Vegán rakott krumpli

rakott krumpli

Az olaszoknak lasagne, a görögöknek moussaka, nekünk rakott krumpli: a sütőben sült, laktató egytálételek nemzeti variánsai szinte határtalanok.

Lehetne rajta vitatkozni, hogy melyik a legfinomabb, de egy biztos: nekünk, akiket nosztalgikus emlékek kötnek a rakott krumplihoz — kit a nagymamáéhoz, kit a menzáshoz —, igazán jó érzés, hogy növényi alapokon is elkészíthetjük, ugyanazzal az ízélménnyel. Ráadásul a vegán rakott krumpli elkészítése egyáltalán nem pepecselősebb, mint a hagyományos változaté.

Szinte elképzelhetetlennek tűnik, hogy egy olyan ételt, amiben a krumplin kívül szó szerint egyetlen összetevő sem vegán, hogyan lehet mégis kizárólag növényi alapanyagok felhasználásával sikeresen reprodukálni. A válasz a csodálatos és rendkívül sokoldalú tofuban, a gabonakolbászban, és az egyre hozzáférhetőbb növényi alapú tejtermékekben rejlik.

Fontos azonban, hogy a hozzávalóinkat jól válogassuk meg, és ha helyettesíteni szeretnénk bármit, azt megfelelően tegyük. Erre adunk néhány tippet, mielőtt hozzáfognánk a recepthez.

Krumpli: nagyon fontos a krumpli kiválasztásakor, hogy salátának való vagy főzni való fajtát válasszunk. A salátaburgonya általában hosszúkásabb formájú, sárgás színű, a csomagoláson “A” betűvel jelzett, a főzni való burgonya pedig piros héjú, “B” jelzésű. A “C” jelzéssel ellátott, sütni való, sárga burgonya keményítőtartalma miatt főzés közben sokszor szétesik, nehezen karikázható.

Tofu: ebből fog készülni a “tojás” a rakott krumplinkban. Mindenképp kemény tofut használj, ami jól morzsolható. A magyar szupermarketek szinte kizárólag ezt a fajtát árusítják, de ha ázsiai boltból szerzed be a tofud, akkor mindenképp figyelj, hogy ne lágyat vegyél.

Fekete só: a fekete só, másnéven kala namak a dél-ázsiai konyhában régóta használatos, kénes illatú és ízű só, ettől lesz a tofunk tojásos ízhatású. Ha nincs a közeledben biobolt vagy webshop, ahonnan be tudod szerezni, kihagyhatod, nem létfontosságú a végeredményhez. Ez esetben sima sóval helyettesítsd.

Gabonakolbász: minden bioboltban megtalálod a hagyományos, magyaros ízesítésű kolbász vegán megfelelőjét, de akár otthon is elkészítheted. A gabonarúd általában búzahúsból készül, de a gluténmentes étrendet tartók se csüggedjenek: gabonakolbász helyett használhatsz darabokra morzsolt füstölt tofut is. Ez esetben figyelj a fűszerezésre, és szükség szerint használj mindenből többet, a gabonarúd ugyanis a tofuval ellentétben már önmagában is fűszeres.

Hozzávalók

  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 közepes fej hagyma (a kedvenc fajtád; ha érzékeny a hasad a hagymára, el is hagyhatod)
  • 2 közepes gerezd fokhagyma
  • 1,4 kg főzni való krumpli
  • 2 csomag natúr vagy füstölt tofu (2×180 gramm)
  • 1 csomag gabonakolbász/gabonarúd (200 gramm)
  • 3 doboz növényi tejföl (3×150 gramm)
  • 150 ml édesítetlen növényi tej
  • frissen őrölt bors
  • 1 teáskanál füstölt paprika
  • 1 teáskanál őrölt fűszerkömény
  • 1 evőkanál barna cukor vagy agaveszirup
  • 1 teáskanál fekete só (ettől lesz tojásos ízű!)
  • opcionális: 200 gramm olvadós növényi sajt

Elkészítés

  1. A krumplival kezdjük: alaposan megmosva egy lábasban tedd fel főni egy teáskanál sóval (egyben, héjastól). Ne főzd teljesen puhára, mert még sülni is fog: a burgonya méretétől függően elég közepes lángon kb. 15-20 perc.
  2. A füstölt vagy natúr tofuból fog készülni a rakott krumplid “tojás” eleme: egy nagy tálba morzsold bele mindkét tömböt, és keverj hozzá egy préselt fokhagymagerezdet, 1 teáskanál fekete sót, frissen őrölt fekete borsot, és az egyik doboz tejfölöd 3/4-ét. Kóstold meg, és ha szükséges, tegyél még bele sima vagy fekete sót (intenzív ízűnek kell lennie, túl sósnak is, különben sótlan lesz a végeredmény!). Alaposan forgasd össze, majd tedd félre.
  3. A maradék (2 és 1/4 doboz) tejfölt egy tálban keverd össze kb. 3/4 teáskanál sóval, frissen őrölt borssal, egy gerezd fokhagymával, és 150 ml növényi tejjel. (Ha nagyon sűrű a tejfölöd, ami a növényi eredetű tejfölök esetében előfordul, akkor hígítsd még szükség szerint több tejjel.)
  4. A két fej hagymát vágd félkarikákra, és egy evőkanál olívaolajon, közepesen alacsony lángon kezdd el pirítani. Pár perc múlva adj hozzá egy jó nagy csipet sót és egy evőkanál barna cukrot vagy agaveszirupot.
  5. Tíz perc után a gabonakolbászt morzsold a hagymához, adj hozzá még egy evőkanál olívaolajat és 1/2 teáskanál sót, és együtt pirítsd tovább még 6-8 percig közepes lángon. Ha nem morzsolható fajta a gabonarudad, akkor tépkedd darabokra, így is tökéletes lesz. Az utolsó percben adj hozzá egy gerezd zúzott fokhagymát és egy-egy teáskanál őrölt fűszerköményt és füstölt paprikát. (Az igazán umami ízhatásért használunk hagymát, de nem feltétlenül szükséges, tehát akár ki is hagyhatod, enélkül is isteni lesz a végeredmény — ebben az esetben önmagában, egy nagy csipet sóval, egy evőkanál olívaolajon pirítsd a morzsolt gabonarudat, a végén ugyanúgy hozzáadva a fűszereket.)
  6. A sütőt melegítsd elő 200 fokra (légkeverésen elég a 180 fok is). Ha a krumplid megfőtt és legalább langyosra hűlt, vágd kb. ½ cm vastag karikákra (nem szükséges meghámozni).
  7. Egy nagyobb, mélyített tepsit kenj ki kb. egy evőkanál olívaolajjal, és fedd be egy réteg krumplival. Sózd és borsozd, majd oszlasd el rajta a tejfölös keverék egyharmadát. Ezen a rétegen oszlasd el a “tofutojás” felét, majd fedd be egy réteg krumplival. Ezt a réteget is sózd és borsozd, majd fedd be a tejföl egyharmadával. Erre a rétegre jöhet a hagymás-gabonarudas mix, majd a tofu másik fele. Végül az utolsó réteg krumpli, só és bors, a tetejére pedig a maradék tejföl. (A rétegezésnél él az ahány ház, annyi szokás szabály, nyugodtan változtathatsz rajta, csak arra figyelj, hogy a rétegek ne legyenek szárazak.)
  8. Ha használsz, reszeld rá kislyukú reszelőn a növényi sajtot, de simán a tejfölréteg alatt is tökéletesre sül.
  9. Fólia alatt süsd 200 fokon 25 percig (így egyrészt a rétegek szaftosak maradnak, másrészt a növényi sajtnak kell egy kis gőz, hogy megolvadjon), majd vedd vissza a sütőt 180 fokra (a légkeveréses maradhat 180 fokon), és fólia nélkül süsd további 10 percig. Sütés után várj legalább 20 percet, mielőtt felvágod, így kevésbé fog szétesni. Savanyúsággal tálalva az igazi.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének