Most olvasott cikk
Vendégváró zöldséges lepénykék

Vendégváró zöldséges lepénykék

Vendégváró zöldséges lepénykék - Prove.hu

Ezek a lepénykék a lusta-vagyok-de-senki-nem-gondolná konyhaművészet fő megtestesítői.

Körülbelül tíz perc aktív munka van velük, de annyira szépek és finomak, hogy ezt senkinek nem fog eszébe jutni felróni neked, ha ezzel készülsz a vendégeidnek.

Aki pedig itt hallja először, hogy a legtöbb bolti leveles tészta teljesen növényi eredetű összetevőkből áll: üdv a klubban! Vegánként is nyugodtan hátra lehet dőlni és élvezni a szupermarketek kora által nyújtott kényelmet.

Hozzávalók

4 személyre

  • kedved szerinti háromféle zöldség: lehet paradicsom, gomba, cukkini, padlizsán, zöldspárga vagy kápia paprika
  • 1 csomag friss leveles tészta
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 kisebb vagy 1 nagyobb gerezd fokhagyma
  • frissen őrölt bors
  • opcionális: szezámmag

 

Vendégváró zöldséges lepénykék elkészítése

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
  2. A választott zöldséget vágd vékony szeletekre, és a paradicsomon kívül kevés olívaolajon süsd őket elő 2-2 percig mindkét oldalukon egy csipet sóval (a padlizsánt inkább tovább, amíg meg nem puhul). A sütés végén tekerj rájuk kevés frissen őrölt borsot. A paradicsommal csak annyit kell tenned, hogy a zselés közepét eltávolítod, kis sóval és frissen őrölt borssal behinted, és mindkét oldalát lekened egy kis olívaolajjal.
  3. A fokhagymát préseld össze, majd keverd össze egy nagy csipet sóval és két evőkanál olívaolajjal. Ezzel a keverékkel szépen kend le a kinyújtott leveles tésztád.
  4. A leveles tésztát vágd 12 felé, és mindhárom zöldséggel készíts négy-négy lepénykét.
  5. Ha használsz, sütés előtt szórd meg a lepénykék széleit szezámmaggal.
  6. Sütőpapírral bélelt tepsin kb. 20 percig süsd a lepénykéket úgy, hogy hagyj köztük legalább 2-2 centi helyet.