Most olvasott cikk
Pingvinek is áldozatul estek a madárinfluenzának egy angol állatkertben

Pingvinek is áldozatul estek a madárinfluenzának egy angol állatkertben

pingvinek

A fogságban tartott pingvineket el kellett altatni, de elképzelhető, hogy további áldozatokat szed a H5N1-járvány a szigetországban.

A Hampshire megyei Marwell állatkert december 6-án jelentette be a weboldalukon olvasható közleményben, hogy a területén madárinfluenza-vírussal fertőzött állatokat találtak a hatóságok. Az első vizsgálatok alapján négy állat volt fertőzött, ők elpusztultak a betegség következtében.

Egy nappal később az állatkert frissítette a közleményt, és azt írták, újabb négy pingvinnél állapították meg a betegséget, a törvény értelmében pedig őket is kötelesek voltak elaltatni.

Egyelőre nincs információ arról, hogy több állatnál is kimutatták volna a fertőzést. A negatív eredménnyel tesztelt pingvineket 21 napra elkülönítik, majd egy végső vizsgálatot követően nyilvánítják őket fertőzéstől mentesnek.

Az állatkert a tomboló járvány miatti előírásoknak megfelelően a flamingókat zárt térbe terelte, illetve a pingvineket is elkülönítve tartják. A Tropical House és a madársétányok jelenleg nem látogathatók.

A bevett szokásoktól eltérően – amiket az ételként tartott állatokra rendszeresen alkalmaznak – csak a pozitív teszteredménnyel rendelkező állatokat ölik le, de a teljes állatkerti populációt nem, ahogy egyébként tennék azt egy szárnyasokat tenyésztő telepen, ahol felüti a fejét a madárinfluenza.

Az intézmény mindkét közleményében kiemeli, hogy az állatkert a járványhelyzet ellenére továbbra is látogatható, néhány látványosságon kívül minden terület nyitva.

„Bemutattuk [a hatóságoknak] a vészhelyzeti tervünket és a Madár Csapat munkáját, ennek eredményeként pedig úgy határoztak a hatóságok, hogy továbbra is nyitva maradhat az intézmény” – olvasható a nyilatkozatban.

Angliában tombol a H5N1-járvány

Pár napja számoltunk be róla, hogy a szigetország történelmének legdurvább madárinfluenza-járványával küzd. A szabadtartású pulykaállomány fele elhullott, ami körülbelül 600.000 madarat jelent.

A vírus nagyon gyorsan terjed. Olyan esetre is volt példa, hogy egy majd’ 10.000 állatot számláló farmon az első regisztrált megjelenéstől számított pár napon belül az összes szárnyas elpusztult a fertőzés következtében. Egyes becslések szerint tavaly október óta 5 és fél millió madár halála írható a H5N1 számlájára Angliában.

„Ebben az évben az eddigi legnagyobb madárinfluenza-járvánnyal nézünk szembe és a számok egyre csak növekszenek az intenzív gazdálkodású, valamint a szabadtartású farmokon egyaránt. A veszélye annak, hogy az állatok elkapják a betegséget, olyan magas, hogy szükséges a madarak elzárása határozatlan időre” – adott hangot aggodalmának Dr. Christine Middlemiss, az Egyesült Királyság vezető állatorvosa.

(Plant Based News)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.