Most olvasott cikk
Aggasztó hírek: nyérceket is megfertőzött a madárinfluenza

Aggasztó hírek: nyérceket is megfertőzött a madárinfluenza

Tavaly egy spanyolországi nyércfarmon történt fertőzés, ami miatt sokan a madárinfluenzában látják egy új globális járvány lehetséges okozóját.

Tavaly októberben egy galíciai nyércfarmon hirtelen hullani kezdtek az állatok. Mivel sajnos a helyzet nem egyedülálló, a dolgozók eleinte úgy gondolták, hogy a Covid-19 lehet a ludas. A vizsgálatok következtében viszont kiderült, hogy az állatokat a H5N1 típusú madárinfluenza fertőzte meg.

Az állatokkal kapcsolatba került embereket is megvizsgálták, közülük szerencsére senki sem kapta el a fertőzést. A farmon élő 50.000 nyércet viszont leölték, a tetemeiket pedig megsemmisítették, hogy a vírus ne terjedhessen tovább.

Ezzel a spanyolországi esettel foglalkozik az Eurosurviellance oldalon nemrég megjelent tanulmány, amely hatására sokakban újra fellángolt a madárinfluenzától, mint a következő globális pandémia kiváltójától való félelem.

Mutálódott a madárinfluenza vírus?

A legtöbb szakértő szerint azért különösen aggasztó a galíciai farmon történt eset, mert eddig nem volt rá példa, hogy emlősök között terjedjen a kórokozó. Az már előfordult, hogy emlősök is megfertőződtek a madárinfluenzával (köztük emberek is), de általában elhullott madarakkal történő közvetlen érintkezés (dögevés) során jutott át rájuk a vírus.

Habár teljes bizonyossággal nem lehet kijelenteni, hogy a nyércek egymásnak adták át a vírust, szinte minden más lehetőség kizárható. Az állatok eledelében található baromfiszármazék is okozhatta a megbetegedést, de ha a táp lenne a ludas, akkor a környékbeli telephelyek is találkoztak volna a vírussal, akiknek ugyanazok a baromfitenyészetek és vágóhidak szolgáltatták az eleséget, mint a galíciai farmnak. Máshonnan viszont nem jelentettek tömeges megbetegedéseket.

Ráadásul a fertőzés ketrecről ketrecre terjedt, vagyis nagyon erős a gyanú, hogy az állatok egymásnak adták át a betegséget.

Isabella Monne, az olaszországi European Union’s Reference Laboratory for Avian Influenza kutatója – itt vizsgálták a spanyolországi mintákat is – „vészharang”-ként hivatkozott a fejleményekre a Science oldalán.

Fontos leszögezni, hogy a vírus jelenlegi ismereteink szerint továbbra sem jelent komoly veszélyt az emberekre. Fertőzés nagyon ritkán történik, arra pedig nincs bizonyítékunk, hogy emberek között is képes lenne terjedni, így egyelőre nem kell járványtól tartani. Viszont nem lehet figyelmen kívül hagyni a tényt, hogy a vírus mutálódott, ehhez pedig nagy valószínűséggel a nagyüzemi állattartás által biztosított körülmények adtak lehetőséget.

Hogy milyen veszélyeket hordoznak magukban az állattenyésztő farmok, és hogy milyen módon járulhatnak hozzá egy újabb globális járvány kialakulásához, arról ebben a cikkben írtunk bővebben.

(Plant Based News)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.