Bazsalikomos cukkinikrémleves (TÉNÉ, vegán)

cukkinikrémleves

A cukkininek egész nyáron szezonja van, ezért is hoztunk egy gyors és egészséges receptet. A bazsalikomos cukkinikrémleves pedig nemcsak finom és könnyed, de frissítő és tápláló is.

A leves alapját a szezonális cukkini adja, amelyet nyáron bőségesen elérhetünk. A másik fontos eleme pedig a bazsalikom, ami nemcsak kiegészíti a cukkinit, de még frissebbé is varázsolja a levest.

Ha szeretnéd még különlegesebbé tenni a fogást, tálald pirított magvakkal és frissen facsart citromlével. Ezektől még karakteresebb és frissítőbb lesz az összhatás.

Hozzávalók:

4 adaghoz

  • 500 g cukkini felkockázva 
  • 200 g burgonya felkockázva
  • 1 fej vöröshagyma apró kockára vágva
  • 600 ml zöldségalaplé vagy víz
  • nagy marék bazsalikom
  • 1 evőkanál olívaolaj (opcionális, ha TÉNÉ módon készítenéd, ez elhanyagolható)
  • 2 teáskanál só
  • pár tekerés frissen őrölt bors

Tálaláshoz:

  • friss citrom leve
  • pirított magvak

Elkészítés:

  1. Hevíts egy evőkanál olívaolajat és alacsony lángon gyakori kevergetés mellett kezdd el rajta pirítani a felaprított hagymát. Ha olaj nélkül készíted, akkor egy kevés vízen kezdd el párolni a hagymát. Öt perc után add hozzá a felvágott cukkinit és burgonyát, amit piríts még öt percig.
  2. Ezután öntsd fel zöldségalaplével vagy vízzel és sózd, borsozd. Miután felforrt, főzd lefedve alacsony lángon kb. 20 percig, amíg a cukkini és a krumpli megpuhul. Ez az idő függ attól is, milyen méretűre vágtad a zöldségeket, így mindenképp ellenőrizd közben.
  3. Ha megpuhultak a zöldségek, add hozzá a bazsalikomot, zárd el a lángot és egy botmixerrel krémesítsd homogén állagúra.
  4. Tálaláshoz facsarj rá friss citromlevet, majd díszítsd friss bazsalikommal és pirított magvakkal.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.