyasztását

Az európaiak 51 százaléka tudatosan csökkenti a saját húsfogyasztását

A megkérdezettek több mint fele nyilatkozott úgy, hogy aktívan csökkenti a húsfogyasztását. A ProVeg szervezet és két egyetem által elvégzett kutatásban tíz európai ország 7.500 lakosát kérdezték a fogyasztási szokásaikról. A legtöbb mutató a növényi alapú ételek egyre növekvő népszerűségére utal. Nőtt a termékekbe vetett hit és a heti átlagban fogyasztott növényi alapú alternatív készítmények száma is. A hüvelyesek az európai fogyasztók kedvencei.

Az európaiak 51 százaléka tudatosan törekszik húsfogyasztásának csökkentésére egy friss felmérés szerint. A 7.500 európai lakos részvételével készült felmérést a ProVeg szervezet végezte a Ghent University és a University of Copenhagen segítségével. Az alanyok osztrák, dán, francia, német, olasz, holland, lengyel, román, spanyol és brit állampolgárok voltak. A felmérés a 2021-es What Consumer Want (Mit akarnak a fogyasztók) folytatása, melyet szintén a Smart Protein nevű projekt finanszírozott. A kérdőív a fogyasztási szokásaikról, a döntéseiket befolyásoló tényezőkről és a növényi ételekhez való viszonyukról kérdezte az alanyokat.

Az új jelentés segítségével mélyebbre áshatunk a növényi alapú szektor hosszú távú lehetőségeit illetően. A kapott adatok egyben gyakorlati tanácsokat kínálnak a további növekedés fenntartásához. Egyre több ember dönt úgy, hogy csökkenti a húsfogyasztását, és az ipar és a szabályozó szervek felhasználhatják ezt a tudást arra, hogy megfelelő döntéseket hozzanak a növényi alapú élelmiszerek népszerűsítésére.

– mondta Jasmijn de Boo, a ProVeg International ügyvezetője.

A válaszok alapján elmondható, hogy a 2021-es értékhez képest (46 százalék) tovább növekedett a húsfogyasztásukat csökkenteni kívánók száma. Az elhatározással kapcsolatban három alapvető motivációt lehet megkülönböztetni. A legnépesebb tábort (47 százalék) azok képezik, akik egészségügyi okok miatt csökkentik a húsfogyasztást. Őket követik azok, akik a környezetért aggódnak (29 százalék). Ez leginkább a hollandokra és a dánokra jellemző. Végül (26 százalék) az állatjóléti indokok emelhetőek ki. Ez a motiváció különösen a németek és a hollandok számára fontos.

A húsfogyasztás csökken, a bizalom növekszik

A felmérésből kiderült továbbá, hogy:

  • A legnépszerűbb növényi élelmiszerek a hüvelyesek. Az európaiak 66 százaléka csak alkalmanként fogyasztja őket, de 53 százalékuk szándékozik rendszeresebbé tenni ezt.
  • A 2021-es 21 százalékhoz képest már az európaiak 28 százaléka fogyaszt legalább heti egy alkalommal valamilyen növényi alapú alternatív élelmiszert.
  • A megkérdezettek 46 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nőtt a bizalma a növényi alapú termékek irányába.
  • A válaszadók 62 százaléka támogatja az adómentes élelmiszereket, amelyek környezetvédelmi és egészségügyi értékeket képviselnek.
  • Az európaiak 46 százaléka folytat valamilyen húsmentes étkezési formát – a kutatás egyébként idesorolja a peszkateriánus étkezést is, amelyben a halfogyasztás engedélyezett.

A megkérdezettek 27 százaléka nyilatkozott úgy, hogy flexitáriánus étkezést folytat, ami a 2021-es 30 százalékhoz képest 10 százalékos csökkenést jelent.

(ProVeg)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.