Most olvasott cikk
Rózsaszínre festett birkák miatt kritizálják egy fesztivál szervezőit

Rózsaszínre festett birkák miatt kritizálják egy fesztivál szervezőit

Két állatvédő szervezet szerint sem etikus, hogy pinkre festett birkák egy suffolki fesztivál központi alakjai évről évre. A szervezők azzal védekeznek, a vízbázisú festék nem ártalmas az állatok egészségére.

Idén 40 ezer embert vártak a szervezők a július 20-a és 23-a között megrendezett suffolki Latitude Fesztiválra; előadóként pedig George Ezrát, Paolo Nutinit és a Pulpot.

Ismét magukra haragították azonban az állatvédőket, miután nem akarnak véget vetni a fesztivál egyik sajátos tradíciójának. Idén is megjelentek Suffolkban a rózsaszínre festett birkák.

Ezek az állatok évek óta a fesztivál ikonikus alakjainak számítanak, a fesztiválozók előszeretettek szelfiznek velük, posztolnak róluk a közösségi médiában. Egyre többekben merül fel ugyanakkor, hogy nem helyes puszta kellékekként kezelni és befesteni a birkákat.

A védelmükben idén két állatvédelmi szervezet, a PETA és az RSCPA (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals) is felszólalt, kegyetlennek nevezve a szokást.

Szeretnénk, ha az állatokat kedvesen és tisztelettel kezelnék, mindenkit lebeszélnénk róla, hogy állatokat fessen be látványosság céljából

mondta az RSPCA szóvivője.

A fesztivál szervezői honlapjukon publikált közleményükben hangsúlyozták, a birkák gyapjára használt vízbázisú, természetes színezéknek semmiféle káros hatása nincs az állatok egészségére. Szerintük ezek a jószágok ráadásul már megszokták, hogy a festés a szokásos tanyasi életük része. A gazdák pedig naponta ellenőrzik, minden rendben van-e a birkáikkal.

Az állatvédők szerint azonban még ha maga a festék nem is jelent közvetlen veszélyt a juhok egészségére, az, hogy ilyen természetellenes és potenciálisan stresszes élménynek teszik ki őket, etikai kérdéseket vet fel. Az ügyben elindított petíciót már közel háromezren aláírták.

Már korábban is figyelmeztették a fesztivál szervezőit

A PETA és az RSPCA már 2019-ben is jelezte a suffolki fesztivál szervezőinek, hogy a birkák rózsaszínre festése némileg problémás hagyomány állatvédelmi szempontból. A 2020-as járványidőszakban elmaradt ugyan a rendezvény, de 2021-ben mindent bevetve tértek vissza az Egyesült Királyság nyári programarzenáljába – bevetették persze újra a rózsaszín birkákat is.

Tavaly aztán állatvédelmi szempontból ígéretes dolog történt. A színezett gyapjú tradíciójától ugyan nem váltak meg, de a nagy hőségre való tekintettel az állatokat beterelték az erre a célra épített menedék alá. A fesztiválozók addig nem tudtak fotózkodni a birkákkal, amíg azok hűsöltek, az egészségük szempontjából azonban ezt a megoldást látták jobbnak.

Idén aztán a fél világ Barbie-lázban ég, még az Österreichische Bundesbahnen (ÖBB) osztrák állami vasúttársaság is rózsaszínre festett Barbie Railjetet indított útnak. Nem meglepő tehát, hogy nem most szakított pink hagyományával a Latitude Fesztivál. De hátha majd jövőre!

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.