Most olvasott cikk
Rózsaszínre festettek egy galambot a babaváró buli miatt, a madár belehalt a festékmérgezésbe

Rózsaszínre festettek egy galambot a babaváró buli miatt, a madár belehalt a festékmérgezésbe

A hírrel kapcsolatban talán az a legmegdöbbentőbb, hogy nem ez volt az első alkalom, hogy egy galambot kellékként használtak egy bulin.

Manapság egyre nagyobb divatja van a „gender reveal” partiknak, vagyis a baba nemét leleplező bejelentéseknek.

Azzal persze nincs semmi gond, ha valaki a családja és barátai körében szeretné a születendő gyermek nemét megosztani a szeretteivel, de az utóbbi időben sokkal nagyobb hangsúlyt kap az esemény, mint maga a bejelentés.

A közösségi média felületein egymást túllicitálva rukkolnak elő egyre extrémebb ötletekkel a babát váró párok, amelyek nem ritkán katasztrófába torkollnak.

Egy galamb élete is számít

Nagy valószínűséggel egy ilyen nembejelentő parti kellékeként használták azt a rózsaszínűre festett galambot is, akit a New York-i Madison Square Parkból mentett meg egy járókelő.

Az állat egész testét festék borította, és ha nem kerül a Wild Bird Fund madármentő szervezethez, jó eséllyel nem élt volna túl a városban.

A galambok sokféle színűek lehetnek, de a rózsaszín nincs a változatok közt. Ez a szegény madár alapból hátrányban volt, mert háziasított fajként nem nagyon tud repülni, nem képes ételt találni magának, vagy elmenekülni a ragadozók elől, de az, hogy ilyen feltűnő, világos színű, még inkább célponttá teszi

– mondta a szervezet egyik szóvivője az ABC7 Newsnak.

A madárról később az is kiderült, hogy erősen alultáplált, de a madármentők megfelelő ellátásának köszönhetően most már biztonságban van. A rózsaszín madár a Flamingo nevet kapta megmentőitől.

A festés által okozott egészségügyi károk egyelőre nem ismertek. Habár a beszínezett tollakat a madár idővel elhullajtja, és helyettük újakat növeszt, a vegyi anyag kipárolgása hosszú távon komoly problémákat jelenthet az állatnak.

„Aggódunk a festékanyagból áradó erős szag és kigőzölgés miatt. A madarak nagyon érzékenyek ezekre” – osztotta meg aggályait a szervezet egyik szóvivője a Plant Based Newsszal.

A madár tollain látható jelek alapján az is nagy valószínűséggel megállapítható, hogy egy baromfiárustól vásárolhatták, illetve hogy nagyon fiatal állatról van szó, aki talán még sohasem repült életében.

Aki azt hiszi, hogy most történt először ilyen kegyetlen eset, az téved

„Az állatok nem dekorációs kellékek. Ezeknek a háziasított, fiatal fehér galamboknak semmi fogalmuk sincs arról, hogyan éljenek túl a vadonban és a ragadozók áldozatául estek volna, ha nem mentik meg őket” – olvasható a Freedom Farm Animal Rescue Instagram-bejegyzésében.

Az eset még 2022 szeptemberében történt, amikor a szervezet több rózsaszínű galambot mentett meg New Jersey-ből egy hasonló babaváró buli alkalmával.

Flamingo nem az első galamb, akit puszta partikellékként használtak fel, és ameddig internetpontokat és megosztásokat lehet szerezni magatehetetlen állatok kihasználásával, valószínűleg nem is az utolsó.

Frissítés: nem sikerült megmenteni Flamingo életét

Cikkünk megírását követően érkezett a hír a madármentő szervezet Twitter-oldalán, hogy a galamb az állatmentők igyekezete ellenére elpusztult.

„Mélységes fájdalommal tudatjuk, hogy Flamingo, a mi édes, rózsaszín galambunk eltávozott. Legjobb igyekezetünk ellenére, hogy mérsékeljük a festékből származó kipárolgást, az éjszaka elpusztult. Úgy véljük, halálát a festékanyagból származó mérgező gőzök okozták” – olvasható a bejegyzésben.

A szervezet azt is leírta, hogy a fogságban nevelt madarakat sohasem lenne szabad visszaengedni a vadonba. A galambröptetés romantikusnak hathat, meg sok lájkot lehet vele szerezni az Instagramon, de a védtelen állatok kieresztése nagyjából egyenértékű azzal, mintha az út szélén hagynánk egy háziállatot. Ez pedig nem a legjobb módja az ünneplésnek.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.