Most olvasott cikk
Sokkoló felvétel készült a rémült bikáról, aki a mélybe ugrott egy spanyol bikafuttató fesztiválon

Sokkoló felvétel készült a rémült bikáról, aki a mélybe ugrott egy spanyol bikafuttató fesztiválon

A féltonnás bika olyan komoly sérüléseket szerzett a hatalmas zuhanást követően, hogy az állatorvosok szerint semmit nem lehetett tenni a megmentése érdekében, el kellett altatniuk az állatot.

Átugrott egy alacsony kőfalat egy 580 kilós bika a valenciai Ontinyent városában. Az állat a lejtős Cami dels carros utcán futott a szétszéledő, hangoskodó emberektől hajtva, majd az utca végén lévő éles kanyar bevétele helyett az alig félméteres kőkordont átugorva egyenesen a Rio Clariano kibetonozott partjára zuhant.

 

A videón jól hallható, hogy az addig jól szórakozó, a bikát heccelő tömeg az ugrást követően elborzad, sokan a fejükhöz kapnak, sikongatnak. Egy másik felvételen az is látszik, hogy egy csapat résztvevő lement a sérült állathoz, aki valószínűleg az elszenvedett sérülések miatt nem mozdult el a helyéről.

A kiérkező állatorvosok először leszedálták, később pedig – miután menthetetlennek ítélték a bikát – elaltatták.

A Vicioso nevű bika volt a második, aki a négynapos, bikafuttatásokkal és bikaviadalokkal tűzdelt Bou de les Penyes fesztiválon szerepelt. A halálával végződő baleset után felfüggesztették a fesztivál további programjait.

A zavarodott állat valószínűleg azért szánta el magát erre a meggondolatlan és tragédiával végződő ugrásra, mert el akart menekülni a hangoskodó tömeg elől. Annyit látott csupán, hogy a kőkordon irányába és azon túl nincsenek emberek, de azt sajnos már későn észlelte, hogy a túloldalon mélység tátong.

„Ezek váratlan balesetek” – mondta Vicioso gazdája. „Sohasem tudhatod, hogy ezek a bátor bikák hogyan fognak reagálni vagy viselkedni. Ebben az esetben volt egy alacsony korlát, gyorsan érkezett és egyértelműen látta a rést a tömegben.”

Többen ellenérzésüket fejezték ki a bikával történtek, valamint a spanyolországi hagyományok iránt.

„Szégyenteljes, hogy az emberek továbbra is játszadoznak az állatokkal” – mondta egy feldühödött helyi lakos.

Ez barbarizmus, nem hagyomány

Vicioso kegyetlen, szükségtelen, és hosszas szenvedéssel járó halála nem az egyetlen, amire a spanyolországi hagyományok miatt kerülhet sor.

Az emberre és állatra egyaránt – de nem azonos mértékben – veszélyes bikafuttatások és bikaviadalok szinte minden évben számos halálesettel járnak.

Habár egyre több helyen ismerik fel a hagyomány pajzsa mögött megbúvó állatkínzást, és tiltják be a közönség előtt történő színpadias mészárlást, továbbra is számos országban rendeznek ilyen viadalokat, amelyek éves szinten 250.000 ártatlan állat életét követelik.

(PETA)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.