Most olvasott cikk
A Galápagos-szigeteken is megjelent a madárinfluenza

A Galápagos-szigeteken is megjelent a madárinfluenza

A közismert szigeten számos endemikus, vagyis csak ott megtalálható faj él. Ezért különösen aggasztó, hogy már itt is megjelent a madárinfluenza veszélyes, H5N1 variánsa. A szigeten szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be, hogy így óvják a ritka vagy veszélyeztetett állatfajokat a további fertőzésektől.

A Charles Darwin munkássága kapcsán közismertté vált szigetcsoportról szinte már mindenki hallott, aki egy kicsit is érdeklődik az élővilág iránt. A hivatalosan Ecuadorhoz tartozó sziget együttesen számos kizárólag itt megtalálható faj él, melyek közül az egyik legismertebb a galápagosi óriásteknős. De egyes madárfajok (például a Darwin-pintyek) is ebbe a kategóriába tartoznak. Éppen ezért különösen aggasztó, hogy a szigeten is felütötte fejét a madárinfluenza.

Két fregattmadár és egy piroslábú szula az a három példány, akik pozitív eredményt adtak a H5N1-tesztre, közölte Danny Rueda, a Galápagos Nemzeti Park igazgatója. Ezzel számos csak itt élő madárfaj került veszélybe, többek között az egyetlen pingvinfélék az északi féltekén, az egyik legnagyobb albatroszkolónia és a röpképtelen kormoránok. A madarak – a többi itt élő állattal egyetemben – azért is különösen veszélyeztetettek, mert elszigetelt életterük miatt az immunrendszerük nincs felkészülve az ilyen vírusokra.

A tudósok úgy vélik, költöző madarakkal juthatott el a vírus a szigetekre. Tavaly Ecuador is vészhelyzetet hirdetett a farmokon kitört járvány miatt, a közeli Peruban pedig nemcsak több százezer tengeri madár, de tengeri emlősök is áldozatul estek a vírusnak.

A legfőbb aggodalmunk az endemikus fajokra irányul. Kicsi az egyedszámuk, és csak itt találhatók meg a világon. Nagyon rémisztő, amikor halott madarat vagy pozitív eredményt produkáló állatot találunk. Meg kell háromszoroznunk a biovédelmi eljárásokat a turistahajókon és a személyzetnél

– mondta Rueda.

A szigetek bevételi forrása leginkább a turizmusra épül, de a covid-járvány után ez most egy újabb bevételi kiesést jelenthet, mondta Federico Angermeyer idegenvezető.

A madárinfluenza melegágya az állattartó mezőgazdálkodás

Nem nehéz látni az összefüggést a borzalmas életkörülmények között élő, szorosan összezárt, rossz szellőzéssel ellátott nagyipari baromfitenyésztő telepek és a madárinfluenza eddigi járványa között. A már itthon is megjelent vírus a világon mindenhol komoly gondokat okoz, nemcsak a haszonállatok állományát tekintve, de a vadon élő madarakra nézve is. Sőt, nemcsak a madarak, hanem más emlősök is fenyegetve vannak, ez alól pedig az ember sem kivétel. Habár közvetlen veszélyről továbbra sincs információ, a nagyüzemi telepek remek táptalajt biztosítanak a vírus számára a mutációhoz.

(The Guardian)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.