Most olvasott cikk
Új kutatás: csontjaink egészségét nem befolyásolja, ha hús helyett hüvelyeseket fogyasztunk

Új kutatás: csontjaink egészségét nem befolyásolja, ha hús helyett hüvelyeseket fogyasztunk

Egy úgy kutatás szerint semmilyen hátrány nem éri a csontokat, ha a vörös húsok helyett hüvelyeseket fogyasztunk. A kutatás kiemeli, hogy mivel a szükséges fehérje-, kalcium- és D-vitamin-bevitel is megfelelt a hüvelyeseket fogyasztók táborában, mindenképpen célszerű megfontolni, hogy elinduljunk ebbe a környezetvédelmi szempontból sokkal kedvezőbb irányba.

A British Journal of Nutritionben jelent meg a BeanMan névre keresztelt tanulmány, amely azt vizsgálta, milyen hatással van a csontok egészségére, ha a húsokból származó aminosavakat és ásványokat túlnyomó részben növényi forrásból igyekszünk fedezni. A kutatás arra az eredményre jutott, hogy minden szükséges fehérjéből elegendő mennyiség jutott a hüvelyeseket fogyasztó csoportnak, a csontanyagcseréjük pedig semmilyen hátrányt nem szenvedett. A tanulmány szerzője, Suvi Itkonen, a University of Helsinki docense a Planetary Health étrend irányelvei alapján állította össze a kísérletet.

„A vörös hús és feldolgozott húskészítmények fogyasztásának csökkentése teljesen biztonságos a fehérjeellátás szempontjából. A csontok egészsége nem romlik az étrendi változtatást követően” – mondja Itkonen.

A kutatás módszertana

A tanulmányban 102 egészséges finn férfi vett részt, akik 20 és 65 éves kor között voltak. Az alanyokat véletlenszerűen válogatták két csoportba. Az egyik csoport a kutatás 6 hete alatt heti 760 gramm vörös húst, valamint feldolgozott húskészítményt fogyasztott, ami a teljes fehérjebevitelüknek körülbelül a 25 százalékát tette ki. Ez egyébként egy finn férfi által átlagosan elfogyasztott vörös hús mennyisége is egyben.

A másik csoport a Planetary Health étrendnek megfelelően heti 200 gramm vörös húst fogyasztott (ez az étrend által megengedett felső határ, vagy a teljes fehérjebevitel 5 százaléka), a maradék 20 százalékot pedig hüvelyesekből, leginkább borsóból és fava babból vitték be.

A kutatás ideje alatt az alanyoknak tilos volt a más forrásból származó vörös húst, borsót vagy fava babot fogyasztaniuk a pontosabb eredményekért.

A D-vitamin- és kalciumbevitel azonos és állandó volt mindkét csoport esetében és a javasolt fehérjebeviteli értékeket is elérte mindkét csoport. A csontok minőségében semmilyen különbséget nem tudtak megfigyelni a kutatást végzők.

A vörös húsok fogyasztásának csökkentése különösen fontos a környezeti hatások szempontjából

– mondta Itkonen, aki szerint az eredmények meggyőzők ahhoz, hogy környezettudatosabb étrendre váltsunk.

Az eredmények összecsengenek számos más kutatás eredményeivel, amelyben a hüvelyesek gyulladáscsökkentő, izomépítő vagy éppen testsúlycsökkentő tulajdonságaira vetült fény. A jól összeállított növényi étrend pedig a csontritkulás kialakulását is csökkentheti.

(VegNews)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.