Frissült a hivatalos németországi táplálkozási útmutató, ami szerint a példaértékű étkezés háromnegyedének növényekből kellene állnia. Csökkentették továbbá a tejtermékek ajánlott fogyasztási mennyiségeit. A cukros üdítők és a feldolgozott termékek teljesen kikerültek az ajánlások közül, hiszen semmilyen vonatkozásban nem tartják őket javasolhatónak.
A Deutsche Gesellschaft für Ernährung (Német Táplálkozási Társaság) frissítette az állampolgárok számára javasolt táplálkozási útmutatóját – számolt be róla a Vegconomist. Az új német táplálkozási diagram legnagyobb részét a növények teszik ki. A leírás meg is jegyzi, hogy „az egészséges és környezetbarát étrend több mint háromnegyede növényi alapú […]”. Az állati eredetű fehérjék a kördiagram apró részére korlátozódtak kiegészítő ételekként.
Az útmutató központi részét a középen lévő italok foglalják el. Az ajánlás alapján napi legalább 1,5 liter folyadékbevitel javasolt, ami lehetőleg víz vagy tea legyen. A cukros üdítők, valamint az alkohol sem kerültek fel a diagramra, mert semmilyen mértékben nem képezik részét egy egészséges étrendnek.
A szilárd élelmiszerek legnagyobb részét a gyümölcsök és zöldségek teszik ki. Egy jól felépített étrendnek jórészt ezekből kell állnia a diagram vizuális felosztása szerint. A hüvelyesek és magvak – mint a növényvilág legjobb fehérjeforrásai – külön kategóriát kaptak. Ezenfelül (egyharmad arányban a teljes kiőrlésű) gabonák, tésztafélék és a burgonya foglalnak el nagy helyet az ábrán mint szénhidrátforrások. Az útmutató a zsírok és olajok kategóriában inkább a növényi olajokat ajánlja az állati eredetű vaj helyett.
A megfelelő táplálkozás alapja, hogy a szükséges mennyiségű energiát és tápanyagokat, mint a szénhidrát, fehérjék, zsírok, vitaminok, ásványi anyagok, magunkhoz vegyük. Minden tápanyag létfontosságú funkciókat lát el a szervezetben. De egyetlen élelmiszer vagy élelmiszercsoport sem tartalmazza az összes tápanyagot elegendő mennyiségben. Széles skálán mozogva, változatosan célszerű étkezni, hogy a szervezetet minden tápanyaggal ellássuk
– olvasható a javaslat a szervezet weboldalán.
A német táplálkozási útmutató csökkenti a tej- és húsadagokat
Az új táplálkozási útmutató weboldalán találunk egy napi 2000 kcal energiaszükségletű, vegyes táplálkozású ember számára összeállított táplálkozási útmutatót is. Ebben a hús mennyiségét heti 2 adagban (1 adag = 120 gramm) határozzák meg, tojásból pedig hetente csak 1 darabot javasolnak.
A tejtermékek napi javasolt fogyasztását a korábbi napi 3 adagról (1 adag = 250 gramm tej, 30 gramm sajt) 2 adagra csökkentették. Az ajánlás felhívja a figyelmet arra, hogy amennyiben a növényi tejalternatívák mellett döntünk, úgy figyelni kell a kalcium, a B2-vitamin és a jód megfelelő bevitelére.
Az új német táplálkozási útmutató ajánlásai nagyban hasonlítanak a tavaly publikált Nordic Nutrition Recommendations javaslataira. A több száz oldalas tápanyag-beviteli ajánló szintén egy alapjaiban a teljes értékű növényi élelmiszerekre alapozott étrendet tart kívánatosnak és követendőnek.
Amatőr tájképfotós, öko-podcaster és állatjogi aktivista, aki lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. Több civil egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. Szabadidejét leginkább olvasásra, túrázásra, önképzésre és angol nyelvű vegán videók feliratozására fordítja.