Vegán ebédVegán levesVeganuár receptek

Gyömbéres répakrémleves (vegán, gluténmentes)

Gyömbéres répakrémleves© Prove.hu

Amikor nincs kedved konyhaművészkedni, csak beledobálnál mindent egy fazékba, és hagynád, hogy megfőzze magát, akkor a legtökéletesebb választás a leves.

Ráadásul nincs olyan étel, ami jobban átmelegít egy hideg téli napon, mint egy tál forró, gyömbéres krémleves.

Hozzávalók

3-4 adaghoz

  • 50 dkg répa
  • 1 nagy fej hagyma felkockázva
  • 3 kövérebb gerezd zúzott fokhagyma
  • 1,5×1,5 centis gyömbérdarab apróra vágva
  • 1 teáskanál barna cukor
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • frissen őrölt bors
  • egy csipet szerecsendió
  • egy csipet szegfűbors
  • 1 evőkanál sörélesztőpehely
  • opcionális: chilipor vagy chilipehely
  • 1 evőkanál citromlé
  • 7 dl zöldségalaplé (1 zöldségleveskocka + 7 dl forró víz)
  • tökmag és petrezselyem a tálaláshoz
Gyömbéres répakrémleves recept
© Prove.hu

Elkészítés

  1. Készítsd el a zöldségalaplevet.
  2. Egy nagy lábasban, egy evőkanál olívaolajon kezdd el alacsony lángon pirítani a hagymát.
  3. Vágd fel a répát negyed karikákra, és dobd rá a hagymára. Vedd fel a lángot közepesre, és 15 percig pirítsd. Nem kell folyamatosan kevergetni, elég, ha félpercenként keversz rajta egyet. Ha szükségesnek érzed, adj még hozzá egy kevés olívaolajat. Kb. félúton adj hozzá jókora csipet sót, egy teáskanál barna cukrot, az apróra vágott gyömbért és a fokhagymát. 
  4. Ha a répák jól átsültek, öntsd fel a levest a zöldségalaplével. Ha felforrt, vedd le a lángot alacsonyra, és kissé félrebillentett fedő alatt főzd 15-20 percig. A répának puhának kell lennie, de nem pépesen szétmállónak.
  5. Vedd le a lábast a tűzhelyről és botmixerrel alaposan krémesítsd.
  6. Tedd vissza a levest a tűzhelyre, adj hozzá egy-egy csipet szerecsendiót és szegfűborsot, frissen őrölt borsot, sörélesztőpelyhet, egy evőkanál citromlevet, és ha szereted a csípőset, chiliport vagy chilipelyhet. Ha túl sűrűnek érzed a levest, adhatsz hozzá még vizet.
  7. Főzd tovább alacsony lángon 5-6 percig, és mielőtt elzárod, ellenőrizd, elég sós/édes/savanykás-e a leves.
  8. Szárazon pirított tökmaggal és friss petrezselyemzölddel tálald.

Variációk: bármilyen zöldségből készíthetsz hozzá illő ízesítéssel krémlevest: például a céklához nagyon jól illik a római kömény, a gombához a fokhagyma és a bors, a zöldborsó pedig rendkívül jó barátságban van a friss bazsalikommal.

Flóra

Flóra

Publicista
Amikor gyerekként megértettem, hogy a hús ára egy élet elvétele, nem tudtam elképzelni, miért esszük egy emberként mégis; hogy az élet szeretete, az együttérzés, a közös társadalmi értékeink miért nem terjednek ki arra a néhány állatfajra, akik nap mint nap az asztalunkra kerülnek. Így lettem vegetáriánus, néhány évvel később pedig vegán. A téma azóta is foglalkoztat - ami leginkább leköt, az a veganizmus, a feminizmus és a környezetvédelem közös szociológiai háttere.

Írd le a véleményed!

Szünet.

A Veganuár 2020 lezárult. 
Térj vissza néhány hét múlva, hogy elsőként regisztrálj
a 2021-es kihívásra.