A lencseleves kevés azon magyar ételek egyike, ami — persze a hústartalmú levesbetét nélküli verziójában — mindenféle trükközés nélkül is teljesen növényi alapú.
A megszokott ízeket kicsit felpezsdítve most olyan verziót hoztunk, ami a dél-ázsiai ízek világában mutatja meg a magyar konyhában is hagyományos lencsét.
Hozzávalók
4-5 adaghoz
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 nagy fej hagyma
- 3 kövérebb gerezd fokhagyma apróra vágva vagy préselve
- 2 nagyobb szál répa (kb. 20 dkg)
- 2 szem közepes krumpli (kb. 30 dkg)
- 20 dkg száraz főzeléklencse (kb. egy bögre)
- 2 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 konzerv darabolt paradicsom vagy 40 dkg friss paradicsom felkockázva
- 1 evőkanál curry por
- 1 teáskanál római kömény
- 1 teáskanál füstölt fűszerpaprika
- 1 teáskanál chilipehely (ízlés szerint több vagy kevesebb, de el is hagyható)
- 1 evőkanál citromlé
- 2-3 evőkanál friss petrezselyem
- a tálaláshoz opcionálisan: pita kenyér
Elkészítés
- A hagymát vágd finomra, a répát és a krumplit pedig kockákra.
- Egy nagy lábasban hevíts fel két evőkanál olívaolajat, és közepesen alacsony lángon kezdd el pirítani a hagymát egy nagy csipet sóval.
- Kb. 6-7 perc után vedd a lángot alacsonyra, és keverd a fokhagymát, valamint az összes fűszert a hagymához, folyamatosan kevergetve pirítsd kb. egy percig, majd adj hozzá két evőkanál sűrített paradicsomot, és ezt is pirítsd egy percig.
- Tedd a lábasba a felkockázott répát és krumplit, forgasd össze a fűszerekkel, majd add hozzá az alaposan átmosott lencsét, a darabolt paradicsomot, sót, és kb. 1 liter vizet.
- A lángot vedd magasra, majd ha felforrt, vedd vissza közepesen alacsonyra, és időnként megkevergetve, kb. 25-30 perc alatt főzd készre.
- Ez a leves úgy jó, ha sűrű, de ha neked túlságosan is az, adhatsz még hozzá vizet, és 2-3 perccel tovább főzheted. Kóstold meg, és ha kell, tegyél bele még sót.
- Ha kész, zárd el, és keverj hozzá egy evőkanál citromlevet és 2-3 evőkanál friss petrezselymet.
- Önmagában, vagy meleg pita kenyérrel is tálalhatod.
Domján Flóra környezetgazdálkodás szakon szerzett diplomát 2021 januárjában. A legfontosabb értéknek az empátiát tartja, éppúgy az állatok és az élővilág iránt, mint az emberek felé. Hisz benne, hogy egyre többen rájövünk: a hús ára egy élet elvétele, és az élet szeretetének, az együttérzésnek, a közös társadalmi értékeinknek minden élőre ki kell terjednie. Ezt az üzenetet minél hitelesebben igyekszik képviselni az írásaiban, az aktivizmusban és a mindennapokban is.