Amikor nincs kedved konyhaművészkedni, csak beledobálnál mindent egy fazékba, és hagynád, hogy megfőzze magát, akkor a legtökéletesebb választás a leves.
Ráadásul nincs olyan étel, ami jobban átmelegít egy hideg téli napon, mint egy tál forró, gyömbéres krémleves.
Hozzávalók
3-4 adaghoz
- 50 dkg répa
- 1 nagy fej hagyma felkockázva
- 3 kövérebb gerezd zúzott fokhagyma
- 1,5×1,5 centis gyömbérdarab apróra vágva
- 1 teáskanál barna cukor
- 1 evőkanál olívaolaj
- frissen őrölt bors
- egy csipet szerecsendió
- egy csipet szegfűbors
- 1 evőkanál sörélesztőpehely
- opcionális: chilipor vagy chilipehely
- 1 evőkanál citromlé
- 7 dl zöldségalaplé (1 zöldségleveskocka + 7 dl forró víz)
- só
- tökmag és petrezselyem a tálaláshoz

Elkészítés
- Készítsd el a zöldségalaplevet.
- Egy nagy lábasban, egy evőkanál olívaolajon kezdd el alacsony lángon pirítani a hagymát.
- Vágd fel a répát negyed karikákra, és dobd rá a hagymára. Vedd fel a lángot közepesre, és 15 percig pirítsd. Nem kell folyamatosan kevergetni, elég, ha félpercenként keversz rajta egyet. Ha szükségesnek érzed, adj még hozzá egy kevés olívaolajat. Kb. félúton adj hozzá jókora csipet sót, egy teáskanál barna cukrot, az apróra vágott gyömbért és a fokhagymát.
- Ha a répák jól átsültek, öntsd fel a levest a zöldségalaplével. Ha felforrt, vedd le a lángot alacsonyra, és kissé félrebillentett fedő alatt főzd 15-20 percig. A répának puhának kell lennie, de nem pépesen szétmállónak.
- Vedd le a lábast a tűzhelyről és botmixerrel alaposan krémesítsd.
- Tedd vissza a levest a tűzhelyre, adj hozzá egy-egy csipet szerecsendiót és szegfűborsot, frissen őrölt borsot, sörélesztőpelyhet, egy evőkanál citromlevet, és ha szereted a csípőset, chiliport vagy chilipelyhet. Ha túl sűrűnek érzed a levest, adhatsz hozzá még vizet.
- Főzd tovább alacsony lángon 5-6 percig, és mielőtt elzárod, ellenőrizd, elég sós/édes/savanykás-e a leves.
- Szárazon pirított tökmaggal és friss petrezselyemzölddel tálald.
Variációk: bármilyen zöldségből készíthetsz hozzá illő ízesítéssel krémlevest: például a céklához nagyon jól illik a római kömény, a gombához a fokhagyma és a bors, a zöldborsó pedig rendkívül jó barátságban van a friss bazsalikommal.
Nagyon tetszik!
Ki fogom próbálni a recepteket. Köszönöm !
Köszönöm a receptet, nagyon finom lett a leves!