A szántóvetők ebédje, azaz angolul ploughman’s lunch egyszerűbb időket idéző ebéd, amit hidegtálként és szendvicsként is elkészíthetsz, illetve természetesen számos módon variálhatod az összetevőket.
Hozzávalók
2 adaghoz
- 2 friss, ropogós bagett, vagy kedved szerinti kenyérféle
- 100 gramm növényi sajt (cheddar-stílusú vagy füstölt blokk a legjobb)
- 1 zöldalma
- néhány ropogós salátalevél
- pár szem savanyított gyöngyhagyma, lilahagyma, vagy csemegeuborka
- Branston pickle*, hagymalekvár, vagy a kedvenc csatnid
*A Branston pickle egy savanyított, angol csatniféle, amit néhány speciális boltban és az internetről tudsz megvásárolni, de hagymalekvár vagy egyéb csatni is tökéletes hozzá.
Elkészítés
- Ha savanyított lilahagymát szeretnél használni, de nem kapsz készen, mi sem egyszerűbb otthon elkészíteni: vágj fel egy lilahagymát vékony félkarikákra, és egy befőttes üvegben öntsd fel fele-fele arányban annyi vízzel és almaecettel, amennyi ellepi. Keverj egy nagy csipet sót is hozzá, majd tedd félre, amíg a többi hozzávalót összekészíted.
- Ha hidegtálként készíted, az almát vágd szeletekre, és rendezd el szépen egy nagy tálon vagy egy vágódeszkán. A sajtot érdemes inkább nagyobb blokkokra vágni, a gyöngyhagymát/csemegeuborkát/savanyított hagymát és a csatnit pedig egy kis tálkába tenni.
- Ha szendvicsként készíted, rétegezd a következőképpen: a szendvics alját és tetejét kend meg csatnival, az aljára helyezz salátaleveleket, majd a választott savanyúságodat, sajtot, és végül almaszeleteket.
Domján Flóra környezetgazdálkodás szakon szerzett diplomát 2021 januárjában. A legfontosabb értéknek az empátiát tartja, éppúgy az állatok és az élővilág iránt, mint az emberek felé. Hisz benne, hogy egyre többen rájövünk: a hús ára egy élet elvétele, és az élet szeretetének, az együttérzésnek, a közös társadalmi értékeinknek minden élőre ki kell terjednie. Ezt az üzenetet minél hitelesebben igyekszik képviselni az írásaiban, az aktivizmusban és a mindennapokban is.