Most olvasott cikk
Szelfi miatt zuhant szakadékba egy rémült csikó

Szelfi miatt zuhant szakadékba egy rémült csikó

Éles etikai vitába torkollott, hogy egy csikó a szikla pereméről lezuhanva elpusztult, miután megzavarta egy szelfire vágyó turista. Egyesek szerint a vadállatokkal lőtt szelfi nárcisztikus és kártékony, mások szerint viszont ez is a természet egyfajta ünneplése.

Szakadékba zuhant és szörnyethalt egy csikó, miután megrémisztette őt egy csapat kiránduló a walesi Rhossili település környékén. Egy helyi gazda, Nicky Beynon szerint az eset még áprilisban történt: a turisták nem sokkal azt követően próbáltak szelfizni a csikóval, hogy az megszületett. A kicsi még járni tanult, és megrettent attól, hogy túl közel húzódtak hozzá az emberek, ijedtében pedig lezuhant a szikla pereméről.

Nem ez volt az első eset, amikor az emberek megzavarták a vadon élő walesi pónikat. Tavaly például egy férfi túl közel reptetett egy drónt az egyik póni fölött, szorongást keltve ezzel az állatban. Egy másik alkalommal pedig egy nő szorult ellátásra, miután megrúgta egy póni.

Az emberek mindannyian fotókat akarnak, és közben nem gondolnak bele, mit is tesznek, mekkora stresszt okoznak az állatoknak

mondta Beynon a BBC-nek.

Az Egyesült Királyság partjait önkéntes alapon szemmel tartó szervezet, a National Coastwatch Institution arra kéri a környékre látogatókat, hogy tartsák meg a kellő távolságot a póniktól. Szerintük inkább a zoom funkciót használva fotózzák az állatokat. Hangsúlyozták, csak így garantálható a vadállatok és az emberek biztonsága is.

Az az átkozott szelfi

Az eset komoly közéleti vitát eredményezett az Egyesült Királyságban. A napokban behívták a PETA állatvédő szervezet egyik vegán aktivistáját, Jennifer White-ot a Good Morning Britain műsorba, hogy a szelfi miatt szörnyethalt csikóról beszélgessenek vele. Ő felvetette, hogy a vadállatokkal készített szelfik rengeteg szenvedést és tragédiát okoznak, miközben ezeknek a felvételeknek a célja mindössze a nárcisztikus like-vadászat.

Jennifer White arra hívta fel a figyelmet, hogy igazságtalan egy vadállat jóllétét és biztonságát kockáztatni egy közösségi oldalra szánt szelfiért. Az aktivista azt javasolta, inkább alternatív módokat válasszanak a vadvilág ünneplésére és élvezetére az arra vágyók, például nézzenek természetfilmeket vagy vegyenek részt felelős ökoturizmusban.

Egy brit celeb, Ryan-Mark Parsons azonban azzal érvelt, hogy bizonyos szempontból az állatokkal készített szelfi is a vadvilág ünneplésének és megbecsülésének jele lehet.

(One Green Planet)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.