Most olvasott cikk
Szántóvetők ebédje (vegán)

Szántóvetők ebédje (vegán)

Szántóvetők ebédje - prove.hu

A szántóvetők ebédje, azaz angolul ploughman’s lunch egyszerűbb időket idéző ebéd, amit hidegtálként és szendvicsként is elkészíthetsz, illetve természetesen számos módon variálhatod az összetevőket.

Hozzávalók

2 adaghoz

  • 2 friss, ropogós bagett, vagy kedved szerinti kenyérféle
  • 100 gramm növényi sajt (cheddar-stílusú vagy füstölt blokk a legjobb)
  • 1 zöldalma
  • néhány ropogós salátalevél
  • pár szem savanyított gyöngyhagyma, lilahagyma, vagy csemegeuborka
  • Branston pickle*, hagymalekvár, vagy a kedvenc csatnid

*A Branston pickle egy savanyított, angol csatniféle, amit néhány speciális boltban és az internetről tudsz megvásárolni, de hagymalekvár vagy egyéb csatni is tökéletes hozzá.

 

Elkészítés

  1. Ha savanyított lilahagymát szeretnél használni, de nem kapsz készen, mi sem egyszerűbb otthon elkészíteni: vágj fel egy lilahagymát vékony félkarikákra, és egy befőttes üvegben öntsd fel fele-fele arányban annyi vízzel és almaecettel, amennyi ellepi. Keverj egy nagy csipet sót is hozzá, majd tedd félre, amíg a többi hozzávalót összekészíted.
  2. Ha hidegtálként készíted, az almát vágd szeletekre, és rendezd el szépen egy nagy tálon vagy egy vágódeszkán. A sajtot érdemes inkább nagyobb blokkokra vágni, a gyöngyhagymát/csemegeuborkát/savanyított hagymát és a csatnit pedig egy kis tálkába tenni.
  3. Ha szendvicsként készíted, rétegezd a következőképpen: a szendvics alját és tetejét kend meg csatnival, az aljára helyezz salátaleveleket, majd a választott savanyúságodat, sajtot, és végül almaszeleteket.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.