Most olvasott cikk
Tehéntelepeken terjed a madárinfluenza, egy gazda is megfertőződött

Tehéntelepeken terjed a madárinfluenza, egy gazda is megfertőződött

Madárinfluenza tehenekre és emberekre terjedt át

Hivatalosan is megerősítették, hogy pozitív lett a lelete a madárinfluenza H5N1 altípusára egy texasi tehenészet dolgozójának. A mostani fertőzés a második ilyen feljegyzett eset az Egyesült Államokban. A hatóságok szerint továbbra sincs ok az aggodalomra, pedig egyre több tehenészetben üti fel a fejét a vírus.

Egy texasi tehenészet dolgozója lett a második olyan személy az USA-ban, aki madárinfluenzával fertőződött meg. Az első esetre még 2022 áprilisában került sor – írta meg az Independent. Az egészségügyi világszervezet adatai szerint eddig összesen 887 ember fertőződött meg a madárinfluenza magas patogenitású H5N1 altípusával az 1997-es hongkongi járvány óta. A fertőzöttek közül eddig 462-en (52 százalék) haltak bele a betegségbe. A texasi munkás tünetei enyhék, orvosai szerint fel fog épülni.

A magas patogenitású madárinfluenza-vírus (HPAI) az utóbbi hetekben egyre gyakrabban ütötte fel a fejét az Egyesült Államok déli és középnyugati tehenészeteiben. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) április másodikai jelentésében Texasban 7, Kansasban 2, Michiganben 1 és Új-Mexikóban szintén 1 olyan tejgazdaságról ír, ahol a tehenek pozitív tesztet produkáltak. A texasi eseten kívül eddig nincs jele annak, hogy más embereket is megfertőzött volna a vírus.

Olyan ez, mint az orosz rulett. Ha elég sokáig játszod ezt a játékot, előbb-utóbb úgy mutálódik a vírus, hogy emberek közt is tudjon terjedni

– mondta az eset kapcsán Dr. Ashish Jha, Joe Biden járványügyi főtanácsadója.

A szakemberek szerint viszont egyelőre még nem tartunk itt. A korábban hivatkozott április másodikai jelentés kitér arra is, hogy a kutatók eddig nem találtak olyan mutációt, ami arra utalna, hogy a vírus könnyebben fertőzne embereket.

Az eddigi vizsgálatok nem mutattak ki olyan változásokat a vírusban, amelyek az emberre történő átterjedést segítenék. Habár a fertőzött állatokkal közvetlen kapcsolatba kerülő alanyok megfertőződése lehetséges, ez arra enged következtetni [ti. hogy a vizsgálatok nem találtak mutációkat], hogy a járványveszély továbbra is alacsony

– összegzi a jelentés.

A madárinfluenza-járvány aggasztja a szakembereket

A H5N1 jelenleg tomboló járványa még 2020-ban indult és szó szerint a világ minden pontjára eljutott. A szakembereket pedig egyre jobban aggasztja, hogy nemcsak a terjedése nem lassul, de egyre több emlősfaj bukkan fel a fertőzöttek listáján.

Az a nagy helyzet, hogy nem akar lenyugodni. Legalább húsz éve aggódunk e miatt a vírus miatt. Sőt, több mint húsz éve. És az utóbbi pár évben megdöbbentő volt szembesülni vele, milyen széles körben terjedt és hány fajt fertőzött meg

– adott hangot aggodalmának Jennifer Nuzzo, a Brown University járványközpontjának igazgatója.

A szakemberek továbbá felhívták a figyelmet arra, hogy a fertőzött tehenektől származó tej továbbra is fogyasztható, hiszen pasztőrözik, vagyis hőkezelésen esik át, amely folyamatnak éppen az a lényege, hogy az ilyen kórokozókat elpusztítsa.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.