Most olvasott cikk
Állatvédelmi intézkedéssel szépítene a brit kormány

Állatvédelmi intézkedéssel szépítene a brit kormány

Egy új állatvédelmi intézkedés javít ugyan a brit kormány renoméján az állatvédők szemében, azonban még ez sem elegendő ahhoz, hogy feledtesse velük a környezetvédelmi hátraarcot. Idén ráadásul már el is vetett a kabinet egy állatjóléti törvénytervezetet.

Mérföldkőnek számító törvényt fogadott el a turizmusban használt állatok védelmére az Egyesült Királyság kormánya. Az új törvény célja, hogy véget vessen az olyan etikátlan tevékenységeknek, amelyek során az állatokat profitszerzés céljából kizsákmányolják.

Idesorolható gyakorlatilag minden olyan szolgáltatás, amelyek keretében állatokat kényszerítenek valamilyen tevékenységekben való részvételre. Például arra, hogy a turisták szelfizzenek velük naphosszat, vagy hogy brutális kiképzési módszereket viseljenek el. Szélsőségesebb esetekben olyan is előfordul, hogy kábítószert vetnek be annak érdekében, hogy az állat bódulata miatt biztonságosabb legyen egy-egy ilyen szolgáltatás.

A Born Free Foundation politikai vezetője, Mark Jones kiemelte, a brit állatvédelmi intézkedés egy hatalmas előrelépés állatjóléti szempontból. Meglátása szerint, ha ezeket az intézkedéseket érvényesíteni tudják a gyakorlatban is, világszerte veszélyeztetett és sérülékeny fajokat óvhatnának meg a turisztikai kizsákmányolástól.

Állatvédelmi intézkedés kontra környezetvédelmi hátrálás

A brit kormány friss intézkedése kétségtelenül ünneplésre ad okot az aktivisták körében. Ez azonban aligha változtat azon, hogy összességében kijelenthető, hogy a környezetvédők bögyében van a Rishi Sunak vezette kabinet.

A közelmúltban ugyanis számos környezetvédelmi kérdésben meghátráltak. Az új benzin- és dízelüzemű autók értékesítésének 2030-ban esedékes tilalmát 2035-re tolták ki. A gázkazánok 2035-ig történő fokozatos kiiktatására vonatkozó tervet pedig 80 százalékos kivonási céllá gyengítették.

Egy politikus már meg is dicsérte Sunakot a kritikus hozzáállásáért, mégpedig a volt amerikai elnök, Donald Trump.

Mindig is tudtam, hogy Sunak okos, nem fogja tönkretenni és csődbe vinni a nemzetét a kamu klímaokoskodók miatt, akiknek fogalmuk sincs semmiről

írta közösségi oldalán a volt államfő.

Állatjóléti kérdésekben is visszakozott már a kormány

A z állatvédelmi intézkedés keltette jó hangulatot rontja más is az állatvédők körében. Mégpedig az, hogy idén a kampányígéretek dacára elvetett már a brit kormány egy állatjóléti javaslatot.

Az Egyesült Királyságban Kept Animals Billként emlegetett törvénytervezet többek között tovább korlátozta volna

  • a kölyökkutyák importját
  • és az élő állatok hizlalási, vágóhídi célú exportját.

Mark Spencer környezetvédelmi miniszter hangsúlyozta, a törvénytervezet elkaszálása mellett is teljesíteni tudják a konzervatív párt 2019-ben kitűzött állatjóléti vállalásait. Ezt a bizonyos intézkedéscsomagot viszont kénytelenek voltak elengedni, hogy az intézkedések „ne váljanak politikai játszmázás” eszközeivé.

(One Green Planet)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.