Most olvasott cikk
Közel félmillió énekesmadár veszett oda tavaly egy különleges ciprusi fogás miatt

Közel félmillió énekesmadár veszett oda tavaly egy különleges ciprusi fogás miatt

Énekesmadarak esnek áldozatul egy étel miatt

Négyszázezernél is több énekesmadarat fogtak be a szigetországban erre szakosodott bandák, hogy aztán éttermeknek értékesítsék őket. Az ambelopoulia a hetvenes évek óta tiltott tradicionális ciprusi étel, de a törvényt a hatóságok nem tartatják be, ezért továbbra is van rá kereslet. Habár a befogott madarak száma fokozatosan csökken, a vadorzás elleni egység forrásainak megvágásával újra nőtt az elejtett állatok mennyisége.

Közel félmillió énekesmadár végezte orvvadászok csapdáiban tavaly ősszel Cipruson, hogy aztán kulináris különlegességként szolgálják fel őket egy étteremben. Az apró termetű madarakat hangszórókkal csalogatták a fák közé kifeszített hálókba vagy a ragasztóval bekent ágakra – írta meg a The Guardian.

Az énekesmadarakat azért vadásszák még mindig ilyen nagy számban, hogy később grillezzék, megfőzzék vagy kisüssék őket az ambelopoulia nevű tradicionális ciprusi fogáshoz. Habár az országban illegálisnak számít az étel, a hatóságok nem ellenőrzik az éttermeket, akik emiatt nem is foglalkoznak a tiltással. A vendéglátóhelyek által pénzelt illegális tevékenységet egyesek a hagyományokra hivatkozva védik.

A 2022-es adatokhoz képest a sziget brit fennhatóság alatt lévő területein (Sovereign Base Area) volt a legnagyobb mértékű a csapdázások számának növekedése. Ezeken a területeken 41 százalékkal több hálót használtak, mint 2022-ben.

A két évtizeddel korábbi milliós adatokhoz képest a befogott madarak száma mostanra látványosan csökkent. A tavaly őszi időszak előtt viszont nagymértékben csökkentették a vadorzásellenes egység erőforrásait. Ez lehetett az oka, hogy a 2023-as mutatók valamivel rosszabbak a 2022-es számoknál.

Ez az idény jó esettanulmány volt arra vonatkozóan, hogy mi történik, ha a rendőri forrásokat eltávolítják vagy átirányítják a csapdázás elleni küzdelemről és az elrettentő intézkedésektől

– olvasható a BirdLife Cyprus jelentésében.

Sült énekesmadár, mint bűnös gasztronómiai élvezet

A nagysikerű Utódlás című HBO-sorozatból, de akár a Hannibálból is ismerős lehet a jelenet, amiben a szereplők kerti sármányt fogyasztanak. Az énekesmadár-evésnek ehhez a kifejezetten francia módjához az elfogott sármányt egy sötét dobozban először felhizlalják, majd Armagnac-ba fojtják, ami marinálja is a madarat.

Ezt követően megsütik, és a fejénél fogva egy harapásra fogyasztják (ízlés szerint a fejet is bekapva). A gyakorlat érdekessége, hogy a sármány fogyasztása közben az emberek kendőt tesznek a fejükre.

Egyesek szerint ennek az aromák benntartása az oka, mások úgy vélik, a szégyent kendőzi el a textília és elrejti az embert Isten ítélkező szemei elől. Egy időben Ciprusról is százezres nagyságban érkeztek ecetben pácolt, fűszerezett sármányok Franciaországba.

Nem engedhetjük meg, hogy az eddig elért eredményeink semmissé legyenek, és a meghökkentő mértékű madárbefogás újra elképesztő mértékűre növekedjen, mint amit egykor tapasztalhattunk

– mondta Mark Thomas, a Royal Society for the Protection of Birds (RSPB) nyomozati vezetője. Az RSPB együttműködött a BirdLife Cyprus szervezettel a jelentés elkészítése kapcsán.

Az illegális csapdázás nagy veszélye továbbá, hogy az énekesmadarak befogása nem célzottan történik. Emiatt sok veszélyeztetett költözőmadár is áldozatul esik az orvvadászoknak.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.