Most olvasott cikk
Több zöldség, kevesebb tejtermék – vegán irányba mozdult a hivatalos német táplálkozási útmutatás

Több zöldség, kevesebb tejtermék – vegán irányba mozdult a hivatalos német táplálkozási útmutatás

Növényi ételeket javasol az új német táplálkozási útmutatás

Frissült a hivatalos németországi táplálkozási útmutató, ami szerint a példaértékű étkezés háromnegyedének növényekből kellene állnia. Csökkentették továbbá a tejtermékek ajánlott fogyasztási mennyiségeit. A cukros üdítők és a feldolgozott termékek teljesen kikerültek az ajánlások közül, hiszen semmilyen vonatkozásban nem tartják őket javasolhatónak.

A Deutsche Gesellschaft für Ernährung (Német Táplálkozási Társaság) frissítette az állampolgárok számára javasolt táplálkozási útmutatóját – számolt be róla a Vegconomist. Az új német táplálkozási diagram legnagyobb részét a növények teszik ki. A leírás meg is jegyzi, hogy „az egészséges és környezetbarát étrend több mint háromnegyede növényi alapú […]”. Az állati eredetű fehérjék a kördiagram apró részére korlátozódtak kiegészítő ételekként.

Német táplálkozási irányelvek
© DGE

Az útmutató központi részét a középen lévő italok foglalják el. Az ajánlás alapján napi legalább 1,5 liter folyadékbevitel javasolt, ami lehetőleg víz vagy tea legyen. A cukros üdítők, valamint az alkohol sem kerültek fel a diagramra, mert semmilyen mértékben nem képezik részét egy egészséges étrendnek.

A szilárd élelmiszerek legnagyobb részét a gyümölcsök és zöldségek teszik ki. Egy jól felépített étrendnek jórészt ezekből kell állnia a diagram vizuális felosztása szerint. A hüvelyesek és magvak – mint a növényvilág legjobb fehérjeforrásai – külön kategóriát kaptak. Ezenfelül (egyharmad arányban a teljes kiőrlésű) gabonák, tésztafélék és a burgonya foglalnak el nagy helyet az ábrán mint szénhidrátforrások. Az útmutató a zsírok és olajok kategóriában inkább a növényi olajokat ajánlja az állati eredetű vaj helyett.

A megfelelő táplálkozás alapja, hogy a szükséges mennyiségű energiát és tápanyagokat, mint a szénhidrát, fehérjék, zsírok, vitaminok, ásványi anyagok, magunkhoz vegyük. Minden tápanyag létfontosságú funkciókat lát el a szervezetben. De egyetlen élelmiszer vagy élelmiszercsoport sem tartalmazza az összes tápanyagot elegendő mennyiségben. Széles skálán mozogva, változatosan célszerű étkezni, hogy a szervezetet minden tápanyaggal ellássuk

– olvasható a javaslat a szervezet weboldalán.

A német táplálkozási útmutató csökkenti a tej- és húsadagokat

Az új táplálkozási útmutató weboldalán találunk egy napi 2000 kcal energiaszükségletű, vegyes táplálkozású ember számára összeállított táplálkozási útmutatót is. Ebben a hús mennyiségét heti 2 adagban (1 adag = 120 gramm) határozzák meg, tojásból pedig hetente csak 1 darabot javasolnak.

A tejtermékek napi javasolt fogyasztását a korábbi napi 3 adagról (1 adag = 250 gramm tej, 30 gramm sajt) 2 adagra csökkentették. Az ajánlás felhívja a figyelmet arra, hogy amennyiben a növényi tejalternatívák mellett döntünk, úgy figyelni kell a kalcium, a B2-vitamin és a jód megfelelő bevitelére.

Az új német táplálkozási útmutató ajánlásai nagyban hasonlítanak a tavaly publikált Nordic Nutrition Recommendations javaslataira. A több száz oldalas tápanyag-beviteli ajánló szintén egy alapjaiban a teljes értékű növényi élelmiszerekre alapozott étrendet tart kívánatosnak és követendőnek.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.